dinsdag 17 augustus 2010

Pelgrimeren van La Ville du Bout naar La Gonne

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van La Ville du Bout naar La Gonne
Zaterdag 24 juli 2010 – 20,5 km.
Dag 73: 1520 – 1540,5 km.

Vanmorgen brengen Durkje en ik na het ontbijt eerst de fietsen met de auto vanaf de camping in Saint-Amand-Montrond naar La Gonne. Als we de auto bij een boerderij in de berm parkeren, komt de bewoonster bij ons om ons erop te wijzen dat we de auto beter een klein eindje verderop op een van de weg af gelegen eigen materiaalterrein kunnen parkeren, hetgeen we doen. Van daaruit fietsen we dan zo’n 20 kilometer via Saint-Amand-Montrond naar La Ville du Bout, waarbij we vlak buiten de bebouwde kom een drie kilometer lang traject krijgen waarbij we flink op de pedalen moeten om de sterk stijgende weg te beklimmen. Daar staat tegenover dat we ondertussen een schitterend uitzicht krijgen over de stad Saint-Amand-Montrond en over het dal waarin deze stad ligt.

In La Ville du Bout vervolgen we onze wandeltocht om 10.20 uur. Vanuit La Ville du Bout volgen we de D6, waarbij we nog steeds genieten van het prachtige uitzicht over de dalen aan beide zijden van deze heuvelrug. We komen door Les Massés, Le Piot Gré, Le Piot Doux en Le Gros Chêne. We gaan ongeveer 2,5 kilometer over deze D6, waarbij we ook langs de weg gelegen woningen passeren met prachtig bloeiende Hortensia’s in veel kleurschakeringen. Ter hoogte van La Tour verlaten we de D6 om dit dorpje binnen te wandelen. Bovenaan het dorp aan de rand van de bebouwde kom zien we achter het waterreservoir de Malakoff-toren, die door de eigenaren van het kasteel van Meillant in 1855 is gebouwd na de slag bij Sebastopol in de Krimoorlog.

Vanaf een dalende onverharde weg krijgen we een mooi uitzicht over de vallei van de Marmande. Als we weer afgedaald zijn naar de D6 bij Les Places steken we die over om via een aantal onverharde wegen en kleine asfaltweggetjes verder af te dalen naar Les Dauvergnes. Iets verder arriveren we bij de Hypermarkt van Leclerc vooraan in Saint-Amand-Montrond. Daar pauzeren we in het cafetaria van deze hypermarkt. Daar zit een aantal mannen van middelbare leeftijd met een pilsje gezellig aan de bar te praten terwijl hun vrouwen in de hypermarkt de wekelijkse zaterdagboodschappen halen. Wij gaan aan de koffie. Na deze pauze passeren we de eerste rotonde van Saint-Amand-Montrond. Deze rotonde heeft een schitterend en groot kunstwerk van twee gouden ringen als verwijzing naar het moderne museum een eindje verderop, waarin een bijzondere tentoonstelling is te bezichtigen over sieraden in het bijzonder en goud in het algemeen. Saint-Amand-Montrond wordt ook wel de stad van het goud genoemd. Men is hier met recht trots op het groots en prachtig modern vormgegeven museum.

Via de D951 wandelen we dan de stad Saint-Amand-Montrond in. Na een kilometer gaan we linksaf om een oude stenen stadsbrug over te steken, die is gebouwd op initiatief van Sully, destijds minister van Hendrik IV. Via enkele oude straatjes lopen we naar het kanaal, dat we oversteken. Via de laan langs het kanaal komen we bij de ronde kanaalbrug van de N144 aan de zuidkant van het centrum van Saint-Amand-Montrond. Dit is de brug die wij ook passeren als we naar onze camping alhier rijden. We gaan vanaf hier het stadscentrum niet in, maar blijven langs het kanaal lopen. Iets verderop steken we het kanaal wel over. We zijn dan vlakbij onze camping, die zo’n 100 meter verderop aan dit kanaal ligt.

Na enkele woonstraten komen we steeds dichter bij het ”nieuwe” kasteel van Montrond. We komen uiteindelijk dicht in de buurt van dit kasteel en lopen daar beneden dan met een ruime boog omheen. Het pad dat hier ligt, is waarschijnlijk al een eeuwenoud pad, half om het kasteelterrein heen, waarbij we verderop nog de hooggelegen ruïne van het voormalige, oude kasteel van Montrond passeren. Dan dalen we via dit oude kasteelpad naar één van de uitvalswegen van Saint-Amand-Montrond. Die voert ons naar de brug over de rivier Le Cher. Aan de overzijde van de rivierbrug arriveren we in Orval.

We gaan in de richting van het centrum van Orval, maar gaan niet door het centrum. Voorbij de spoorwegovergang pauzeren we op een bankje in de schaduw van een bushokje. Daarna gaan we door een buitenwijk van Orval, eerst in de richting van Le Châtelet, later meer in westelijke richting, waarbij we ook een bruggetje over een smal kanaal oversteken bij Les Roseau. Voorbij een vijver en een autogarage verlaten we de D925 en gaan in de richting van La Loge. Nadat we de watertoren voorbij zijn en de A71 over zijn gestoken, volgt een asfaltweg in de richting van Orcenais. We passeren dan behalve een vuilnisdepot ook akkers met graan.

Dan volgt tot La Vignasse een breed karrenspoor door het bos van La Bochaille. We lopen hier lekker in de schaduw van de af en toe tussen de dikke wolken door schijnende zon. Als de zon schijnt, is het snel warm om te lopen. De temperatuur loopt vandaag op tot zo’n 24 graden Celsius. Een asfaltweg door een dal leidt ons naar Orcenais. Het dorp Orcenais heeft een hooggelegen 13e eeuwse kerk aan de rand van het dorp. We gaan niet door Orcenais, maar volgen de D112 tot aan een vrij nieuw café-restaurant-dorpskruidenierswinkel. Hier pauzeren we onder het genot van een kop koffie op het schaduwrijke terras. Er zijn geen andere gasten in deze horecagelegenheid, die al behoorlijk ver buiten de dorpskom van Orcenais ligt. Een stijgende asfaltweg voert ons daarna via La Marsauderie naar het gemeentelijk sportparcours bij Les Rois, waar belangstellenden naar hartenlust kunnen trimmen. Voorbij Les Rois nemen we een onverharde weg om vervolgens door het gehucht La Greugne heen te wandelen. Het laatste stuk gaat over een asfaltweg tussen de velden door bij Champ David. Links loopt zwartbont vee en rechts passeren we een zonnebloemenveld.

Dan komen we aan bij onze auto in La Gonne. Het is nu 15.20 uur, dus we hebben vandaag de 20,5 kilometer afgelegd in 5 uren. Het was vandaag een wandeling met veel variatie qua gehuchten, dorpen, steden en landschappen. Ook het weer werkte vandaag prima mee: mooi zomers wandelweer. Na terugkomst bij de caravan is het weer tijd om het verslag van deze wandeldag te schrijven.

Geen opmerkingen: