zaterdag 27 december 2008

Route 4 & 8 van "Leeuwarden. Natuurlijk!"

Zaterdag 27 december 2008

Een hele mooie winterse dag met veel zon en een temperatuur rond het vriespunt. Winterwandelweer dus. Durkje en ik kiezen als wandelroute vandaag voor de routes 4 & 8 van de wandelgids "Leeuwarden. Natuurlijk!" met wandelingen in en rond Leeuwarden. Beide routes beginnen en eindigen in Goutum, dus het is heel eenvoudig om de beide routes van respectievelijk 9 en 10 kilometer aaneensluitend te lopen, 19 kilometer totaal.

We beginnen met route 8: "Boksumerdijk en Zwettepad". Vanaf Hotel Campanile gaan we onder de N31 door naar de Boksumerdijk. Op de Boksumerdijk passeert ons een auto van toneelgezelschap Tryater met daarop reclame van hun actuele, 12 uur durende locatietheatervoorstelling "11Stêdetocht". Onder de spoorlijn Leeuwarden - Heerenveen door komen we bij de Zwette, vroeger ook wel de Sneekertrekvaart genoemd. De Zwette is het eerste traject van de Elfstedentocht op schaatsen, tussen Leeuwarden en Sneek.

Voorbij de twee Spinnenkopmolens, de boerderijcamping Swetteblom èn over de Brédyk komen we aan in Barrahûs, waar we de spoorlijn Heerenveen-Leeuwarden weer over steken. In Goutum aangekomen, drinken we eerst een kop koffie, alvorens we met de tweede route aanvangen.

Route 4: "Rondom Wirdum" gaat via de Brédyk langs de N31 in zuidelijke richting onder de Wâldwei door. Vanaf Werpsterhoek gaat het dan over de Werpsterdyk naar Wirdum. In het dorp passeren we de Sint-Martinuskerk en daarna verlaten we Wirdum over de Loodyk. We steken de Wirdumervaart over en gaan door het viaduct van de Wergeasterdyk nogmaals onder de Wâldwei door. Dan nog een keer over de Wirdumervaart en voorbij het crematorium komen we weer op ons beginpunt in Goutum, bij de N31.

Geen opmerkingen: