zaterdag 14 februari 2009

Valentijn: wit dat ik fan dy hâld!

Zaterdag 14 februari 2009
Elk jaar is het op 14 februari Valentijnsdag. Dan kun je bijvoorbeeld een bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die je dankbaar bent of op wie je in het bijzonder gesteld of zelfs verliefd bent.Vooral de bloemenhandel en de postbedrijven spannen zich in om deze gedachte ook in Nederland sterker in het leven te roepen.

Hoewel het beeld bestaat dat de viering van Valentijnsdag in Nederland niet veel voorstelt, bleek uit een al in 1996 door het bureau Trendbox gehouden steekproef onder 500 Nederlanders dat ruim de helft van de ondervraagden wel eens een Valentijnskaart of -cadeau had gekregen. Hun aandeel was het hoogst in de categorie van 16 tot 24-jarigen en in de grote steden was het gebruik beter bekend dan op het platteland.

Er worden enkele miljoenen Valentijnskaarten verstuurd rond Valentijnsdag, De laatste tijd raakt ook het plaatsen van kleine Valentijnsadvertenties in kranten in zwang en je kunt ook via het internet Valentijnswensen versturen. In Nederland had Valentijnsdag eerst vooral het karakter van een ‘Dag van de Vriendschap’, een dag voor het uiten van gevoelens van respect en waardering. Bijzondere mensen of hele groepen werden voor hun vrijwillige inzet met een bloemetje bedankt.

De recente opkomst van de televisie-romantiek en ook het steeds meer focussen op de Amerikaanse cultuur, hebben er vooral bij de jeugd toe bijgedragen dat Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid en van liefde is komen te staan. Het aanbod van allerlei producten in de vorm van een hart speelt daarop in.

De Leeuwarder Courant van vandaag speelt ook in op Valentijnsdag met bijvoorbeeld: een foto van een Valentijnsgroet die de stuntpiloten van de Red Arrows in Lincoln in de vorm van een hart aftekenden tegen de blauwe lucht, een foto van moeder & dochter die in Leeuwarden voor oma een bos bloemen hebben gekocht, een aankondiging over een Valentijnspraatpaal in Leeuwarden waar je Friestalige liefdesboodschappen kunt inspreken die vervolgens als virtuele kusjes bij de geadresseerde worden bezorgd èn een halve pagina Valentijnsadvertenties, waaronder deze van Johannes aan Evelien:

"Sjoch yn myn eagen en wit dat ik fan dy hâld!"

Geen opmerkingen: