dinsdag 15 september 2009

Mark Glotzbach exposeert in Stiens

Dinsdag 15 september 2009

Tot 1 november 2009 exposeert Mark Glotzbach schilderijen in olieverf in het Gemeentehuis te Stiens. Zoals zoveel Friese schilders is ook Mark Glotzbach autodidact. Glotzbach is geboren in 1938 in Leeuwarden. Veertig jaar lang verdiende hij zijn brood in de dagbladjournalistiek, met name in de Randstad, met name bij de Haagsche Courant. Al voordat hij de journalistiek in ging, schilderde hij in olieverf. De aanzet tot zijn artistieke loopbaan is gelegen in zijn schooljaren op de Haagse Vrije School, waar creatieve vakken als belangrijk worden gezien.

In 1999 vestigde hij zich met zijn vrouw in de Friese Bildthoek, in Sint Annaparochie. Daar woonden en werkten vroeger zijn ouders en grootouders ook. Zijn "Atelier aan de dijk" is gelegen aan de Nieuwe Bildtdijk. Hier wijdt hij zich al weer tien jaar lang full time aan het schilderen en exposeren.

Glotzbach legde zich aanvankelijk toe op het abstract schilderen. Hij beschouwde dit toen vooral als een spel met kleur en vorm, waarbij hij naar het evenwicht tussen die twee aspecten streefde. Soms ging hij uit van een bepaald idee, dikwijls geĆÆnspireerd door muziek. Ook het begrip "tijd" is voor hem een schildersthema. Zijn liefde voor science fiction past hier goed bij.
Veel van zijn schilderijen hebben strenge, architectonische vormen. Zijn schilderijen zijn intens van kleur. Mark Glotzbach beschouwt zichzelf als een "kleurverslaafde".

Sinds zijn verhuizing naar Friesland schildert Glotzbach ook regelmatig landschappen. De Wadden en de kwelders, het Bildtse boeren- en dijkenland, de zee en de duinen vormen zijn meest geliefde onderwerpen. Een mooi voorbeeld van zo'n Bildts boeren- en dijkenlandkunstwerk is het schilderij "Graanoogst", dat momenteel ook in het Gemeentehuis in Stiens wordt geƫxposeerd. Op dit olieverfschilderij zie je vanuit een vogelperspectief de combine vanuit de richting van de Waddenzeedijk op je af komen.

Geen opmerkingen: