donderdag 10 december 2009

Afscheid Jan Arend Schulp en Joan Klaver van Stenden hogeschool

Joan Klaver en Jan Arend Schulp
Donderdag 10 december 2009
Een memorabele dag binnen Stenden hogeschool, vanwege het afscheid van twee gewaardeerde collega's, te weten: Dr. Jan Arend Schulp en Joan Klaver. Zeker ook voor beide collega's een gedenkwaardige dag, al was het alleen al vanwege hun lange staat van dienst bij onze hogeschool en bij haar rechtsvoorgangers.

> Jan Schulp is hogeschoolhoofddocent bij de opleiding Vrijetijdsmanagement en bij de School of Graduate Studies. Jan heeft bij onze hogeschool een dienstverband van 37 jaar achter de rug en gaat nu met pensioen.
> Joan Klaver is hoofd van de Stenden Shop. Joan heeft bij onze hogeschool een dienstverband van 29 jaar achter de rug en gaat nu met Flexibele Pensioen Uittreding (FPU).
Vanmiddag woon ik hun gecombineerde afscheidsreceptie bij in de Centrale Hal van Stenden hogeschool te Leeuwarden. De opkomst van collega's, oud-collega's, familie, vrienden en andere relaties is uitzonderlijk hoog. Een teken dat we afscheid nemen van buitengewoon gerespecteerde collega's, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan wat onze hogeschool nu is en betekent.

Voorafgaand aan de afscheidsreceptie woon ik ook het middagsymposium "Serious Leisure" bij, dat wordt georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Jan Schulp. Het symposium wordt in het Auditorium geopend door Klaas-Wybo van der Hoek, vice-voorzitter van het College van Bestuur.
Collega (docent sociologie) drs. Martin Groters begint met een inleiding op het thema: Serious Leisure. Martin legt uit wat wordt verstaan onder: casual leisure, project-based leisure en serious leisure. Dan bespreekt hij de diverse vormen van serious leisure, te weten: amateurisme, hobbyisme en vrijwilligerswerk. Ook koppelt Martin serious leisure aan "Quality of Life" op grond van de componenten: waardering, schoonheid, identificatie en eigen potentieelbenutting.

Dan volgt een zoon van Jan Schulp. Dr. Anne Schulp is als paleontoloog verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht en is gespecialiseerd in Mosasauriërs: uitgestorven zee-reptielen uit het Krijt. Anne vertelt in zijn presentatie "Serious Leisure als Vluchtheuvel der Wetenschap" over de waardevolle samenwerking tussen amateur-fossielenverzamelaars en beroepsmatig werkende historici.
Deze presentatie wordt gevolgd door een muzikaal intermezzo van de dochter van Jan. Dr. Nynke Schulp speelt op saxofoon onder andere de Prelude uit de Tweede Suite voor solo Cello van Johan Sebastiaan Bach.

Daarna vertelt Dipl. Päd. Jeanet Bruining over haar werk als tour operator. Ze organiseert WijnWandeltochten en realiseerde daarmee haar eigen onderneming in serious leisure.
Onze Stenden-lector dr. Elena Cavagnaro sluit de lezingenserie af met haar presentatie "Serious Leisure, Duurzame Leisure?". Elena legt uit dat de mate van duurzaamheid ook in serious leisure vooral zit in het gekozen proces van vrijetijdsbesteding. De mate van "sustainability" zit hem namelijk vooral in de wijze waarop je in dat proces respect toont voor de natuur en voor de mensen om je heen. Omdat de werkelijkheid altijd ingewikkelder is dan wij aanvankelijk denken, komt ze met een pleidooi voor meer interdisciplinair onderzoek.
Deze presentatie wordt gevolgd door een muzikaal intermezzo van Marten Schulp, ook een zoon van Jan. Marten speelt twee nummers op basgitaar, waaronder "Portrait of Tracy" van J. Pastorius.

Dan gaan we naar de afronding van het symposium. Klaas-Wybo van der Hoek blikt terug en concludeert. Jan Schulp blikt ook terug op het symposium en op zijn loopbaan, met als motto: "Opheind en Trochjûn", naar een dichtbundel van de Friese dichter Fedde Schurer. Jan vertelt dat hij leraar werd en bleef door eigen keuze en dat hij dat qua vak zeker weer zou kiezen.
En dan is er kort nog ruimte voor een aantal sprekers, te weten: een vriend, een oud-collega (Hindrik van der Meer) en een collega (Henk-Jan Greven). Voordat we allen naar de afscheidsreceptie gaan, wordt Jan Schulp nog met verbale hulde gelauwerd door de Dean van Jan zijn opleiding Vrijetijdsmanagement, collega Ann Mannen.

Daarna volgt de gecombineerde afscheidsreceptie, waarin Joan Klaver en Jan Schulp volop in het zonnetje worden gezet en als eersten een de afscheidsspeld krijgen opgespeld van de Stenden-zwaluw. Met het grote aantal collega's en oud-collega's heeft deze bijeenkomst een hoog reüniegehalte. Twee lange rijen gasten staan te wachten om Joan en Jan met verdiende, waarderende afscheidswoorden te loven. Wat een feest dat twee collega's met zo'n lange staat van dienst zo vitaal en genoeglijk afscheid kunnen en mogen nemen van ons en van een lang werkzaam bestaan binnen onze hogeschool.

Geen opmerkingen: