zaterdag 15 januari 2011

Inspiratiekalender 2010

Zaterdag 15 januari 2011

Tijdens de kerstlunch van mijn werk kreeg ik in december 2009 de Inspiratiekalender 2010 kado. De oorspronkelijke uitgave is van "FranklinCovey Co". De in Nederland uitgegeven versie is de door Ypie Veenstra vertaalde versie van het werk van Stephen R. Covey.

Stephen R. Covey werd wereldberoemd met zijn bestseller book "The 7 Habits of Highly Effective People"(ofwel "De zeven eigenschappen van effectief leiderschap"). Dit boek bleek in werksituaties voor werknemers en managers een eye opener en praktisch toepasbaar. Inmiddels heeft Steven Covey's gedachtegoed ook het privéleven van veel mensen veranderd.

Deze scheurkalender bevat citaten, gedachten en tips, waar je dagelijks profijt van kunt hebben. Eén scheurkalenderblaadje daags als "food for thought". Ook in deze tijd van economische crisis en onzekerheid gaan organisaties en mensen zich bezinnen op wat echt belangrijk is in leven en werken. Welke kernwaarden en welke grondslagen zijn bijvoorbeeld van belang. Deze inspiratiekalender van Covey biedt op dit gebied enig houvast en inspiratie tot deze bezinning.

Veel "grote" thema’s komen in deze publicatie aan bod, zoals: vertrouwen, onzekerheid, omgaan met stress, discipline, lastige situaties op het werk en thuis overwinnen, problemen oplossen op een positieve manier en - last but not least - leren luisteren. Een dagelijks geschenk om letterlijk eens over na te denken.

Enkele uitspraken ter inspiratie van Covey in deze kalender:
- Ieder van ons bewaakt zijn eigen poort naar verandering;
- Jouw gedrag heeft te maken met de beslissingen die je neemt, niet met de omstandigheden;
- Schrijven destilleert, kristalliseert en verheldert gedachten, het stimuleert je om het geheel in onderdelen te zien;
- Met een vriendelijke glimlach kun je "nee" zeggen tegen alles wat onbelangrijk is;
- Het belangrijkste ingrediënt voor een relatie is niet dat wat je zegt of doet, maar wie je bent;
- Integriteit betekent de werkelijkheid met onze woorden in overeenstemming brengen;
- Het verrijkt de geest veel meer als mensen zichzelf beoordelen dan als anderen dat doen;
- Alle goedbedoelde adviezen van de wereld zijn waardeloos als ze niet over het juiste probleem gaan;
- Hoe meer begrip je hebt voor anderen, hoe meer je hen zult waarderen;
- Eén van de belangrijkste manieren om integriteit te tonen is door trouw te zijn aan mensen die er niet bij zijn;
- Een werkelijk effectief persoon heeft de bescheidenheid en de hoffelijkheid te erkennen dat zijn manier van kijken beperkt is;
- Ik ben ervan overtuigd dat vleugels geven aan jouw kinderen en aan anderen betekent dat je ze de vrijheid geeft om boven het negatieve script uit te stijgen dat aan jou is doorgegeven.

Geen opmerkingen: