woensdag 18 juni 2025

Hünenweg van Osnabrück naar Rulle

Vrijdag 13 juni 2025
 
Bij de watermolen Knollmeyer

Eerst Hondsrugpad heen
De Duitse ‘Hünenweg’ en het Nederlandse ‘Hondsrugpad’ werden in 2021 gecombineerd tot een langeafstandswandelpad tussen het Nederlandse Groningen en het Duitse Osnabrück van 324 kilometer.
De Nederlandse versie van het Hondsrugpad is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hondsrugpad – Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur (2021) van Fokko Bosker. Die wandelgids beschrijft de route zuidoostwaarts vanuit Groningen naar het Duitse Meppen, en gaat dus niet verder naar het Duitse Osnabrück. Dat traject van de 9 etappes van het ‘Hondsrugpad’ hebben Durkje en ik al gelopen in de periode van 16 april 2023 tot en met 10 juni 2023, inclusief de bijbehorende 2 Verbindingsroutes, de 2 Trajecten en de 7 Rondwandelingen.

Dan Hünenweg terug
De Duitse versie van de Hünenweg is beschreven in de Nederlandstalige versie van de wandelgids ‘Hünenweg - Hondsrugpad’ (2023) van Idhuna Barelds. Die wandelgids beschrijft de route noordwestwaarts vanuit het Duitse Osnabrück via het Duitse Meppen naar het Nederlandse Groningen, dus – in tegengestelde tot de hierboven genoemde wandelgids – wèl het hele traject van de Hünenweg/Hondsrugpad. 
Omdat Durkje en ik de heenweg-route van Groningen naar Meppen al hebben gelopen, gaan we aansluitend de 150 kilometer lange terugweg-route van Osnabrück naar Meppen lopen, opdat we – eenmaal aangekomen in Meppen de 324 kilometer lange route van de Hünenweg/Hondsrugpad geheel wandelend hebben voltooid.
Deze route wordt gemarkeerd met een blauw schrift op gele achtergrond.

Van Osnabrück naar Rulle
Vandaag lopen we de eerste etappe van de Duitse Hünenweg, over een afstand van 13,5 kilometer, van Osnabrück naar Rulle.
Gisteren hebben we ons daartoe geïnstalleerd op Camping Waldoase nabij het Duitse Merzen, dat ongeveer op de helft van de eerste vijf etappes ligt.
We vertrekken vanmorgen om 8:00 uur vanaf de camping, en rijden dan met de auto - met op het fietsenrek onze beide fietsen - naar Rulle (Wallenhorst), waar we onze auto parkeren bij de Fontänenbrunnen aan de Klosterstrasse. Dan fietsen we van Rulle de 8,2 kilometers naar Osnabrück, waar we onze fietsen stallen in de Bierstrasse bij de plaatselijke VVV. 
Bij vertrek is het 17 graden Celsius, en bij aankomst in Rulle is het 26 graden Celsius.
Het weer is vandaag zomers mooi met veel zon en een enigszins verkoelende zachte wind.
Vandaag volgen we het rivierdal van de Nette, langs watermolens. Om bij de rivier de Nette te komen, krijgen we enkele korte, maar niet steile hellingen.

Bisschopszetel Osnabrück
Osnabrück werd in het jaar 780 door Karel de Grote als bisschopzetel gesticht. 
Onze etappe begint vandaag bij het laatgotische raadhuis uit de 16e eeuw. Dit historische raadhuis staat op het marktplein van de stad.
Bij het raadhuis staat langs het marktplein ook de grote Mariakerk, een gotische hallenkerk. Die is gesloten, dus we kunnen daar niet naar binnen.
Bij het Café am Markt kunnen we wel naar binnen, om er koffie met een koek te bestellen. Onze koffiepauze houden we op het terras aan het marktplein, te midden van veel andere terrasgasten, waarvan enkelen hier uitgebreid zitten te ontbijten.
Dan lopen we in het verlengde van het marktplein door naar de Sint-Petruskathedraal van Osnabrück.
Daarvan staat de deur wèl uitnodigend open, dus hier gaan we wel naar binnen. Rechts van de ingang bevindt zich een mooie, rijk gedecoreerde zijkapel.
De kathedraal heeft aan de andere zijde een kooromgang rond het grote koor.
Rechtsboven in het koor hangt een schitterend kerkraam. Het is het zogenoemde Westrozet, dat is gedecoreerd met naoorlogs glas. 
Deze kathedraal dateert in eerste opzet al van vóór het jaar 780. Tegen de pijlers van de kerk bevinden zich de beelden van de apostelen.
Eén van die apostelbeelden stelt Sint Jacobus voor als pelgrim; de patroonheilige van de pelgrims. 
Je kunt als passerende pelgrim van Sint Jacob – want deze kathedraal ligt aan een pelgrimsroute – ook een pelgrimsstempel verkrijgen voor je pelgrimspaspoort.
Bij het uitgaan van de kathedraal is het alleszins de moeite waard om de zijkapel nog eens goed te bekijken in al haar pracht en praal.
We verlaten de kathedraal en lopen dan langs de kathedraalmuur door de zogenoemde Hexengang.

Stadswandelen door Osnabrück
We vervolgen onze weg en komen dan bij het gymnasium ook langs het Erich-Maria Remarque-vredescentrum. 
We steken het brede water van de Hause over, en lopen dan langs het water naar de vierkante Pernickerturm. 
Nadat we voorbij het treinstation Osnabrück-Altstadt onder het spoorviaduct zijn gegaan, klimmen we de Gertrudenberg op. Eerder zagen we al de geel-blauwe stickers en pijlen van de Hünenweg, maar hier zien we voor het eerst ook de geschilderde wegwijzers op de bomen langs het bospad. Vandaag is de route overigens prima bewegwijzerd.
Dan gaat het op enige afstand langs de Getrudenkerk naar het Burgerpark en naar en over het oude kerkhof van de stad. Op het kerkhof – het Hasefriedhof - komen we langs een kapel. 
Dit hele oude stadskerkhof is ten tijde van Napoleon Bonaparte aangelegd, omdat zijn jongste broer Jérome het begraven binnen de stad had verboden.
Na het kerkhof gaat het verder door de Hügelstrasse.

De Nette in het Nettedal
Vanaf de brug over de Nette volgen we de loop van de rivier.
De Nette is niet een hele brede rivier, maar hier en daar is de rivier wel buiten haar oevers getreden, waardoor aan de overzijde van de rivier een moerasachtig gebied is ontstaan.
Bij de Nackte Mühle steken we de Nette over. Sinds de Middeleeuwen (1235) wordt in deze watermolen al graan gemalen. In 1900 is er nog een zaagmolen bij gebouwd.
Tegenwoordig is het een technisch-ecologische leerplek voor jongeren en mensen met een beperking. Op het molenterrein gaan we langs een heel groot insectenhotel het heuvelbos weer in.
Iets verderop lopen we tamelijk hoog langs de Nette.
Bij een boom met een enorm bovengronds wortelstelsel gaan we nog hogerop. 
Daar is een groep basisschoolkinderen onder leiding van waarschijnlijk leerkrachten bezig met een bos-verstop-spel.

Oestringer Steine en Watermolen Knollmeyer
Vanuit het heuvelbos gaan we enkele malen een smal veldpad op, met links van ons het bos, en rechts uitgestrekte akkers met koolzaad en graan. 
Om 11:45 uur komen we bij de zogenoemde Oestringer Steine. Dit is een groep van zo’n 30 grote en kleine zwerfkeien, die de restanten zijn van twee naast elkaar gelegen hunebedden-ruïnes van elk ongeveer 15 meter lengte uit de neolitische trechterbekercultuur, dus van ongeveer 3.500-2.800 vóór Christus.
Hier houden we onze lunchpauze op één van de bankjes onder de bomen van dit archeologische monument.
Tussen twee zwerfkeien in is in de loop der jaren een boom groot geworden. Die heeft zijn weg tussen de keien naar boven gevonden, en waar dat mogelijk was, is de boomstam om de grote stenen heen gegroeid/vergroeid.
Bij een forellenkwekerij gaat het weer heuvelopwaarts. Na enkele malen stijgen en dalen, komen we bij de mooie watermolen Knollmeyer.
Deze hele oude watermolen stamt vermoedelijk uit de tijd van Karel de Grote. De eerste vermelding van de watermolen dateert van 1253.
Bij de watermolen staat een informatiepaneel van de Hünenweg in de vorm van het etappebord van de route die we vandaag wandelen.

Rulle – Osnabrück – Rulle - Merzen
Dan gaat het vanaf het niveau van de Nette weer omhoog, om iets na 12:30 uur de bebouwde kom van Rulle binnen te wandelen in het Nettedal.
In Rulle aangekomen komt ons een bus tegemoet, die naar Osnabrück gaat. We lopen nog een eindje door Rulle, en zien dan dat de volgende bus al over tien minuten naar het centrum van Osnabrück gaat.
We wachten die bus af, en tien minuten later stappen we in Rulle in, en rijden we met de bus terug naar Osnabrück. 
In Osnabrück wandelen we dan door de centrumstraten en de winkelstraten van de Altstadt naar de VVV nabij het marktplein waar we vanmorgen onze fietsen hebben achtergelaten.
Dan fietsen we vanuit de binnenstad van Osnabrück terug naar Rulle, waar we de fietsen op het fietsenrek van onze daar vanmorgen geparkeerde auto zetten, waarna we vanuit Rulle terug rijden naar onze camping Waldoase bij Merzen.
Het is heerlijk warm weer op de camping. Het is er in de schaduw van de grote bomen goed vertoeven, dus de hele middag en avond zitten we heerlijk buiten bij de caravan.

Geen opmerkingen: