maandag 16 augustus 2010

Pelgrimeren van Parigny-les-Vaux naar Gimoulle

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Parigny-les-Vaux naar Gimouille
Maandag 19 juli 2010 – 24 km.
Dag 69: 1436,5 – 1460,5 km.

Om 8.00 uur brengen Durkje en ik de fietsen met de auto vanaf Camping Minnesma Sonja in Nevers naar Gimouille. We fietsen dan zo’n 24 kilometer van Gimouille - via Nevers - naar Parigny-les-Vaux, waar we om 10.20 uur na 100 minuten fietsen arriveren. De temperatuur is vanmorgen vroeg zo’n 13 graden Celsius en die loopt later vandaag op tot 31 graden Celsius. Het is onbewolkt en het is een behoorlijk warme wandeldag, vooral ook omdat er bijna geen wind waait. In Parigny-les-Vaux drinken we bij het plaatselijke café op het schaduwrijke terras eerst een lekkere, grote kop koffie, waarna we om 10.40 uur door Parigny-les-Vaux aan de wandel gaan.

We lopen door het dorp in de richting van Guérigny, maar we gaan aan de rand van de bebouwde kom van Parigny-les-Vaux een veldpad op. We passeren een oude hoeve waar momenteel een nieuw pand wordt gebouwd en verderop lopen we langs een vijver. Op de plaats waar we volgens de routebeschrijving linksaf zouden moeten gaan in de richting van de boerderij van Le Grand Mussy, staat een alternatieve route aangegeven door de routewijzers. Omdat we een goede stafkaart bij ons hebben, wagen we het er maar op om die alternatieve route te volgen. Het blijkt een fikse omleiding te zijn, die ons echter wel via prachtige, slingerende bospaden - onder andere door het Bois Bligné - voert. Hier vallen de wandelroutes van de GR3 en de GR654 (die wij volgen) over een lang traject samen.

We komen uiteindelijk wel weer uit op de goede route, op de grote kruising in het bos, waar we vervolgens een brede en stenige boslaan volgen in de richting van de vijver van Niffond. We pauzeren bij deze vijver. Aan de oevers van de vijver zit een aantal mannen te vissen. Na een stukje asfaltweg gaan we weer over een smal stijgend bospad heuvelopwaarts, waarna we afdalen via de Chemin du Crapa. We lopen dan door een mooi bosperceel naar een kinderspeelplaats, waar we bij de D148 aankomen. Weer gaan we een zandweg in, die verderop verandert in een smaller bospad door een bosaanplant heen en vervolgens op de grens van bos en akkers verder gaat. Dan volgt een kleine asfaltweg langs een spoorlijn.

We gaan nu onder de A77 door en komen aan in een laagbouwwijk van Nevers. We volgen verschillende straten in de richting van het stadscentrum, waarbij we via een loopbrug de spoorlijn over steken. Op de splitsing van de Avenue Colbert en de Rue Paul-Vaillant-Couturier staat het Croix des Pélérins (pelgrimskruis) als ijzeren, doch warm welkom voor de pelgrims die hier de stad Nevers binnenwandelen.

Langs het stadspark komen we daarna aan bij Place Carnot in het stadscentrum van Nevers. Dan gaan we via het treinstation van Nevers naar de promenade van de stadwallen, aan de oever van de Loire. Daar lezen we de plaquette in de torenmuur, die de passage van alle pelgrims alhier gedenkt. Deze plaquette is bevestigd tegen de dikke muur van de Toren van Goguin.

We volgen de rivierkade in de richting van de brug over de Loire. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht over de hoogopgaande oude stadsbebouwing èn over de Loire. Vanaf de andere weghelft van de brug heb je een prachtig uitzicht over de zuidoever van de Loire, waar ook de camping naast de brug ligt, waar wij enige dagen verblijven. We steken deze brug over en gaan aan de overzijde even naar onze kampeerplek op Camping Minnesma Sonja, waar we enige tijd rusten en wat eten en drinken.

Vervolgens gaan we in westelijke richting verder langs de zuidoever van de Loire, waar we arriveren in het dorpje Challuy. Voorbij Challuy gaan we van de doorgaande weg af om over een brede stenige weg verder te lopen. Het lijkt erop dat dit de oude toegangsweg naar een vuilstortplaats is. Verderop gaat deze halfverharde weg over in een breed bospad. Nog weer een eind verder wordt het brede bospad een smal, zanderig bospad dat hoog over de zuidoever van de Loire gaat. Dat pad slingert op een gegeven moment van de Loire af, om dan door een aantal bospercelen verder zijn weg te vervolgen. Dit is een prachtig deel van de route, vanwege het smalle wandelpad tussen de hoogopgaande begroeiing.

Via een boerenpad waar doorgaans alleen tractoren en boerenwagens over heen komen, gaat het dan verder in zuidelijke richting. Bij een begraafplaats komen we aan bij de D976, die we hier oversteken. En dan zijn we al snel bij de brug die over het kanaal gaat, dat parallel aan de Loire ligt.

Om 16.15 uur arriveren we na een wandeling van ongeveer 5,5 uren na 24 kilometer bij de oude dorpskerk van Gimouille, waar onze auto staat. Tenslotte halen we met de auto de fietsen weer op uit Parigny-les-Vaux en dan hebben we deze 69e pelgrimsdag erop zitten.

Geen opmerkingen: