maandag 20 oktober 2008

Concert van Katie Melua in Martiniplaza Groningen

Zondag 19 oktober 2008

Katie Melua is twee dagen in het land. Gisteren verzorgde ze een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall; vandaag wonen Durkje en ik haar concert bij in Martini Plaza in Groningen.

Katie Melua is in 1984 geboren in de Sovjet Unie (USSR), in het tegenwoordige Georgiƫ. Voordat ze met haar ouders naar Belfast verhuisde, woonde ze in Tblisi. Als solo-zangeres is ze op dit moment de best verkopende artiest van Europa. Ze is ambassadeur voor "Save the Children", 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie

Om 20.15 uur vangt haar concert aan met een voorprogramma van zangeres, special guest, Andrea McEwan. Mooie muziek, maar de zaal reageert lauw op haar performance.

Rustig reageert de zaal aanvankelijk ook op het optreden van Katie Melua. Pas tegen het eind van de show - met name bij de toegiften - gaat de zaal los met opstaan, klappen, meezingen en juichen. Katie zingt goed en verzorgt met haar perfect samengestelde band een prima show met veel special effects in begeleidende filmanimaties op bewegende filmpanelen.

Vooral ook de solopartijen van de bandleden komen bij Katie's muziek goed uit de verf. De langere solo's van de basgitarist brengen me in gedachten even terug naar de concerten die ik eind 70er, begin 80er jaren bijwoonde van Herman Brood & His Wild Romance, waarin gitarist Dany Lademacher ook zo excellent soleerde.

Katie Melua brengt vanavond uit haar muzikale oeuvre talrijke nummers ten gehore: gevoelige luisterliedjes, jazzy nummers, hier en daar beetje bluesachtig, maar ook de veel hardere muziekstijlen met langdurige instrumentale interrupties staan vanavond in Groningen stevig op haar muzikale kaart.

Tenslotte nog een greep uit de vele nummers die Katie Melua gisteren ten gehore bracht:
- If you were a sailboat ("...If I was a telephone you'd ring me all day long...");
- Mary Pickford (inclusief een filmanimatie met Charlie Chaplin);
- Nine million bicycles (in Bejing);
- Spiders web ("...Cos the line between wrong and right is the width of a thread from a spider's web...");
- The closest thing to crazy ("...Feeling twenty-two, acting seventeen...");
- Two bare feet ("...all you need is two bare feet...").

Geen opmerkingen: