Stienser Pieter Jelles kleurt oranje

Vrijdag 2 juli 2010

Als ik tegen vier uur vanmiddag het dorpscentrum van Stiens binnen rijd, is het al druk op het hoog opgaande terras van Eatcorner Pieter Jelles. Oranje overheerst. Een oranje auto. Een oranje spandoek en oranje vlaggetjes. De meeste terrasgasten zijn al naar binnen gegaan om daar straks de kwartfinale van het Wereldkampioenschap (WK) voetbal van Nederland tegen Brazilië op groot televisiescherm te bekijken.

Op het moment dat ik even later bij het plein vóór het gemeentehuis arriveer, is dat nagenoeg leeg. Dat is bijzonder, want op vrijdagmiddag is het hier altijd een drukte van belang door al het winkelend publiek. Over het plein komt een groep puberende meisjes op fietsen. Overwegend oranje gekleed, door gezichtsbedekkende oranje en rood/wit/blauwe schmink zijn ze onherkenbaar “verschminkt”. Gillend en brullend fietsen ze met grote snelheid het plein af en de Langebuorren op, in de richting van “Pieter Jelles”.

Getuige mijn autoradio is de wedstrijd zojuist begonnen. Bijna niemand meer op straat. Ook op het grote parkeerterrein van het Vitusplein staan maar enkele auto’s; nog geen tien. De deuren van de beide aanliggende supermarkten staan open, maar niemand loopt in of uit. Als ik bijna thuis ben, hoor ik op de autoradio dat Nederland in de tiende minuut van de eerste helft door de Braziliaanse aanvaller Robinho op een 0-1 achterstand komt te staan. Tot overmaat van ramp moeten ze met deze stand de rust in.

Maar in de tweede helft keren de kansen. Nederland weet in deze tweede speelhelft in de 53e minuut gelijk te komen door een doel-gericht schot van Sneijder. De bal wordt dan door de onfortuinlijke Braziliaan Felipe Melo nog geraakt, waardoor het 1-1 wordt.

En dan volgt de doorslag. In de 68e minuut kopt Kuyt vlak voor het Braziliaanse doel een hoekschop door, die vervolgens hard wordt ingekopt door Sneijder. Dat brengt de uiteindelijke eindstand op 2–1. Nederland wint deze kwartfinale in het Zuidafrikaanse Port Elisabeth en gaat door naar de halve finale van het WK 2010.