zondag 12 december 2010

Stenden Kerstconcert met een lintje

Zondag 12 december 2010

Het jaarlijkse Kerstconcert van het Stenden Koor & Orkest van Stenden hogeschool wordt vanavond uitgevoerd in Leeuwarden. Op het programma staat het eerste deel van de Messiah van G.F. Händel, aangevuld met enkele Kerstliederen. Durkje en ik wonen dit bijzondere Kerstconcert bij in een volle Sint-Bonifatiuskerk te Leeuwarden. Het Stendenkoor en het Studentenorkest staan zoals te doen gebruikelijk onder leiding van onze oud-CHN-collega en dirigent Harm Witteveen. Verder verlenen alt Carina Vinke, tenor Rein Kolpa en pianist-organist Johan Bijhold hun medewerking.

Het concert wordt na het Intrada van het koperkwartet en orgel met samenzang (Angels, from the Realm of Glory) geopend door Klaas-Wybo van der Hoek, vice-voorzitter van ons College van Bestuur van Stenden hogeschool. Met solisten, koor en orkest zingen we samen het refrein van "O come, all ye faithful".

In het eerste deel van dit Kerstconcert genieten we van de uitvoering van het eerste deel uit de Messiah van componist Georg Friedrich Händel. Daarin luisteren we naar de prachtige nummers, zoals: "Comfort ye my people; Every valley; And the glory; But who may abide the day of His coming; And He shall purify; Behold, a virgin shall conceive and bear a son en O thou that tellest good tidings to Zion". Daarna volgt het mooi gepassioneerd gezongen "For unto us a Child is born". De recitatieve spreekstemmen worden achtereenvolgens als verbale intermezzo's in steeds verschillende talen uitgesproken. De laatste drie muziekstukken beginnen met het knallende koper, solo en koorzang van het "And Suddenly", gevolgd door "Glory to God in the highest" en wordt afgesloten met het "He shall feed His flock like a shepherd", waarin prominent solospel rustgevend wordt gespeeld, passend bij de inhoud van het "Kom tot Hem en Hij zal u rust geven". Met "His yoke is easy" wordt het eerste concertdeel afgesloten.

Daarna volgt het tweede deel van dit concert, met uiteenlopende Kerstliederen. Vooraangekondigd was dat het een waar internationaal concert zou worden. Met onder andere de multitalige spreekstemmen in het eerste deel en de uiteenlopende muziekstukken van het tweede deel wordt die belofte alleszins nagekomen. Begonnen wordt met het schitterende "Leise rieselt der Schnee", waarvan ik me herinner dat het koor dat vorig jaar ook al zo prachtig uitvoerde. Datzelfde geldt overigens ook voor "The three Kings" en "Minuit Chrétien". Na het "Cantique de Jean Racine" volgt een hele mooie muzikale uitstap naar het zo geheel andere "Navidad Nuestra" van Ariel Ramírez. Vooral de stevige drums in "Los Pastores" en "Los reyes magos" zorgen voor de "backbones" in het muzikale corpus.

Het Kerstconcert wordt afgesloten met het majestueus gespeeld en gezongen "Hallelujah!", uit het tweede deel van de Messiah van G.F. Händel. Als je dit hoort, weet je weer even heel goed waarom we als Stenden hogeschool met recht zo trots mogen zijn op ons Stendenkoor en -orkest. Een groots en langdurig applaus valt koor en orkest verdiend ten deel.

Klaas-Wybo van der Hoek sluit het concert af met lovende woorden van dank. Hij kondigt aan dat bij de uitgang gecollecteerd wordt voor de wederopbouw van de Ebule Primary School in Oeganda en daarna nodigt hij de ook in het publiek aanwezige Leeuwarder burgemeester Ferd Crone uit om het podium te betreden om enige woorden tot ons allen te richten. Mij valt direct op dat hij zijn ambtsketting draagt. Zou dat betekenen dat .....? En ja hoor, na zijn inleidende woorden volgt de officiële mededeling dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om Stenden-dirigent Harm Witteveen te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een geweldig applaus met gejuich van het koor en orkest volgt. De burgemeester speldt het lintje op bij de aangenaam verraste inspirator en motivator van het Stendenkoor, Harm Witteveen. Nogmaals volgt een daverend applaus voor de alleszins verdiend gelauwerde.

Even later zie ik dat de medewerker van de gemeente Leeuwarden de verpakking van het lintje overhandigt aan onze oud-collega Freek Haan. Navraag leert mij dat het Freek was die het initiatief heeft genomen om Harm Witteveen te onderscheiden. Wat is het mooi om te zien dat de ene collega het de andere collega zo van harte gunt dat diens jarenlange verdiensten zo publiek in het zonnetje worden gezet. Dat is zo geheel passend bij het Kerstfeest, immers: in het duister verschijnt een helder licht.

Geen opmerkingen: