zondag 8 juni 2008

Rinne oer it wetter - Fryske Tsjerkedei Snits

Zondag 8 juni 2008

Na Leeuwarden (2000) en Bolsward (2004) wordt de Friese Kerkendag deze zondag gehouden in Sneek. Een groot aantal activiteiten op veel locaties in de Sneker binnenstad en een Slotviering aan het einde van de middag.

Durkje en ik beginnen in de Doopsgezinde Kerk met de workshop “Vrede Nu” van Jan Pronk, voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Pronk wijst ons erop dat wij onze eigen “comfortactiviteiten” helaas intact houden, terwijl wij zien dat anderen elders in de wereld in armoede, oorlog, geweld en hongersnood daarvan de wrange vruchten plukken. Een andere houding van ons is mogelijk: niet voorbijrijden, maar uitstappen en er tussen gaan staan om de handen uit de mouwen te steken. Pronk: je moet je stem verheffen, want alle kleine activiteiten bij elkaar betekenen druk en dat heeft effect op allerlei terreinen; óók op politici, want die letten goed op de stem van de burger. Het gaat niet om geld, maar om een andere verdeling van je tijd en aandacht. Hij roept studenten op om vooral door te studeren en daarbij altijd door te vragen hoe het echt zit in de wereld, zodat ze later anderen kunnen overtuigen als zij hun stem verheffen. Zorg er dan voor dat je je eigen opinieleider wordt in je eigen werksfeer. Pronk: we moeten naar een ander waardensysteem, naar inclusief denken waar niemand wordt uitgesloten. Niet wij kiezen onze naaste, maar onze naaste kiest mij, doet een beroep op mij om hem/haar te helpen. En Jan Pronk wijst op onze Bijbelse opdracht om ook goede rentmeesters te zijn ten behoeve van “onze naaste later”.

De volgende workshop die we bijwonen is van acteur Henk van Ulsen. In zijn mini-voorstelling “Lopen op geloven aan de hand van Job, Prediker en Psalmen” passeren teksten uit deze Bijbelboeken. Prediker: geschreven als vorming voor jonge mensen, studenten. Van Ulsen sluit uitdrukkelijk aan bij de workshop van Pronk als Van Ulsen poneert dat taal een machtig wapen is. De teksten van Job gaan over Levenskunst: waar komt die vandaan, waar liggen de velden van inzicht? Respect hebben voor je Schepper is levenswijsheid. Ook bij zijn Psalm-23-lezingen (De Heer is mijn Herder), verwijst Van Ulsen weer naar de boodschap van Pronk. Van Ulsen leest Psalmen in de drie zo verschillende vertalingen van Ida Gerhardt, Huub Oosterhuis en Leo Herbergs. Pronk sluit af met de humor van Herbergs: “De heren zijn onze herders, waar zouden we zijn als die herders zelf zouden gaan dwalen? ….. en ze wonen in Den Haag!”

Om 17.00 ûre geane Durkje en ik nei in drokbesochte Slotfiering yn ‘e Snitser Martinitsjerke. Foargongers binne dûmny Hinne Wagenaar en pastoor Leo van Ulden. Yn syn meditaasje nei oanlieding fan it Tsjerkedeitema “Rinne oer it wetter” èn fan Mattheüs 14 wiist Wagenaar ús der op dat Jezus ús allegearre ta help komt, rinnende oer de sé: de swiere krêften om ús hinne: ûnrjocht, geweld en oarloch. Hinne Wagenaar (ek bestjoerslid fan it KFS) fertelt ek dat it hjoed op ‘e dei 100 jier ferline is dat it Kristlik Frysk Selskip oprjochte is. Wagenaar: wy moatte yn dizze tiid fan Friezen en net-Friezen, fan flechtlingen en oare lânferhúzers ûnderweis nei in meartalige tsjerke en wy moatte dan mei allerhande talen yn tsjerke linich omgean: fleurig en kleurig. En Wagenaar slút of mei in herterop: “Rinne oer it wetter nei Jezus as reisgenoat is fantastysk!”

Geen opmerkingen: