zondag 26 oktober 2008

Oikocredit geeft kansarmen een kans

Zondag 26 oktober 2008

De Gezamenlijke Diaconieën van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente van Stiens organiseren vanavond in de Sint Vituskerk in Stiens een Gemeentedienst met als thema: "Oikocredit, investeren in mensen". Voorganger is ds. Bart Ramaker, de pianobegeleiding is van Johanna van Dijk en als gastspreker is ons gemeentelid Willem van Beem uitgenodigd, die als lid van het Promotieteam Friesland van Oikocredit Nederland een inhoudelijke bijdrage levert.

In de dienst wordt een gebed gebeden van Dom Helder Camara, waarin hij ons er bij leven op wees dat we voor alle mensen op aarde moeten streven naar een welvaartsnivo "waarbij gerechtigheid heerst".

Aan de hand van een Powerpointpresentatie en een korte film vertelt de heer Van Beem wat microkredieten zijn en hoe Oikocredit aan deze vorm van investeren in ondernemende mensen werkt. Onze twee Stienser Diaconieën hebben ongeveer de helft van onze diaconale middelen belegd in Oikocredit Nederland, om dit diakonale werk van Oikocredit mede mogelijk te maken.

Tijdens de dienst zingen we uit het Liedboek voor de Kerken ook Lied 350 met de hierop zo van toepassing zijnde tekst:
1. God, die leven hebt gegeven in der aarde schoot, alle vrucht der velden moeten w'U vergelden, dank voor 't daaglijks brood.
2. Niet voor schuren, die niet duren, gaaft Gij vruchtbaarheid, maar opdat op aarde, in uw goede gaarde, niemand honger lijdt.
3. Maar wij rijken, ach, wij blijken hard en onverstoord. Open onze oren, Heer, opdat wij horen 't roepen aan de poort.
4. Wil dan geven, dat ons leven zelf ook vruchtbaar zij. Laat in goede daden 't woord van uw genade opgaan, sterk en vrij.


Kofi Annan, die van 1991-2006 Secretaris-generaal was van de Verenigde Naties, was duidelijk over deze vorm van diaconale hulp, toen hij zei: "Microkrediet is de erkenning dat arme mensen de oplossing zijn, niet het probleem."

Geen opmerkingen: