dinsdag 30 december 2008

Hanzestedenpad van Deventer naar Zutphen

Maandag 29 december 2008

Vanwege de weersvoorspelling van twee zonnige winterse dagen, besluiten Durkje en ik een tweedaagse wandeltocht te maken, te beginnen in de Hanzestad Deventer. Het reguliere traject van Deventer naar Zutphen van het Hanzestedenpad hebben we langs de westoever van de IJssel reeds gelopen op 22 februari 2006. De wandelgids vermeldt ook een routevariant, die ten oosten van de IJssel loopt. Die wandelen we vandaag; over een afstand van 25 kilometer.

Eerst rijden we van Stiens naar Deventer, waar we de auto bij het station parkeren. In het stadscentrum van Deventer drinken we eerst een kop koffie. In de buurt van de Deventer Waag maakt een voorbijganger een foto van ons bij het standbeeld van Albert Schweitzer ("Eerbied voor het leven"). Deze Nobelprijswinnaar bespeelde bij leven enkele malen het orgel van de Deventer Grote of Lebuïnuskerk. Bij de IJsselkade begint dan ons traject van vandaag. We gaan langs de IJssel in zuidoostelijke richting en verlaten Deventer als we vier kilometer verder onder de autosnelweg A1 door wandelen.

Door de Epse (uiter)Waarden en iets oostelijker door het Epser Bosch wandelen we met een ruime bocht om het dorpje Epse heen. Het Epser Bosch gaat over in een ander bosperceel: 't Hassink. Zes kilometer verder door allerlei bospercelen komen we aan de rand van de bebouwde kom van Gorssel. Met een ruime bocht gaan we dan om Quatre Bras heen, om dan vervolgens over de Eefsche Enk het dorp Eefde binnen te wandelen.

Ten zuiden van Eefde arriveren we bij het Twentekanaal bij de spoorbrug en iets verder de Eefdese brug. Langs de zuidoever van het Twentekanaal lopen we in de richting van de bekende, enorme schutsluis in het Twentekanaal, die een afmeting heeft van 133 x 12 meter.

Dan wandelen we de Hanzestad Zutphen binnen. In de oude binnenstad checken we in in het Berkhotel-De Kloostertuin, waar we gisteravond laat via internet nog een kamer reserveerden. Vanavond dineren we genoeglijk in Brasserie Pastels in Zutphens oude stadscentrum.

Geen opmerkingen: