maandag 16 augustus 2010

Pelgrimeren van La Charité-sur-Loire naar Parigny-les-Vaux

Van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van La Charité-sur-Loire naar Parigny-les-Vaux
Zondag 18 juli 2010 – 21 km.
Dag 68: 1415,5 – 1436,5 km.


Op deze eerste pelgrimsdag van de zomervakantie van 2010 brengen Durkje en ik om 8.15 uur de fietsen met de auto vanaf Camping Minnesma Sonja te Nevers naar Parigny-les-Vaux. Daarvandaan fietsen we zo’n 20 kilometer over kleine binnenwegen naar La Charité-sur-Loire, waar we vorig jaar onze zomervakantiepelgrimage beëindigden. De temperatuur is vanmorgen vroeg zo’n 13 graden Celsius en die loopt vandaag op tot bijna 30 graden Celsius. Het is onbewolkt, dus het wordt een warme wandeldag; maar wel met een aangenaam verkoelende, frisse wind. In La Charité-sur-Loire stallen we om 10.15 uur onze fietsen bij het treinstation.

Dan dalen we door het stadscentrum af in de richting van de rivier de Loire. In het stadscentrum passeren we de Tuin van de Benedictijnen, achter de kerk van de Clunisten van La Charité-sur-Loire. Rondom deze stadskerk is vandaag een goed bezochte boekenmarkt. We wandelen dan even door tot aan de rivier de Loire. Dan gaan we weer terug in de richting van de kerk, waar we op het Place des Pêchers op een terras een kop koffie drinken, met uitzicht op de gezellige drukte van de plaatselijke boekenmarkt. Als we de koffie op hebben, gaan we klokslag 11.00 uur door de Rue des Hôtelliers naar de Rue St. Jacques. We beklimmen dan de 84 treden van deze oude Rue St. Jacques. Boven gekomen, wandelen we de hele Rue St. Jacques door.

Langs de spoorlijn lopen we, tot we de spoorbrug over kunnen steken. Zo wandelen we La Charité-sur-Loire uit. We nemen dan een onverharde weg, gaan weer onder een spoorbrug door en lopen in de richting van het dorpje Voluray. Vlak vóór dit dorpje gaan we links over een stijgend onverhard pad. Zo laten we Voluray achter ons. We lopen dan weer langs de spoorlijn en dalen verderop af naar het dorpje Munot.

Via de D110 en een andere asfaltweg komen we op een onverhard pad, waar we langs de helling van een heuvel lopen, met ver rechts beneden ons de droge rivierbedding met een betrekkelijk smal stromende Loire. Een Fransman die langs dit pad bij één van de aanliggende woningen aan het werk is, wenst ons “bon courage”. Verderop dalen we naar het dorpje Les Charnayes. Vanaf hier wandelen we door de berm van de oude N7 tot vooraan in het langgerekte dorp La Marche.

Vlak na het plaatsnaambord van La Marche gaan we een asfaltweggetje op, gaan dan weer onder de spoorlijn door en lopen vervolgens in de richting van de A77, die we via een kleine duiker onder door steken. Tussen de graanvelden door gaat het dan naar de D110. Die verlaten we om via de smalle Chemin du Battoir naar het gehucht Battoir te lopen. Dan gaan we door een mooie - met bomen omzoomde - laan, in de richting van Champvoux. We pauzeren op een bankje, heerlijk in de schaduw van een oude Kastanjeboom, bij de dorpskerk van Champvoux. De eerste 9,5 kilometer hebben nu we achter de rug.

We verlaten Champvoux bij een landbouwschuur over een onverharde weg, die ons het bos in voert. Het is een mooie boslaan, die verderop een andere boslaan kruist, waar we het bos weer verlaten. Dan gaat het door open veld langs boomwallen verder naar Chaulgnes. We doorkruisen Chaulgnes in de richting van Guérigny. Voorbij Chaulgnes lopen we boven langs lager gelegen graanvelden, waarop een combine aan het oogsten is. Beschut tegen de warme zon kunnen we dan over een veldpad langs een boomwal naar Eugnes lopen. Als we Eugnes verlaten in de richting van Usseau, hebben we bij een oude waterput een mooi en ver uitzicht over het landschap rechts van ons. Dan verlaten we Eugnes.

De smalle asfaltweg gaat over in een onverhard bospad. We klimmen lang over dit bospad en komen zo behoorlijk hoog. Een klein hert vlucht het struikgewas in en grote zwammen zitten hier tegen een dode boom. Als we hoogspanningsleidingen en hoge antennemasten boven op de heuvel gepasseerd zijn, dalen we af, onder andere langs het kasteeel van Mimont.

We vervolgen het onverharde pad naar het dorpje Pinay, dat we doorkruisen in de richting van Parigny-les-Vaux. Een boer passeert ons met zijn tractor met een aantal strorollen op de aanhangwagen. Twee kleine fietsende jongens gaan voorzichtig bij ons langs de weg staan, totdat het landbouwvoertuig is gepasseerd. Bij de boerderij waar deze boer achteruit rijdt naar de boerenschuur, gaan wij een straat in. Deze straat gaat over in een zandweg, die stijgt door een prachtig coulissenlandschap. We klimmen naar èn door het bos van Bouillot via holle paden. Boven op het plateau gaan we rechtsaf langs een lange veldweg naar beneden. Links het bos, rechts de velden en vóór ons het dorpje Parigny-les-Vaux, waar onze auto staat.

In Parigny aangekomen om 15.30 uur, eten en drinken we nog wat, om vervolgens met de auto de fietsen weer op te halen in La Charité-sur-Loire. Deze eerste wandeldag was een warme dag. Wel een hele mooie wandeldag, met een grote variatie aan landschappen en paden en wegen, over een totale afstand van 21 kilometer. Een prachtig begin van deze wandelvakantie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hJullie ervaringen van jullie
wandeltocht gelezen
Heel uitgebreid verslag en
interressant.
Groetjes ,Ab

Wiep Koehoorn zei

Dag Ab,
Dank voor je wel heel snelle reactie. De volgende verslagen volgen z.s.m.. We komen op korte termijn weer even bij jullie op bezoek. Tot ziens.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
17aug10