zondag 17 april 2022

Passiewandelen langs zeven kruiswoorden van Stiens via Britsum naar Koarnjum

Goede Vrijdagavond 15 april 2022
 
Eén van de zeven Kruiswoorden, in de Fermanje van Stiens

















Kruiswoorden in Stiens
De Protestantse Gemeenten van Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum en de Doopsgezinde Gemeente Stiens nodigden alle belangstellenden uit voor hun gemeenschappelijke viering vandaag op Goede Vrijdag.
In deze bijzondere kerkdienst staan de zeven kruiswoorden van Jezus Christus centraal staan. Durkje en ik zijn erbij, en met ons velen, want de kerk zit bijna vol.
De Stienser dominee Jak Verwaal opent de dienst om 19:00 uur in de Sint-Vituskerk te Stiens met het eerste kruiswoord: "Vader vergeef het hen want zij weten niet wat zij doen"
Daarna gaan we naar buiten, samen op pad. 
Nog in Stiens passeren we eerst de Fermanje aan de Kakewei. We gaan naar binnen en luisteren daar naar het lied: "Love divine".
In deze doopsgezinde kerkzaal hangt het tweede kruiswoord: "Ik verzeker je: nog vandaag zul je met Mij in het paradijs zijn".
Over onder andere het Spoorpaad en de Pim Mulierwei loopt de lange Kruisweg-stoet naar het derde kruiswoord aan de Griene Leane: "Dat is uw zoon, en dat is uw moeder".
In het voorbijgaan krijgen alle wandelaars een flyer met deze bijbeltekst en met daarop ook een tekst over en van de Joodse Corrie ten Boom.

Kruiswoorden in Britsum
Daarna steken we de Stienzerfeart over, en gaat de Passie-tocht verder naar de Britsenburgh van Britsum. Daar passeren we onder het gezang van enkele zangers het vierde kruiswoord: "Eli, Eli, lema sabachtani".
Door enkele woonstraten lopen we vervolgens naar de Hoekstien, de kerk van de plaatselijke protestantse gemeente. Hier passeren we het vijfde kruiswoord: "Ik heb dorst".
En heel toepasselijk wordt bij de kerk aan alle voorbijgangers een flesje bronwater meegegeven.
We verlaten Britsum, op weg naar Koarnjum.

Kruiswoorden in Koarnjum
In Koarnjum draaien we vóór de ingang van Martenastate af naar de Nicolaaskerk van Koarnjum. Bij de kerk staat een blazerskorps naast een houten wasdroogrek (een rak) met daarop het zesde kruiswoord: "Het is volbracht".
Hier staan we bij stil, en we luisteren naar de muziek. 
Daarna gaan we de kerk in. Daar wordt de kerkdienst verder voortgezet onder leiding van dominee Johannes Bakker. Hij geeft dan ook een toelichting op de kruiswoorden, waaronder de zevende, de laatste: "Vader, in Uw handen beveel ik Mijn geest".
Het wordt dan heel stil in de kerk ...... 
Het licht van de paaskaars wordt gedoofd, en ook de hoofdverlichting van de kerk gaat uit. Daarmee is deze viering van Goede Vrijdag afgesloten. We gaan allen in het schemer en in stilte naar buiten.
Daar verspreiden de deelnemers zich in verschillende groepjes, die alle langs een eigen route huiswaarts keren. 
Buiten is het dan donker. De nacht valt in. Morgen is het Stille Zaterdag.
We wachten nog langer, want overmorgen is het Pasen!

Geen opmerkingen: