zondag 19 september 2010

Vol van Hoop met PKN-appels uit Stiens

Startzondag 19 september 2010

Als plaatselijke gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vieren we vandaag in Stiens onze jaarlijkse Startzondag. De ochtendkerkdienst en het aansluitend programma vinden plaats in en rond De Hege Stins en de afsluitende viering is in de Sint Vituskerk. Voorgangers van de ochtenddienst zijn onze predikanten Van Dijken, Overeem en Wessels. Aan de ochtenddienst werkt de VistuStins-cantorij mee, bijgestaan op orgel en met blaasinstrumenten, bespeeld door door zes muzikanten uit onze gemeente.

Tussen de koffiepauze en de lunch wordt een literaire workshops verzorgd door Durkje Koehoorn-de Jong (over Eppie Dam zijn liedteksten: "Vol van hoop" & "Is hope soms in fûgel"). De andere workshop bibliodrama wordt verzorgd door dominee Wessels, handelend over het thema en het verhaal van deze zondagochtenddienst.

Aan het eind van de dag wordt gecollecteerd voor de actie "Het wonder van 15 Cent - Vol van Hoop", een landelijke actie van Kerkinactie. Voor dit kleine bedrag van 15 cent per dag krijgen kinderen in ontwikkelingslanden een maaltijd, of kunnen ze naar school of krijgen/hebben ze in hun dorp schoon drinkwater. Voor 15 cent per dag kun je dus al hoop schenken.

Omdat God net zoveel van de ander houdt als van mij èn omdat het ook van belang is dat we als plaatselijke kerkelijke gemeente naar buiten treden, staan bij de uitgang van de kerk plastic zakken met appels. Het zijn de PKN-appels van de appelboom die vóór ons kerkgebouw staat. Het is de bedoeling dat we een zak appels meenemen naar huis om die deze week te verwerken in een appeltaart of in een zogenoemde "Hegestinzer appelcake", en dat we vervolgens die appeltaart of appelcake als groet van onze kerkelijke gemeente aan iemand aanbieden van wie we vinden dat hem of haar deze Stienser PKN-fruitgroet goed zal doen. Een fruitgroet, die wellicht (opnieuw) hoop kan bieden en opdat we niet alleen binnen de gemeente, maar ook buiten de kerk iets doorgeven van ons thema: "Vol van Hoop".

Geen opmerkingen: