maandag 23 november 2009

2009 is het Jaar van de Egel

Maandag 23 november 2009

De Nederlandse Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot "Jaar van de Egel" uitgeroepen. In een grootschalige onderzoekscampagne - waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen - wil deze vereniging te weten komen hoe het precies met dit bijzondere zoogdier gaat, om erachter te komen of de egel op de rode lijst van bedreigde zoogdieren zou moeten komen. Ook pleit de Zoogdiervereniging voor een egelvriendelijker beheer van tuinen en parken.

Belangrijk onderdeel van de onderzoekscampagne "Jaar van de Egel" is dat men ook een zo goed mogelijk beeld wil krijgen van waar de egel al dan niet voorkomt. Daarom is het van groot belang dat iedereen die in 2009 een egel ziet rondsnuffelen in de tuin, in het park of waar dan ook, hiervan melding maakt bij de Zoogdierenvereniging. Ook de meldingen van dode egels leveren belangrijke informatie.

Naast het gegeven dat er veel slachtoffers onder de egel-populatie vallen in het verkeer, is een ander probleem voor de egel dat steeds minder tuinen nog groen en open zijn. De veel voorkomende "verstening" van tuinen - waarbij nagenoeg alles wordt dichtbetegeld en strak omheind - is slecht voor de egel. Veel mensen weten dat echter niet of realiseren zich dat niet, maar vinden het wel jammer dat dit nuttige diertje niet (meer) op bezoek komt in de tuin. Maar, als meer tuinen weer egelvriendelijk worden, gaat het straks weer wat beter met de egels.

De Zoogdiervereniging geeft speciaal voor het Jaar van de Egel een folder uit met praktische tips en wetenswaardigheden over egels en tuinen. Met een aantal (kleine) aanpassingen is iedere tuin egelvriendelijk(er) te maken. Zelfs kleine tuinen. Wel is het belangrijk dat de egels dan van de ene naar de andere tuin kunnen en ook naar de omliggende groenstroken.

Reeds enkele jaren herbergt ook onze tuin één of meer egel(s). Vooral op wat grotere afstand van de gevels - op de donkere plekken in de tuin - moet je tijdens herfstavonden altijd goed opletten om niet per ongeluk op een egel te gaan staan of ertegen aan te stoten. Vorige week was het letterlijk en figuurlijk weer eens raak. Gelukkig liep het goed af. De egel rolde zich op gebruikelijke wijze op en bleef roerloos op de aangetroffen plaats in het gras zitten, wachtend tot de kust weer veilig is. Een halfuurtje later was hij weer weg, waarschijnlijk ergens goed verscholen op een veiliger plekje in de tuin; zich voorbereidend op de komende winter.

Geen opmerkingen: