woensdag 23 december 2009

Een orchidee in de snee, een goed idee?

Woensdag 23 december 2009

Mensen doen hun best om in de maand december rond Kerst en Oud & Nieuw er een schepje bovenop te doen om extra sfeer in huis te creëren. Van alles wordt aangeschaft en van zolder gehaald: kerstboom, lampjes, kerstboomversiering, wenskaarten, kerstkleed, kerststal, kerstservetten, allerlei vormen en kleuren kaarsen en natuurlijk ook planten. De Kerstster is al jaren in wit, rood of andere kleuren(mixen) geliefd,

Kamerplanten brengen niet alleen kleur en geur in huis, maar ze zorgen ook voor een rustgevende werking. Een andere plant die het in de decemberverkoop goed doet, is de orchidee. De orchidee was vroeger een bijzondere plant in de woonkamer, maar in de afgelopen jaren zie je ze steeds meer in woningen verschijnen. Orchideeën zijn zo geliefd, omdat ze het interieur een chique en rustige uitstraling geven, althans zo luidt een verkoopargument.

Orchideeën zijn er in veel soorten, maten, vormen en kleuren. Er zijn wereldwijd ongeveer 25.000 soorten orchideeën. Hun namen zijn vaak ontleend aan de eerste vinder, die de soort liet registreren of ze zijn ook wel genoemd naar de unieke bloemvorm van de soort.

Orchideeën die als kamerplant worden verkocht, zijn gekweekte soorten, afkomstig uit - vaak ook Nederlandse - kassen. Met maar weinig -uiteraard wel de juiste - verzorging kan de plant je maandenlang op een uitbundige bloemenpracht trakteren.

Houd ze in deze koude decembermaand binnen, zet ze dus vooral niet buiten. Tegen die regel in heb ik een orchidee toch heel even mee naar buiten genomen, om temidden van de sneeuwwitte ondergrond een mooi contrastrijke foto van deze bloeiende plant te kunnen maken. Ik laat de orchidee dus niet in de snee, neem hem weer mee, maar voor een fotoshoot van die orchidee in de snee was dit toch wel even een goed idee.

Geen opmerkingen: