maandag 27 oktober 2008

NBG brengt De Barmhartige Samaritaan in Stenden hogeschool

Maandag 27 oktober 2008

Gisteren was het Nationale Bijbelzondag, de 1e zondag in de Bijbel10daagse van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Vandaag - maandag - staat Noord-Nederland in het teken van het Bijbelleesweb. Op meer dan 100 plaatsen in Friesland, Groningen en Drenthe wordt in het kader van de Bijbel10daagse een Bijbelleesavond georganiseerd door de plaatselijke werkgroepen van het NBG in regio Noord.

Vanmorgen word ik gebeld door de voorzitter van de NBG-werkgroep Leeuwarden met het verzoek of ik als lid van het Regioteam Noord van het NBG in verband met haar ziekte vanavond de leiding op me wil nemen van de Bijbelleesweb-avond die zij organiseren in het Auditorium van Stenden hogeschool te Leeuwarden. Ze hebben een prachtig programma georganiseerd, dus ik zeg van harte toe dat programma vanavond te leiden.

Het programma begint met de Bijbellezing: burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden leest de gelijkenis van De Barmhartige Samaritaan voor. Daarna vertelt hij kort wat dit verhaal voor hem betekent in zijn politieke werk als burgemeester van Leeuwarden. We zijn vereerd met zijn aanwezigheid en inbreng, vooral ook omdat we weten dat de heer Crone op dat moment eigenlijke zijn gemeenteraadsvergadering had moeten voorzitten. Maar zoals ook ik vanavond vervang, vervangt de Leeuwarder loco-burgemeester tijdens zijn afwezigheid de heer Crone wel even. Na zijn voorlezing en persoonlijke toelichting, spoedt burgemeester Crone zich naar de gemeenteraadsvergadering.

Er wordt vanavond tussendoor samen ook gezongen, onder pianobegeleiding van de Stienser organist/pianist Han Giesing. Stenden-collega Giny Lettinga verzorgt de hele avond alle audio-visuele ondersteuning op voortreffelijke wijze. Met muziek, Powerpointpresentaties, geluidsweergave, podiumgebruik en film zorgen Han en Giny samen voor een aantrekkelijke presentatie, in dit avondprogramma waarin heel veel variatie zit.

Dr. Bernard Smilde leest dezelfde gelijkenis nu in de Friese taal voor en verzorgt daarna met zijn grote kennis en inzicht een mooie meditatie over de betekenis van dit bekende Bijbelverhaal.

Vervolgens zijn de studenten van Stenden hogeschool van de opleiding Creatieve Therapie aan de beurt. Zij hebben in samenwerking met de studentenpastores Rein Veenboer en Eerde de Vries van Expect Leeuwarden een mooie dramaproductie gemaakt, waarin ze in een tv-setting van De Lama's uitbeeldingen tonen van (on)barmhartigheid en van (on)juist omgaan met je naaste. Direct daarna groeit achter in de zaal een Babylonische spraakverwarring, waarbij de gelijkenis nogmaals wordt gelezen, maar dan simultaan in het Nederlands, Chinees, Fries, Duits, Gronings, Indonesisch en het Engels.

Het programma wordt afgesloten met een film van het NBG over het nieuwe NBG-project tot Bijbelverspreiding in China. Chinezen kunnen tegenwoordig in sommige Chinese kerken in enkele grotere steden wel een Bijbel kopen, maar die zijn voor de miljoenen christenen in China - vooral voor de bewoners van het platteland - veel te duur. Het NBG sponsort deze Bijbels, zodat ook de niet kapitaalkrachtige christenen in China inmiddels een eigen Bijbel kunnen kopen. Voor hen een groot(s) bezit!

Aan het eind van de avond hoor ik dat één van onze Chinese studentes die ook meewerkt vanavond, vertelde dat zij in China precies zo'n op deze NBG-film vertoonde Bijbel had en thuis gebruikte. Daarmee onderstreept ze dat het werk van het NBG in China nu al zichtbaar wordt en is.

Dan is het ook heel passend als iets later op de avond blijkt dat we gezongen het programma afsluiten met het prachtige Gezang 330 in de bewoordingen van onze Friese dichter Fedde Schurer, waarin onder andere staat:

"Gemeente, aan wier aardse handen dit hemels woord is toevertrouwd,
o draag het voort naar alle landen, vermenigvuldigd duizendvoud".

Geen opmerkingen: