zaterdag 3 juli 2010

Nederlandse postzegels krijgen voortaan een cijfer

Zaterdag 3 juli 2010

Op 30 juni 2010 stuurde Theo van Aalst – directeur Marketing van TNT Post – me een brief met de mededeling dat TNT Post vanaf eergisteren – 1 juli 2010 – alle postzegels van een nieuwe waardeaanduiding voorziet. TNT Post beoogt daarmee het frankeren gemakkelijker te maken. Voortaan staat er geen Euro-aanduiding meer op de postzegels, maar een cijfer.

Op postzegels voor brieven en kaarten tot en met 20 gram – momenteel te frankeren met € 0,44 - komt voortaan een “1” te staan. Afhankelijk van de bestemming staat op elke postzegel voortaan de aanduiding: “Nederland” of “Europa” of “Wereld”. Voor zendingen van 20 tot en met 50 gram binnen Nederland – momenteel te frankeren met 2 x € 0,44 - zijn er voortaan ook postzegels met een “2” erop afgebeeld. Maar je kunt dan ook wel twee postzegels met een “1” op de enveloppe plakken.

De postzegels met de nieuwe waardeaanduiding blijven voor lange tijd geldig. Bijplakken met bijplakpostzegels is met deze nieuwe postzegels niet meer nodig. Postzegels met de oude waardeaanduiding in Euro’s blijven ondertussen nog bruikbaar.

De nieuwe waardeaanduiding verkleint de kans dat een poststuk met een verkeerde frankeerwaarde wordt verstuurd. Omdat de waarde van de aanduiding “1” of “2” geldig blijft, is bijplakken met bijplakpostzegels in het vervolg niet meer nodig.

De postzegels met de nieuwe waardeaanduiding worden vanaf 1 juli 2010 geleidelijk ingevoerd. De nieuwe zegels zijn te koop bij de postkantoren van TNT Post en bij de overige postzegelverkooppunten. Hier zullen eerst nog wel de bestaande voorraden postzegels met Euroaanduiding worden uitverkocht. Naar verwachting zullen alle postkantoren eind juli 2010 uitsluitend postzegels met nieuwe de waardeaanduiding verkopen. Voor de postzegelverkooppunten zal dit naar verwachting half augustus 2010 zijn.

Voor de jaarlijkse Decemberzegels voor Kerstkaarten en Nieuwsjaarskaarten blijft een speciaal, lager tarief gelden. Decemberzegels tonen vanaf eind dit jaar wel de nieuwe waardeaanduiding, maar in plaats van de waardeaanduiding “1” of “2” staat hier dan het woord “December” op. Deze nieuwe Decemberzegels zijn evenals in de afgelopen jaren geldig voor Kerst- en Nieuwjaarskaarten van 0-50 gram.

Geen opmerkingen: