maandag 18 oktober 2010

Expositie van Selma van Rijn-Zeilstra in De Hege Stins

Maandag 18 oktober 2010

In De Hege Stins te Stiens bezocht ik vorige maand de tentoonstelling van weefwerk van Selma van Rijn-Zeilstra. Selma weeft al bijna twintig jaar. Sind het begin van 2010 weeft ze bij Maria de Werker. In diens weefgroep is veel ruimte voor experiment en ontwikkeling. Selma heeft geweven met onder andere koperdraad, raffia, plastic, borduurgarens, vitrage, treinkaartjes, knopen en lint. Fraaie kleuren en veel afwisseling tussen licht en donker vallen op in Selma's weefwerk.

Selma van Rijn-Zeilstra is in 1948 geboren en woont sinds 1972 in ons dorp Stiens. Al op jonge leeftijd had ze belangstelling voor textiel. Ze rondde een opleiding tot coupeuse af en werkte een aantal jaren in een modezaak in Sneek. In latere jaren maakte ze zelf graag kleding. Ze tekent en schildert ook. Begin jaren negentig kreeg ze interesse in weven, en in 1994 kocht ze een groot weefgetouw.

Ze weefde jarenlang in een weefgroep van Anneke Kolijn, zowel in Stiens als in Groningen. Sinds een paar jaar weeft ze bij de weefgroep van Maria de Werker in het Kunstencentrum in Groningen. Ook maakt ze deel uit van een groep van vier weefsters, waarin onder leiding van Maria de Werker gezocht wordt naar manieren om in weefwerk abstracte concepten (zoals gevoelens, gedachten en herinneringen) uit te drukken. In deze groep is veel ruimte voor experiment en ontwikkeling.

Selma paart toewijding en geduld in het weven aan een grote verbeeldingskracht en enthousiasme. Haar deelname in 2009 aan de tentoonstelling "Weefnetwerk weeft... kunst!" in de Grote- of Lebuïnuskerk in Deventer betekende een erkennning voor de kwaliteit van haar werk, en dat heeft ertoe geleid dat Selma haar weefwerk nog verder heeft geïntensiveerd, en dat ze openstaat voor nieuwe ontwikkelingen in haar weefcarrière.

Selma werkt op een groot weefgetouw, zowel thuis in Stiens als in het Kunstencentrum in Groningen. Recent werk maakte zij vooral in de zogenoemde Monks Belt-techniek. Zij maakte verschillende wandstukken met kleurige blokken en strepen op een donkere achtergrond. Selma heeft in de afgelopen jaren veel en divers werk gemaakt; wandstukken, maar ook bijvoorbeeld jasjes, dekens en tafellopers.

Geen opmerkingen: