zaterdag 2 mei 2009

The road to Santiago

Zaterdag 2 mei 2009

De pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela is voor veel wandelaars een geliefde vakantiebesteding. Dwars door Nederland, België, Frankrijk, over de Pyreneeën en door het ongenaakbare landschap van Noord-Spanje loopt het pad naar de – volgens de legende - heilige tombe van de apostel Jacobus de Meerdere.

De New Yorkse Kathryn Harrison (in 1961 geboren in Los Angeles) legt in 2002 voor de derde keer een deel van deze pelgrimstocht af, deze keer met haar twaalfjarige dochter Sarah. In dit boek schrijft ze over de ontmoetingen in de dorpen, over de landschappen en over de geschiedenis van deze beroemde pelgrimsroute. Kathryn en Sarah starten bij de Frans-Spaanse grens in het plaatsje St. Jean-Pied-de-Port en ze willen wandelen tot aan Logrono, maar ze breken hun wandeltocht twee dagen eerder af in Estella.

Oorspronkelijk verscheen dit boek in 2003 met de titel “The road to Santiago” in de serie van National Geographic. De Nederlandse versie getiteld “De weg naar Santiago de Compostela” is een vertaling van Hankie Bauer, in het jaar 2004 uitgegeven als Rainbow Pocket 827. De eerste keer dat Kathryn Harrison zich op het Spaanse deel van het pelgrimspad begaf, was in het jaar 1992 in en rond de Noord-Spaanse stad Burgos. Ze was toen zeven maanden zwanger, hetgeen ertoe leidde dat ze totaal uitgeput en met weeën de wandeling vroegtijdig onderbrak. De tweede keer – in 1999 - was ze succesvoller. Toen liep ze in zeven dagen de laatste 283 kilometers van de pelgrimstocht vanuit Astorga naar Santiago de Compostela. In dit boek beschrijft Kathryn Harrison eerst de wandeling van 2002 met dochter Sarah en daarna achtereenvolgens haar Spaanse wandeltochten van 1992 en 1999.

Geen opmerkingen: