maandag 16 augustus 2010

Pelgrimeren van Grossouvre naar Liénesse

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Grossouvre naar Liénesse
Donderdag 22 juli 2010 – 21,5 km.
Dag 71: 1479 – 1500,5 km.

Gisteren hebben we de caravan verplaatst naar Camping Municipal de la Roche in Saint-Amand-Montrond. Vanmorgen wekt de wekker ons om 6.30 uur. Durkje en ik brengen na ons ontbijt eerst de fietsen met de auto vanaf deze camping in Saint-Amand-Montrond naar de sluis in het kanaal van Berry bij Liénesse. Van daaruit fietsen we dan zo’n 20 kilometer van Liénesse naar Grossouvre. We stallen onze fietsen hier tegen een oude muur, onder de bomen, aan de Place de la Tuilerie. Op het terras op de smalle stoep vóór het pelgrimscafé annex dorpskruidenier aan het Place de la Tuilerie drinken we eerst een kop koffie alvorens we onze wandeling van vandaag aanvangen.

Vanmorgen vroeg ligt de temperatuur zo rond de 10 graden Celsius en het zou ons niet verbazen als we vandaag enkele uren regen zouden krijgen. De temperatuur wordt vandaag niet hoger dan zo’n 19 graden, dus het is lang niet zo warm als de afgelopen drie wandeldagen. Vanuit Grossouvre vertrekken we om 10.10 uur. We gaan door het door de regen van gisteren nat geworden gras over het voormalige jaagpad van het hier inmiddels gedempte kanaal van Berry. Binnen de kortste keren zijn schoenen, sokken en broekspijpen nat van het hoge gras. Na ongeveer 1,5 kilometer passeren we de oude sluis van Mirlorets.

Vanaf de kanaaloever zien we regelmatig grote scholen van honderden kleine zwarte visjes door het kanaal zwemmen. Een prachtig gezicht is het om te zien hoe knap ze bijna gelijktijdig allemaal van richting veranderen en dan als compacte groep in die nieuwe richting verder zwemmen. Wij vervolgen nu eens links en dan eens rechts het jaagpad van het kanaal van Berry. Ten noorden van de stad Sancoins steken we de N76 over om vervolgens langs het kanaal Sancoins binnen te wandelen.

Voorbij de kanaalbrug van Sancoins pauzeren we bij een picknicktafel van de camperparkeerplaatsen langs het kanaal. Het is opvallend hoe snel het aantal campers op de weg gedurende de afgelopen jaren is gegroeid. We lopen langs de oude plaatselijke kanaalhaven, langs het trimparcours langs het kanaal en steken een eind verderop de D71 over. Twee kilometer verder langs het kanaal komen we aan bij de kanaalbrug van Jouy. We blijven het jaagpad langs het kanaal van Berry volgen en komen dan uiteindelijk bij de brug van Arnon. Zover we vanaf hier kunnen zien, gaat het kanaal verder met kademuren aan beide zijden.

Wij verlaten hier tijdelijk het jaagpad om via een asfaltweggetje in de richting van de boerderij Bellevue te wandelen. Al op grote afstand worden we daar door een groot aantal honden in kennels met geblaf verwelkomd. Een jachthond die los op het erf ligt, komt blaffend aangerend, blijft blaffend achter ons lopen totdat we het boerderij-erf zijn gepasseerd. Vlak vóór de begraafplaats van Augy-sur-Aubois steken we diagonaal de D35 over. Op dit kruispunt zien we wederom de aanduiding van een refugio voor pelgrims. Al vanaf Grossouvre hadden we enkele malen de vooraankondigingen van deze refugio gezien. Vlak voorbij de begraafplaats arriveren we in het buurtschap La Croix. Daar staan we ineens vóór de aan deze doorgaande weg gelegen refugio. Enkele pelgrimstekens, waaronder een hangend cluster Jacobsschelpen, maken duidelijk dat we de refugio “Nos Repos” hebben gevonden.

Op het moment dat we hier even een foto van dit pelgrimverblijf willen maken, komt een man vanuit de tuin op ons af lopen. Hij groet ons in het Nederlands en maakt zich bekend als René Heinrichs, samen met zijn echtgenote Hanny eigenaar van deze refugio. René is voormalig leger-aalmoezenier, voorheen bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en momenteel voorzitter van de Werkgroep Spiritualiteit van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Zijn naam is ons bekend als lid van het Genootschap en vanwege zijn vermeldingen in het genootschapsmagazine “de Jacobsstaf”. We gaan graag in op zijn uitnodiging om bij èn met dit refugio-echtpaar een kop koffie te drinken in de tuin van hun pelgrimsonderkomen.

Ruim een uur zitten we gezellig allerlei zaken uit te wisselen. Ze vertellen ons over hun oude wens om hier in Frankrijk aan de pelgrimsroute een overnachtingsplaats voor passerende pelgrims te organiseren en laten ons ook zien op welke wijze ze deze al 200 jaar oude boerderij hebben verbouwd en heringericht als gewaardeerd nachtverblijf voor pelgrims. We spreken ook over onze plannen om in het Friese Sint-Jacobiparochie een pelgrimscentrum op te richten in de Groate Kerk en dat we dat als Stichting Jabikspaad Fryslân – waarvan ik bestuursvoorzitter ben – in prettige samenwerking doen met het bestuur van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. We hadden nog wel veel langer willen blijven praten, maar Durkje en ik moeten door naar ons eindpunt voor vandaag, ongeveer zeven kilometer verderop. We nemen na dit genoeglijk samenzijn afscheid van dit gastvrije echtpaar René & Hanny Heinrichs.

Aan het eind van La Croix verlaten we de doorgaande weg, om via een veldweg ons pad te vervolgen. We komen even later uit in Les Brusques. Daarna gaat het weer verder over een combinatie van veldpaden en verharde wegen, waarbij we in de richting van het bos van Liénesse lopen. Na de hele dag regendreiging komt het er dan toch van. Het begint te regenen. Niet zo hard, dus we kunnen het verder wandelend wel af met de bescherming van een paraplu. Ook als we de D91 nemen in de richting van het kanaal van Berry, blijft het aanhoudend zacht regenen. Bij het kanaal van Berry volgen we wederom het jaagpad. Daarbij passeren we bij Liénesse het kasteel van Liénesse, dat aan de overzijde van het kanaal ligt. In de 14e eeuw was dit kasteel eigendom van Margarita van Bourbon, de achterkleindochter van de heilige koning Lodewijk.

Tegenover dit kasteel ligt het Maison-Dieu, waar zieke en gehandicapte pelgrims van Sint Jacob vroeger de nodige verzorging kregen. Een klein eindje verder voorbij het kasteel arriveren we bij de sluis met sluiswoning van Liénesse. Het is nu 15.25 uur. We hebben 21,5 kilometer gelopen en hebben vandaag op onze 71e pelgrimsdag de mijlpaal van 1.500 kilometer (vanuit Sint-Jacobiparochie) bereikt.

Hier in Liénesse staat onze auto, waarmee we de fietsen weer uit Grossouvre halen, om vervolgens weer terug te rijden naar onze camping in Saint-Amand-Montrond.

Geen opmerkingen: