zondag 28 september 2008

Rondje Noord-Friesland

Zondag 28 september 2008

In de wandelgids van het "Friese Kustpad" staat als toegift nog een "Rondje Noord-Friesland" beschreven. Het deel van Lauwersoog naar de pier van Holwerd èn het deel van Dokkum naar Lauwersoog hebben Durkje en ik voorheen al een keer gelopen. Het tussenliggende traject van de Holwerder pier naar Dokkum wandelden we nog niet. Die route wandelen we vandaag. Volgens de wandelgids een afstand van 12,5 kilometer.

We zouden pas vanmiddag vertrekken, maar vanmorgen vroeg schijnt de zon zo uitbundig, dat we besluiten direct te vertrekken. Via Birdaard rijden we met de auto naar Dokkum. Vanuit Dokkum fietsen we ongeveer 10 kilometer naar de pier van Holwerd. Bij Holwerd is de zon al verdwenen en lichte regen is ervoor in de plaats gekomen. De fietsen laten we achter op de zeedijk bij de pier.

Dan wandelen we naar èn door Holwerd. Ten zuidoosten van Holwerd gaan we de tussen de landerijen door. Als we bij Waaxens pauzeren, begint het flink te regenen. Een bewoner van Waaxens komt naar ons toe en biedt ons een droge zitplaats aan in het prieel in zijn grote pastorietuin, waar we dankbaar gebruik van maken.

Tussen de velden door gaan we achter Brantgum en Foudgum langs naar Het Hantumerleeg. Langs de Hantumervaart zien we de Tibetaans-Boeddhistische Stoepa.

Via achtereenvolgens Lyts Jouster, Hiaure en Boarnwerthuizen arriveren we in Dokkum. Langs de Dokkumer Ee, het Dokkumer bolwerk en De Waag lopen we naar de Dokkumer IJsherberg, waar we vanmorgen de auto parkeerden. Met de auto rijden we naar de pier van Holwerd, waar we de fietsen weer afhalen.

De zon hebben we vandaag niet meer gezien. Wel af en toe een lichte bui. Maar op de terugweg van Holwerd naar Stiens hoost het. We prijzen ons gelukkig dat we vanmorgen al vroeg hebben besloten om eerder dan gepland te gaan wandelen, want daarmee hebben we in elk geval bereikt dat we tijdens het wandelen verschoond bleven van deze hevige buien. Het was overigens een mooie route, zo over de Noord-Friese klei, met geurige - pas gehekkelde - sloten en met op het land nog bieten, aardappelen, kool, uien en mais dat klaar is om van het land te worden gehaald.

2 opmerkingen:

AstridT zei

Paisaje muy lindo el de la foto...

Wiep Koehoorn zei

Vertaling van de reactie van Astrid Toyo: "Landschap op de foto is erg mooi..."