zondag 17 april 2022

Vrienden van de Camino in Feinsum

Goede Vrijdagmiddag 15 april 2022
 
Pelgrims Niels en Arianne bij Refugio Ultreia Feinsum

















2012 op de Camino
Vanmorgen is pelgrim Anne Marie voor haar pelgrimage vertrokken vanuit onze Refugio Ultreia Feinsum. Maar dat is vandaag niet het enige bezoek van een pelgrim op het Friese Jabikspaad.
Halverwege de middag komen twee pelgrims op het Jabikspaad via de Hege Hearewei vanuit Het Bildt ons dorp Feinsum binnenwandelen. Bij de Hyltsjebrêge over It Kanael van Feinsum maken ze foto's van onze refugio. Als ervaren pelgrims was hen al snel een aantal symbolen opgevallen, die hen doen herinneren aan hun pelgrimstochten door bijvoorbeeld Frankrijk en op de Camino in Spanje.
Als ze dichterbij komen, ontdekken we tot onze wederzijdse verrassing dat we één van de beide pelgrims (her)kennen. Het is pelgrim Arianne uit Alkmaar, die Durkje en ik in 2012 meerder dagen en enkele malen op de Camino hebben ontmoet tijdens onze pelgrimage naar de Spaanse bedevaartsstad Santigo de Compostela. Arianne pelgrimeerde toen samen met haar inmiddels overleden echtgenoot Klaas ook naar Santiago de Compostela. Wij moesten toen onze pelgrimage afbreken, omdat onze vakantie voorbij was, maar zij wandelden door naar de kathedraal van Santiago de Compostela, het eindpunt van de Spaanse pelgrimage van Sint Jacobus.

2022 op het Jabikspaad
In november 2019 ontmoetten we Arianne weer, toen zij één van de organisatoren was van de Najaarsbijeenkomst van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Klaas was inmiddels helaas overleden, maar het weerzien van ons met Arianne was vreugdevol. Ze vertelde ons dat ze het pelgrimeren wel had voortgezet, echter nu met haar kinderen.
En dat zien en ervaren wij nu ook, want vandaag wandelt Arianne samen met haar zoon Niels op het Friese Jabikspaad. Ze zijn vanochtend begonnen op het Friese pelgrimspad in Sint-Jacobiparochie, en ze zijn vandaag over het Jabikspaad op weg naar Leeuwarden.
Maar ja, dit onverwachte bezoek en daarmee wederzijds ook een blij verrassend weerzien van ons met Arianne en bovendien kennismaking met haar zoon, verandert onze dagprogramma's op aangename wijze. Ze gaan mee naar binnen om de refugio te bekijken, en daarna drinken we gezamenlijk thee in de woonkamer, met uitzicht op het Jabikspaad. 
Na dit prettig weerzien brengt Durkje hen met de auto naar Stiens, vanwaar de pelgrims Niels en Arianne met de bus verder reizen naar Leeuwarden. Wie weet, zullen we hen ooit nog eens weer ontmoeten, als ze een volgende etappe van het Jabikspaad aanvangen bij onze refugio in Feinsum.


Geen opmerkingen: