vrijdag 12 april 2024

Huiskamerconcert voor de Muskathlon 2024 in Indonesië

Zaterdagavond 6 april 2024
 
Doneer-flyer voor Ytjanda Sloot























Muskathlon Indonesië 2024
Eén van de jonge gemeenteleden van onze Protestantse Gemeente te Stiens - Ytjanda Sloot - is van plan om komend najaar deel te nemen aan de Muskathlon in Indonesië. Dat vraagt fysiek de nodige training en voorbereiding, want het zal voor Ytjanda betekenen dat ze daar haar eerste marathon over een lengte van 42,2 kilometer gaat rennen. 
Maar die sportieve prestatie is in dit geval niet haar hoofddoel, want haar primaire doelstelling is om door het meedoen aan deze marathon een daad van liefdadigheid op de kaart te zetten, door middels haar sponsorloop tenminste tienduizend euro in te zamelen voor Compassion, de charitatieve instelling, die kinderen ondersteunt die leven in extreme armoede. Daarmee wil Ytjanda hoop brengen op plekken van wanhoop, liefde brengen op plekken van haat, en recht brengen op plekken van onrecht.

Sponsoractie voor kinderen in armoede
Ytjanda haar voorbereiding gaat dus veel verder dan de fysieke training, omdat zij zichzelf verbonden heeft aan de doelstelling om tenminste € 10.000,- te schenken aan Compassion. En dat doet Ytjanda door middel van uiteenlopende sponsoracties.
Gelukkig krijgt ze daarbij de gewenste ondersteuning. Zo heeft bijvoorbeeld de Diaconie van onze Protestantse Gemeente te Stiens haar namens onze kerkelijke gemeente de garantie gegeven van tien procent van het beoogde sponsorbedrag.
Een ander evenzo welkom initiatief komt van dominee Jaap Overeem uit Stiens, die zich - samen met Ytjanda Sloot - ook graag voor dit sponsorproject wil inzetten, door een tweetal benefietconcerten te geven in de huiskamer van familie Overeem-Scholtens, waarbij de concertgangers van dit huisconcert worden uitgenodigd om een financiële bijdrage te leveren aan het sponsorproject van Ytjanda. Er is plaats voor tweemaal vijftien concertbezoekers.
In mijn Twaklank-column van juni 2023 heb ik al eens welgemeend geschreven dat als onze jongeren de handen uit de mouwen steken door hun goede daden, dat wij als ouderen dan de morele taak hebben om hen daarbij te ondersteunen. Welnu, dit is dan weer zo'n project, en daar willen Durkje en ik graag een bijdrage aan leveren, dus wij gaven ons op voor één van deze huisconcerten, en zijn derhalve vanavond aanwezig bij de eerste van de twee huiskamerconcerten.

Huiskamerconcert van Jaap Overeem
Jaap Overeem heeft bij het uitnodigen van zijn concertgasten en op het concertprogramma van vanavond als thema gekozen voor 'Het vuur uit de sloffen', waarmee wordt gewezen op Ytjanda, die zowel in Nederland als in Indonesië een uiterste inspanning zal leveren, gericht op hardlopen.
Maar ook concertant Jaap Overeem levert een uiterste inspanning, niet alleen met de grote inzet die dat vooraf al behoefde, maar ook met het prestigieuze concertprogramma van vanavond. 
Wij krijgen een gevarieerd concert op Jaap zijn vleugel, de Grotian Steinweg Cabinet, door hem ook wel zijn Clara genoemd.  
Bij aanvang van het huiskamerconcert vertelt Ytjanda Sloot over haar plannen en haar motivatie om met haar eerste marathon-run een bijdrage te leveren aan een betere wereld, en Jaap Overeem vertelt dat hij zich bij de muziekkeuze ook heeft laten leiden door de sfeer rond een marathon. 
Zo luisteren wij vanavond geboeid - en met veel waardering voor de knappe vertolking van alle muziekstukken - naar de volgende muziekstukken in de hieronder vermelde thema's:
  • A. Warming up en intro langs de landen:
1 & 2. Twee sonates, in E majeur en in d mineur, van de Italiaanse componist Domenico Scarlatti.
3. Een sonate in D majeur van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn.
  • B. Reis langs verschillende landen:
4 & 5. Twee preludes, in Cis mineur en in Ges majeur, van de Russische componist Alexander Skrjabin.
6. Een prelude in D mineur, van de Russische componist Sergej Rachmaninoff.
7 & 8. Van de Suite bergamasque de prelude en Clair de Lune, van de Franse componist Claude Debussy.
9. De Lyrische Stücke, van de Noorse componist Edvard Grieg.
10. De Rapsodie op. 79, van de Duitse componist Johannes Brahms.
11 & 12. De museumtuin van de Friese componist Jacob de Haan en het Pensif van de Amerikaanse componist Allen Vizzutti; maar let op, want nu spelen Jaap & Ytjanda beide stukken samen, namelijk Jaap op vleugel en Ytjanda op saxofoon.
 

  • C. De Marathon:
13. De Grande Sonate Pathetique van de Duitse componist Ludwig von Beethoven.
  • D. Toegift:
14. Liebestraum nr. 3 in As van de Hongaarse componist Franz Liszt.

De opluchting na afloop van de knappe uitvoering van bovenstaande muziekstukken is zichtbaar, en het applaus na de laatste klanken van de muziek zijn elke keer overtuigend enthousiast in de huiskamer, want de waardering voor de kwaliteit van de muziek van de uitvoerende musici van vanavond is groot. 
Na afloop is er nog volop gelegenheid om in de huiskamer na te praten over het concert, over de Muskathlon en over alle andere onderwerpen die gedurende de rest van de avond de revue passeren.

Geen opmerkingen: