maandag 18 mei 2009

Ringwal rondom Stenden hogeschool gelegd

Maandag 18 mei 2009

Inmiddels is als onderdeel van alle grondwerk een Ringwal aangelegd rondom de westzijde van het terrein van Stenden hogeschool op de Kenniscampus Leeuwarden; een deels rondlopende aarden wal, parallel langs de Rengerslaan gelegen.

Ringwallen komen in verschillende verschijningsvormen voor. De in onze omgeving meest bekende zijn de ringwallen rondom kleine Friese waterplassen; de zogenoemde poelen, dobben en pingo's. Ze verheffen zich iets boven de omgeving en zijn in de IJstijd ontstaan als gevolg van de permafrost, die voorafging aan het smeltproces.

De ringwalburcht van Oost-Souburg is bekend. Net als de overige burchten in Zeeland, Vlaanderen en Noord-Frankrijk zijn dergelijke ringwallen als burcht aangelegd vanaf de 9e tot de 12e eeuw; niet om in te wonen, maar als bescherming tegen de dreigende invallen van de Noormannen.

Verder kennen we ringwallen rondom bijvoorbeeld bergmeren in uitgewerkte vulkanen. Of ringwallen rondom de inslagkraters van meteorieten in de Sahara en ook op Mars.

Niets van bovenstaande vormen heeft iets te maken met de in aanleg zijnde ringwal rondom Stenden hogeschool. Deze ringwal maakt deel uit van de tuinaanleg van onze hogeschoolcampus.

Geen opmerkingen: