donderdag 21 januari 2010

Historie van Engelsma & Wynia in glas-in-lood

Donderdag 21 januari 2010

Elke keer als ik bij de werkplaatsreceptie van autobedrijf Engelsma & Wynia te Leeuwarden was, viel mijn oog op een mooi glas-in-lood-raam dat achter het raam van een kantoor hing tegenover de receptie van de werkplaats. Na de verbouwing verdween dit raam van deze plek en verhuisde naar een meer prominente plaats, namelijk bij de entree van de verbouwde showroom. Dit glas-in-lood-raam is het autobedrijf in 1959 aangeboden door het gezamenlijke personeel.

Dat was in de jaren dat Engelsma & Wynia nog niet was gehuisvest op de hoek van de Leeuwarder Gerbrandyweg en de Lekkumerweg. Het autobedrijf was toen nog gevestigd in een aantal panden op de hoek van de Groningerstraatweg en de Bleeklaan te Leeuwarden. Dat was de periode dat het bedrijf dealer was van de automerken Chevrolet, Buick en Opel. Vroeger reed ik als kind met mijn ouders vaak langs deze garage, omdat je toen op de route van Drachten naar de Friese Bildthoek nog door het centrum van Leeuwarden reed, waarbij je op de Groningerstraatweg dit autobedrijf dan ook passeerde. In die tijd stond op de hoek vóór de garage nog zo’n karakteristieke, kleine kiosk bij de Shell-benzinepomp.

Engelsma & Wijnia is momenteel nog steeds officieel Opel-dealer voor Leeuwarden en omstreken. Het autobedrijf heeft al meer dan 80 jaar ervaring op het gebied van verkoop en service van Opel en Opel-accessoires. De geschiedenis èn het (oud)personeel van dit bedrijf wordt mede gewaardeerd door dit bijzondere glas-in-lood-raam op zo’n markante publieksplek bij de ingang van de showroom tentoon te stellen.

Geen opmerkingen: