dinsdag 22 december 2009

A Serious Request in Groningen: Stop Malaria & Play the Music

Dinsdag 22 december 2009

Vlak na het weekend komt er een emailtje binnen van Jan Wijbe, uit Groningen. Hij was in de nacht van zaterdag op zondag tijdens het stappen met een tweetal dames van hun volleybalvereniging Kroton bij “Het Glazen Huis” van “3FM SERIOUS REQUEST” langs geweest, op de Grote Markt van Groningen. Ze waren in de radio-uitzending geweest en hij stuurt een weblink van de beelden waarop hij met de twee volleybaldames namens de Groninger studenten-Volleybalvereniging Kroton € 275,- doneert als bijdrage van de volleyballende Krotonners.

Baukje is gisteren weer naar haar studentenstad Groningen vertrokken, want ook zij wilde samen met Rauke haar duit in het zakje doen voor het goede doel van Serious Request. Wij kunnen en willen dan natuurlijk niet achterblijven en geven onze bijdrage aan haar mee. Zij legt uit haar studentenbudget eenzelfde bedrag ernaast.

Wat is dat toch, dat jonge mensen – want er zijn geen honderden, maar duizenden jongeren die enthousiast hiervoor zijn – zo enthousiast staan en gaan voor dit goede doel?
Misschien helpt onderstaande je om het te begrijpen.

Stel je voor dat je samen met je vader, een tante, twee broertjes en twee zusjes in een hut woont in Sierra Leone, Indonesië of ten zuiden van de Sahara in Afrika. Een moeder heb je niet meer. Zij is overleden aan malaria. Jij voelt je ziek en hebt koorts. Malaria? Er is geen ziekenhuis in de buurt om het uit te zoeken en anders had je daar geen geld voor gehad. Dit is voor miljoenen kinderen een herkenbaar verhaal.

- Jaarlijks overlijden er 1 miljoen mensen aan malaria, waarvan het overgrote deel kinderen jonger dan 5 jaar zijn.
- Malaria treft 40 procent van de wereldbevolking.
- Elke 30 seconden overlijdt een kind aan malaria.
- Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en hiv-geïnfecteerden maken de grootste kans op besmetting.
- Jaarlijks kost malaria 12 miljard dollar aan bestrijding en medische voorzieningen.
- Malaria is te voorkomen en te behandelen, maar de slachtoffers hebben daar vaak geen geld voor.
- Klamboes en muskietennetten zijn effectief omdat de muggen alleen 's avonds en 's nachts actief zijn.
- Er is nog geen effectief malariavaccin voor mensen. Medische preventie is dus nog niet mogelijk.


Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich dit jaar voor de zesde keer samen met het Rode Kruis in voor een stille ramp. In 2009 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor “Malaria”.
In de afgelopen jaren haalde Serious Request totaal al € 16.920.086,- binnen voor Darfur (2004), voor Congo (2005), tegen landmijnen (2006), voor water (2007) en voor vluchtelingen (2008).

Serious Request is – en daar mogen we best trots op zijn - begonnen in Nederland, en is inmiddels uitgegroeid tot een Europees fenomeen. Ook dit jaar is het Glazen Huis in Nederland niet de enige van Europa. In 2009 staat er niet alleen een Glazen Huis in Groningen (met projectnaam: Serious Request), maar ook in Zwitserland (daar heet het: Jeder Rappen Zählt), Zweden (en hier heet het: Musikhjälpen), België (met: Music For Life) en Kenia (ook Serious Request genoemd) wordt er een glazen studio neergezet om daar zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Het Glazen Huis van Serious Request staat dit jaar dus op de Grote Markt in Groningen. Drie dj's van 3FM (Giel Beelen, Annemieke Schollaardt en Gerard Ekdom) zitten daarin een week lang zonder eten opgesloten om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.
2009 is de zesde, succesvolle editie van 3FM Serious Request. Inmiddels is dus zes keer aandacht besteed aan een stille ramp, heel veel geld opgehaald voor Het Rode Kruis en bovendien gelijktijdig mooie radio gemaakt. Die combinatie maakt kennelijk het succes.

Je moet het gezien hebben, je moet er bij zijn geweest. 24 uur per dag, in de kou en in de sneeuw. Maar ze staan er in grote getale, de jongeren. Het geld stroomt binnen en zo te zien op de internetbeelden is het één groot volksfeest, zelfs midden in de nacht, daar op dat koude plein met al die warme harten. Daar krijg het toch warm van?

Geen opmerkingen: