dinsdag 30 december 2008

Hanzestedenpad van Zutphen naar Brummen

Dinsdag 30 december 2008

Na ons ontbijt in Berkhotel-De Kloostertuin te Zutphen begint onze tweede dag van de wandeltweedaagse van Durkje en mij. Vanaf het hotel lopen we door de binnenstad naar de Zutphense IJsselbrug. Aan de over(west)zijde van de IJssel beginnen we weer op de plaats waar we op 22 februari 2006 het traject van Deventer naar Zutphen beëindigden.

Op ons pelgrimspad van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostela hebben we de overstap van het Hanzestedenpad naar het zuidelijke traject van het Pieterpad gemaakt, toen we op 23 februari 2006 van Zutphen naar Vorden liepen. Maar daarmee hebben we in 2006 het laatste deel van het Hanzestedenpad van Zutphen naar Doesburg tot nader order even gelaten voor wat het is. Vandaag, bijna twee jaar later dus, pakken we hier de draad weer eens op.

Door het tuindersgebied verlaten we Zutphen. Van Zutphen gaan we naar Tonden. Over de Tondensche Enk gaan we naar en door het bosperceel van Huis Voorstonden. Ten zuidwesten van Voorstonden wandelen we door en langs een aantal bospercelen, langs de oever van een beek. Te hoogte van de Lange Slag zien we een brandweerauto bij een boerderijtje staan. Grote, dikke rookwolken stijgen op vanaf het boerenerf. Op het erf wordt een kuilbult door een dragline uitgegraven, omdat er broei in zit. Tussen het uitgraven door blust de brandweer het smeulende kuilgras.

Vanaf hier gaan we zuidwaarts, zigzaggend, wisselend door bos en veld (Leusveld) langs het dorpje Rhienderen - na 14 kilometer - naar onze bestemming van vandaag: Brummen. Van Brummen gaan we met de trein - met een overstap in Zutphen - naar Deventer terug, vanwaar we met de auto weer terug rijden naar Stiens.

Deze twee dagen waren perfecte wandeldagen. Mooi winters weer met veel zon, nauwelijks wind, temperaturen rond het vriespunt en een schitterende natuur, bedekt met in het zonlicht letterlijk schitterende ijskristallen van rijp. Hier en daar wordt al geschaatst op ondiep water, waar net genoeg ijs op ligt om langs de randen te schaatsen. Deze regio, waar Salland, Veluwe en Achterhoek in elkaar over gaan, is ook in de winter bij uitstek geschikt om wandelend te doorkruisen.

Geen opmerkingen: