donderdag 7 januari 2010

IJsbaan gesloten, onbetrouwbaar ijs

Donderdag 7 januari 2010

Zoals zoveel dorpen in de provincie Fryslân heeft ook onze woonplaats een enthousiaste ijsclub. In Stiens is dat de "Koninklijke IJsclub "Stiens"".

Het bestuur en de vrijwilligers van onze ijsclub doen erg hun best om aan haar verenigingsleden en aan de andere, betalende bezoekers een gave ijsvloer aan te bieden, zodra de winterse temperaturen ons dat toestaan.

Door het wisselende weer met veel sneeuw is de kwaliteit van de ijsvloer op ijsbanen, sloten, vaarten, kanalen en meren ronduit slecht. Het Friese ingenieursburo Oranjewoud heeft gisteren al haar ingenieurs en andere enthousiastelingen aan het denken gezet over de wijze waarop op alle buitenwateren de ijsvloer weer snel in een acceptabele schaatsstaat kan worden gebracht. Op de radio werd vanmorgen vroeg het idee genoemd van een combinatie van een kleine hoovercraft met een dweilmachine. Het gekste idee dat binnen kwam, was de optie om de hele ijsvloer maar om te keren, waarmee de belabberde bovenkant onder en de mooie gladde onderzijde van de ijslaag boven zou komen. De bedenker had echter nog geen oplossing bedacht hoe dat dan gerealiseerd zou moeten worden, dus dat biedt voor de korte termijn in elk geval nog geen soelaas.

Bij de ingang van de Stienser ijsbaan hangt aan het eind van de middag een schoolbord met als opschrift: "IJsbaan gesloten, onbetrouwbaar ijs". Een moeder komt langs met drie kinderen om te kijken of de ijsbaan al weer open is. Nee dus.

Tenminste, nog niet.
De vorst zet immers door en als ik even op de baan kijk, dan zie ik achteraan, aan de zuidwestzijde, vijf mensen druk in de weer om de baan zo mooi mogelijk te maken. Twee zijn met kleine sneeuwschuivers bezig om de bevroren sneeuwlaag van het ijs af te schrapen en de andere drie flankeren de sneeuwschuivers om waar dat nog nodig is met handschuivers de optimale finishing touch aan te brengen.
Stiens heeft een fikse ijsbaan en met het tempo waarmee dit cosmetisch werk mogelijk is, betekent het dat het uren werk zal kosten voor meerdere vrijwilligers om de ijsvloer er zo goed mogelijk bij te laten liggen.

En laat dan de vorst nog maar een paar nachten komen.
Ik schat in dat het dankzij de gewaardeerde vrijwilligersinzet zeker in het komend weekend wel weer mogelijk is om menig baantje te trekken op deze gezellige ijsbaan, gelegen tegen het centrum van ons schaatsminnend dorp.

Geen opmerkingen: