dinsdag 17 augustus 2010

Pelgrimeren van Le Châtelet naar La Bidoire

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Le Châtelet naar La Bidoire
Dinsdag 27 juli 2010 – 20,5 km.
Dag 75: 1563 – 1583,5 km.


Gisteren hebben we de caravan verplaatst van Saint-Amand-Montrond naar Montgivray, nabij Le Châtre. Durkje en ik staan vanmorgen om 6.30 uur op om na het ontbijt te vertrekken vanaf “Camping Municipal Solange Sand” te Montgivray. Met de auto brengen we de fietsen naar ons eindpunt van vandaag: La Bidoire. Daarna fietsen we van La Bidoire naar ons beginpunt van vandaag: Le Châtelet. In Le Châtelet drinken we eerst een kop koffie met een lekkernij uit de bakkerij in de lunchroom van de betrekkelijk nieuwe bakkerszaak in het centrum van deze plaats. Om 9.30 uur begint onze wandeltocht van vandaag. Het is dan zo’n 18 graden Celsius en de zon breekt regelmatig even door de wolken. We beginnen met een rondje om het dorp. Via de D65 verlaten we Le Châtelet, om al vrij snel een asfaltweg te nemen die ons door de vallei van Portefeuile voert. Vieille Forêt is het eerste gehucht waar we door komen. In een raamkozijn van één van de eerste gebouwen die we hier passeren, zit een pop naar ons te zwaaien, die gemaakt is van bloempotten.

Het tweede gehucht waar we door komen, is Bellevue. En dan volgt het dorp met de naam Les Archers. Dit dorp wordt rondom aangeprezen als pottenbakkersdorp. Op de hoek waar we Les Archers verlaten, zien we ook inderdaad een pottenbakster aan het werk in een pottenbakkerij. We volgen over een lang traject een aantal onverharde paden onder begroeiingen door. De bewegwijzering is hier opvallend karig, waardoor je je vanwege kleine zijpaden af en toe afvraagt of je nog wel op de goede route zit. Toch komt het goed, want we komen langs de boerderij van Le Petit-Vernet en ook in het dorp La Tremblaye, die beide in de routebeschrijving worden genoemd. La Tremblaye is maar klein en wàt er dan nog staat, is grotendeels door de tand des tijds al verworden tot ruïne.

We nemen de D70 en lopen onder andere over de brug over het riviertje de Charasse. Een paar meter verder is een schaduwrijke picknickplaats met twee picknickbanken; geschikt voor onze eerste pauze. Daarna vervolgen we onze weg naar Beddes. Hier hebben we de eerste tien kilometer achter de rug. Bij de 19e eeuwse Saint-Mathurin-kerk verlaten we Beddes om via een eindje asfaltweg op de onverharde weg bij het kruis het veld in te gaan. Verderop krijgen we een wijds uitzicht over de omgeving van La Font Sanglier. Bij een kruising steken we via een S-bocht over van de ene onverharde weg naar de andere. Op de hoek staat een mooie Acacia, met frisgroene, samengestelde bladeren.

Na nog weer een dubbele bocht dalen we tussen de akkers af naar het gehucht Sept Fonds. Daarna volgen de gehuchten Le Pré de Chenevière, Le Plaix en Le Pied-du-Montet. In het laatste gehucht is een boer bezig om met een tractor met een hefmechanisme per keer twee grote strorollen van een boerenwagen af te tillen om die op te slaan in een grote schuur verder op het erf van de boerderij. Wij lopen door over de C5. Ter hoogte van La Ragoterie komt een jongetje hijgend achter ons de heuvel op fietsen, (waarschijnlijk) zijn ouders er glimlachtend in de auto achteraan rijdend. Hier wordt een sportieve fietsklimprestatie op de kaart gezet door deze jongen, dat is wel duidelijk.

Wij komen vervolgens al vrij spoedig aan in het stadje Châteaumeillant. We bezichtigen de grote 11e-12e-19e eeuwse St.-Genis-kerk en vinden aan de overzijde van het kerkplein naast de VVV een pelgrimsfresco, een wandelaar voorstellende, die zojuist een wegwijzer met Jacobsschelp passeert. In een smal parkje pauzeren we even, om daarna langs een museum, een oud kasteel (nu Gendarmerie), het gemeentehuis (Mairie) en Hôtel du Chapitre de stad uit te lopen in de richting van Sainte-Severin. We verlaten deze weg echter, om achter een aantal woningen langs te lopen, zodat we parallel aan de D70 onze weg kunnen vervolgen. Verderop gaan we via een viaduct over de D70 heen en dan volgt een kilometerlang veldpad langs de wijngaarden van Châteaumeillant.

Châteaumeillant is bekend om zijn wijngaarden, waarvan de oorsprong al in de 5e eeuw ligt. Door het persen van de trossen van het druivenras Gramay produceert men hier de befaamde “gris”-wijn. Tussen de wijngaarden liggen brede banen met allerhande kleurige bloemen; een prachtig gezicht zo tussen de percelen met groene druivenstruiken. We gaan verderop stijgend een onverharde weg op, tussen de wijngaarden door. Boven op een heuvelrug staat een schaduwgevende boom met daaronder een bankje van twee boomstammen en een plank. Daar rusten we even om nog wat langer aandachtig te genieten van deze mooie druivenstreek.

Vervolgens dalen we af naar de D70, die we rechtdoor oversteken. Over een veldpad moeten we dan doorlopen tot de derde begroeide weg aan onze rechterhand. Vlak vóór die onverharde weg steken we in een dal eerst het riviertje de Sinaise over. Daarna wandelen we door de vallei van de Sinaise naar ons eindpunt, het gehucht La Bidoire.

Om 14.00 uur arriveren we na 4,5 uur en 20,5 kilometers verder bij onze auto in La Bidoire. We halen de fietsen weer op uit Le Châtelet om tenslotte naar onze camping in Montgivray terug te keren. Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 26 graden Celsius. Het is dus een warme wandeldag, zeker voor de trajecten waarbij we op de volle zon liepen. Het is overigens ook een dag met – op zijn Fries gezegd – weinig “ferdivedaasje” (afwisseling). We wandelden namelijk over veel boerenlandwegen met nauwelijks verkeer, in de dorpen en gehuchten was nagenoeg niemand buiten en ook in Châteaumeillant was op het moment dat wij daar passeerden nauwelijks iemand op straat te bekennen. Een dunbevolkt agrarisch gebied in de zomervakantieperiode. Stilte overheerst vandaag derhalve op onze 75e pelgrimsdag.

Geen opmerkingen: