zaterdag 20 april 2024

Noord-Hollandse fietspelgrims op het Friese Jabikspaad in Feinsum

Zaterdag 20 april 2024
 
De groep Noord-Hollandse fietspelgrims bij Refugio Ultreia Feinsum

















Wandelpelgrims en Fietspelgrims bijeen
Om elf uur vanmorgen zijn ze vertrokken bij de Groate Kerk van het Friese Sint-Jacobiparochie, om vanaf dit officiële startpunt van het Jabikspaad in twee dagen op de fiets het ruim 150 kilometer lange pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt te fietsen, dat het eindpunt is van deze aanlooproute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Eén van deze Noord-Hollandse fietspelgrims is Arianne, die Durkje en ik als pelgrim - samen met haar inmiddels helaas al overleden echtgenoot Klaas - hebben leren kennen toen wij als beide pelgrimsstellen in Spanje pelgrimeerden op de Camino Franchés, op weg naar Santiago de Compostela. 
En bijna tien jaar later ontmoetten we elkaar in onze refugio, toen Arianne samen met haar zoon Niels het Jabikspaad bewandelde. En ook tussendoor ontmoeten we elkaar wel tijdens de landelijke bijeenkomsten van ons landelijke pelgrimsgenootschap, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Enkele weken geleden belde Arianne ons al om te vertellen dat ze van plan was om met een fietsgroep bij onze Refugio Ultreia Feinsum langs te komen, om daar bij ons dan een pelgrimsstempel te verkrijgen van onze refugio. Wij verheugden ons dan ook al bijzonder op haar komst met deze fietspelgrims.

Stempelen en Pauzeren in Refugio Ultreia Feinsum
Net na het middaguur arriveert de stoet fietspelgrims bij onze refugio. We hebben de garage ingericht voor hun ontvangst, zodat ook de fietsen mee naar binnen kunnen bij aankomst.
Ze hebben de eerste kilometers met fikse tegenwind en regen te maken gehad, maar als ze in Feinsum arriveren, is het droog, en komen ze met de wind in de rug aan bij ons pelgrimsonderkomen.
We beginnen natuurlijk met een belangrijke actie, want het zetten van onze refugiostempel in hun pelgrimspaspoorten is een must voor gepassioneerde pelgrims.
En daarna is er koffie en thee met een iets lekkers erbij, en bovendien volop gezelligheid met al die fietspelgrims, die zo hun eigen ervaringen hebben met het wandelend dan wel fietsend pelgrimeren op al die Europese pelgrimswegen naar Santiago de Compostela.
Voordat ze vertrekken, wordt nog de traditionele pelgrimsgroepsfoto gemaakt bij de refugio, opdat ook deze groep wordt vereeuwigd in de pelgrimsgalerij van Refugio Ultreia Feinsum. 
Deze groep fietspelgrims fietst vandaag vanuit Feinsum op het Jabikspaad door tot aan Oldeholtwolde, om na hun overnachting aldaar morgen door te fietsen naar het eindpunt Hasselt, en dan nog even door naar Zwolle, om van daaruit met de fietsen in de trein huiswaarts te keren naar Noord-Holland.

Geen opmerkingen: