woensdag 13 januari 2010

Bestuur Stichtings Jabikspaad Fryslân vergadert in de Jacobshoeve van St. Japik

Dinsdag 12 januari 2010

De eerste bijeenkomst van het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân vindt vanavond plaats in de Jacobshoeve van bestuurslid Klaske Wijbenge te Sint-Jacobiparochie, op slechts enkele panden verwijderd van het startpunt van het Jabikspaad, en daarmee van de internationale pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Twee grotere projecten staan vanavond centraal en daarna komen een aantal andere bestuurszaken ter tafel.

Het eerste project dat haar afronding nadert, is het pelgrimsmonument dat we plaatsen in Jirnsum, onder de naam "Jirnsumer Moeting". We prijzen ons gelukkig met het feit dat we door financiële ondersteuning van een aantal sponsoren nu in staat zijn om ook het bijbehorende informatiepaneel te plaatsen. De officiële onthulling van het momument zullen we komend voorjaar combineren met het tienjarig bestaan van het Friese Jabikspaad. Ons tweede lustrum in mei 2010 zal grotendeels in het teken staan van dit bijzondere monument, dat geheel van kloostermoppen is gemaakt.

Het tweede project is een project van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, waarin we als stichting participeren. Dit project moet - mits daar de financiering voor wordt gevonden - ertoe leiden dat we in De Groate Kerk van Sint Jabik een drie verdiepingen hoog pelgrimscentrum realiseren in het grote voorportaal van deze monumentale kerk van architect Romein. Binnenkort zullen we een werkbezoek brengen aan een pelgrimshoeve in het zuiden van het land en aan het pelgrimshuis van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob te Utrecht. Alleen met een groot aantal partners van binnen en buiten onze provincie zullen we dit majeure project kunnen realiseren. Gewenst resultaat is dat ons Friese pelgrimscentrum voor (aanstaande) pelgrims de plek bij uitstek wordt voor met name informatie, bezinning, ontmoeting en start van ieders pelgrimage.

Nadat we een aanstaande bestuursmutatie hebben besproken, komt de volgende Nieuwsbrief van het Jabikspaad aan de orde en wordt besproken wie van het bestuur en desgewenst van onze routebeheerders onze promotiestand zullen gaan bemannen op de Fiets en Wandelbeurs, die op 27 en 28 februari 2010 zal worden gehouden in de RAI te Amsterdam. Deze jaarlijks druk bezochte beurs biedt ons de mogelijkheid om het Jabikspaad te promoten als de startplaats bij uitstek voor Nederlandse pelgrims, die op hun pelgrimsreis van het Nederlandse Sint Jacob naar het Spaanse Sint Jacob willen lopen, ofwel "van zee naar zee".

Geen opmerkingen: