zaterdag 20 maart 2010

Vakbeurs Kerk & Gemeente 2010

Zaterdagochtend 20 maart 2010

Kerken in Nederland verschillen, maar ze hebben in grote lijnen wel dezelfde vragen en lopen tegen nagenoeg dezelfde problemen aan. Natuurlijk worden hun specifieke vraagstukken verschillend benaderd en zijn er uiteenlopende behoeften en wensen. Voor een groot aantal dienstverlenende organisaties en bedrijven en voor die Kerken is het meestal ondoenlijk om over en weer de juiste personen en adressen te vinden om op de actuele kwesties met elkaar in contact te komen. De Vakbeurs "Kerk & Gemeente 2010" brengt dit aanbod en deze vraag bij elkaar op de grootste kerkenbeurs voor alle Kerken en christenen in Nederland.

Op het moment dat deze Vakbeurs vanmorgen voor de tweede beursdag wordt geopend, arriveer ik bij de entree van de beursvloer in in de Jaarbeurs te Utrecht.
Om daar te komen, moest ik me op de weg naar de Jaarbeurs in de ontvangsthal van het Beatrix-Congrescentrum een weg banen door de grote groep enthousiaste reformatorische jongeren die juist zijn gearriveerd voor de landelijke Jongerendag van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), overigens juist op het moment dat hier hun SGP-Tweede Kamerlid Bas van der Vlies arriveert.

In de Jaarbeurs aangekomen, wordt snel zichtbaar waar Nederland tegenwoordig warm voor loopt.
Eerst passeer ik zo tegen tien uur een immense rij van honderden wachtenden, die allen wachten op de opening van de Vakbeurs "Beauty Trade Special 2010".
Bij de ingang van een volgende beurshal staan daarentegen maar enkele tientallen mensen te wachten om toegelaten te worden op de Publieksbeurs "Eigen Huis (Ver)Bouwen 2010-Nationale Bouwbeurs".

En daarna arriveer ik bij de entree van de beurs die ik vanmorgen bezoek, namelijk de Vakbeurs "Kerk & Gemeente 2010", waar slechts zo'n tien beursbezoekers in de rij staan om te worden toegelaten tot de beursvloer.
In die kleine rij wachtenden bedenk ik dat je aan de rijen wachtenden van deze drie beurzen de - zij het voorzichtige en wellicht niet geheel juiste - conclusie kunt verbinden dat het in Nederland kennelijk zo is dat er heel veel belangstelling is voor de schoonheid van het lichaam van de mens, dat er iets minder belangsteling is voor de schoonheid van de woning van de mens en dat de minste belangstelling - althans hier - uitgaat naar de schoonheid van de ziel van de mens. Het zij zo.

Om 10.00 uur betreed ik "Kerk & Gemeente 2010", de beurs voor alle kerken en kerkelijke werkers. Het is de eerste keer dat ik deze beurs bezoek en ik moet zeggen dat het een alleszins verrassend gevarieerde beurs is. Er is een bijzonder breed aanbod aan: Accommodatie & Reizen, Audiovisuele apparatuur & Kerktelefonie, Boeken & Bladen & Muziek, Dienstverlening, Gebouw & Onderhoud, Goede doelen, Hulpverlening, Instellingen & Opleidingen, Interieur, Jeugdwerk, Kerkelijke kunst (waaronder de schilderende kunstschilder Kees Albers), Liturgisch Design & Religieuze artikelen en Verzekeringen.

Al op het begin van de beursvloer passeer ik de stand van Vellema Torenuurwerken, een divisie van het Electrotechnisch Installatiebedrijf Vellema uit het nabij Stiens gelegen Hallum. Nooit geweten dat Vellema ook gespecialiseerd is in reparatie, restauratie en onderhoud van (monumentale) torenuurwerken. Een van de medewerkers laat mij zien hoe ze tegenwoordig LED-lampjes monteren op de grote wijzers van torenuurwerken, zodat ook in het donker de tijd zichtbaar is.

In de beursstand van de Nationale Synode onmoet ik Bert de Jong, tot voor kort nog werkzaam bij het NBG, inmiddels betrokken bij de organisatie van de Nationale Synode, die voor het eerst na bijna 400 jaar weer zal worden gehouden als breed-protestants forum te Dordrecht.

En uiteraard is ook het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) present op de beursvloer, met als thema: "De kerk kan niet zonder de Bijbel". In de beursstand wordt de aandacht gevestigd op onder andere de nieuwe kinderbijbel-uitgaven van de mooie Prentenbijbel van Marijke ten Cate, die nu ook in kleine boekkaterns inclusief filmanimaties door het NBG wordt uitgegeven.

De tijd vliegt om tijdens het bezoeken van de beursstands en omdat ik vanmiddag een andere bijeenkomst in Utrecht bijwoon, verlaat ik de beurs aan het eind van de ochtend. Bij het verlaten van de beurs passeer ik pianist Jan Vayne en ontmoet buiten de Friese kerkcabaretier Ruurd Walinga, die zijn cabaretprogramma's op deze beurs zal gaan presenteren, zo vertelt hij me. Een volgende keer moet ik de beurs maar eens weer - en dan wat langer - bezoeken, want ik ben vandaag bijvoorbeeld nog niet eens toe gekomen aan het beursaanbod van praktische en informatieve workshops en podia met debatten en optreden.

Geen opmerkingen: