dinsdag 16 april 2024

Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen

Zondag 14 april 2024
 
De Paaskaars brandt bij Alliade in Stiens

Kerkdienst bij Alliade in Stiens
Het loopt tegen twee uur vanmiddag. Als Durkje en ik de ontvangstzaal van Alliade in Stiens naderen, horen we de klanken van de zang al van binnen. In de zaal aangekomen, zien we dat de muziekgroep aan het inzingen is, dus we komen al in een muzikale sfeer binnen. 
Het is er gezellig druk. We zoeken en vinden een plaats in de halve kring rondom de muziekgroep, en langzamerhand loopt de zaal vol bezoekers. Er moeten zelfs al stoelen bij worden gehaald om alle mensen die nog binnenkomen ook een zitplaats te bieden.
Durkje en ik zijn vanmiddag te gast bij de kerkdienst in de vestiging van Alliade te Stiens, de woonlocatie waar gehandicaptenzorg wordt geboden aan wie dat nodig heeft.
De kerkdiensten in Alliade - zoals hier nu in Stiens - worden georganiseerd in het samenwerkingsverband van Alliade en de Protestantse Gemeente te Stiens.
Iedereen is welkom om deze bijzondere kerkdiensten in Alliade bij te wonen. Bewoners, familie, personeel, kerkgangers, vrijwilligers en alle andere belangstellenden worden hier in de gelegenheid gesteld om te dienen en te vieren.

Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen
Voorganger van deze kerkdienst is vanmiddag dominee Jaap Overeem, de geestelijk verzorger van Talant. 
Aan deze viering wordt deze keer muzikale medewerking verleend door de muziekgroep Wissellûd uit het Friese Beetsterzwaag, onder leiding van Sjoukje Scheltema, die ook op het electronisch orgel speelt. De andere muziekgroepsleden zingen vol overgave, samen met Sjoukje, en bij veel liederen vanmiddag ook met ons allen.
Het thema van deze kerkdienst is 'Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen'.
Als de muziekgroep het lied 'Breng ons samen' zingt, begint deze viering. Daarbij wordt ook de klok als het ware geluid, door in de stilte na dat lied een klankschaal als gong te laten schallen.
Nu wij hier samen zijn gebracht door God, zingen we samen het lied "Kom in de kring van Gods gezin". De bewoner van Talant die naast mij zit, geeft mij daarbij de hand. Niet zomaar, want we zingen in dit lied ook: "geef mij een hand en kom, want er is plaats voor iedereen, kom in de kring". Ze geeft me met dat handgebaar dus subtiel en passend het goede voorbeeld. Daar kan ik nog iets van leren.

De Bijbel gaat open
De Paaskaars wordt door dominee Jaap aangestoken, en daarmee verschijnen dan drie vlammen in de kaars, één voor de mensen, één voor de wereld, en één voor God. 
Dan krijgen we via dominee Overeem de groeten van God, en zingt Wissellûd het lied 'Tienduizend redenen', waarna wij ter verwarring van de voorganger het lied 'Komt laat ons vrolijk zingen' meezingen met de orgelklanken van de dirigente van Wissellûd. Als we uitgezongen zijn, blijkt waarom de dominee in verwarring achter zijn electronisch orgel achterbleef, want - vertelt hij - dit lied had hij bedacht samen te gaan zingen op een andere melodie, dus dat doen we dan ook nog maar een keer. Zo kan het ook heel goed.
Voordat we in gebed gaan, wordt het sub-thema 'De dingen die we niet kunnen' geïntroduceerd. En of we nu al dan niet bewoner zijn van Talant, we realiseren ons dat wij allemaal heel veel dingen niet kunnen.
Voordat we naar het bijbelverhaal van dominee Jaap Overeem gaan luisteren, zingen we het populaire lied "Lees je Bijbel, bid elke dag", dat in Talant altijd door een vaste dirigente - mijn buurvrouw vanmiddag naast mij - met passie wordt gedirigeerd. 
Na het bijbelverhaal zingt Wissellûd het opgewekte Afrikaanse lied 'Jabulani Africa' en aansluitend 'Hallelujah'. Dat laatste lied zingen we deels mee, waar door een lid van Wissellûd na afloop van dat lied op bewogen wijze dank wordt gezegd, voor het feit dat wij zo mooi met Wissellûd meezongen. Dat emotionele dankwoord van dit koorlid geeft diepgang aan deze viering.

In het huis van mijn Vader is plaats voor veel mensen 
Na dit lied wordt het thema van deze kerkdienst uitgewerkt aan de hand van een toelichting met als sub-thema 'Wie is hier gek?' We leven allemaal - binnen en buiten Alliade zo in ons eigen huisje, met onze eigen zekerheden en onzekerheden, met onze eigen aardigheden en onaardigheden en eigenaardigheden. Wie is er nu eigenlijk gek? Als we allemaal een beetje gek zijn, is dat heel normaal. Daar kunnen we de komende week wel weer even over nadenken.
Tussendoor klinkt vanmiddag enkele malen de bijpassende bijbeltekst 'In het huis mijns Vaders zijn vele woningen'.
Wissellûd zingt na deze verwerking heel opgewekt het lied 'De steen is weg', en daarna 'Hij is de Rots'.
En dan gaan we met begeleiding van Wissellûd - en met dominee Jaap ook op electronisch orgel - het lied 'Door de wereld gaat een woord' zingen:
Door de wereld klinkt een lied, tegen angsten en verdriet.
Tegen onrecht, tegen dwang, richten pelgrims hun gezang.

Zegen zal vrucht dragen
We bidden en danken, en bidden tot slot samen 'Het Onze Vader', in de vertolking van Elly & Rikkert.
Twee bewoners van Alliade gaan rond met een collectezak, om geld in te zamelen voor het steunfonds dat zorgt voor vakanties voor mensen met een beperking. Zo doen we dat bij Alliade in Stiens. Allemaal iets bijdragen voor verrassende vakanties.
Wissellûd zingt daarna het lied 'Trust in the Lord', en dan geeft dominee ons een Ierse zegenbede mee ter heenzending, en zingen we ten antwoord daarop voor ons zelf en bovenal voor elkaar het lied: 'Vervuld van Uw Zegen, gaan wij onze wegen .... om wie met ons leven, Uw Zegen te brengen, die vrucht dragen zal'. 
En dan heeft één van de aanwezige bewoners van Alliade dominee Jaap al toegeroepen dat het de hoogste tijd is voor koffie, dus daar gaan we gevolg aan geven, want aan de zijkant van de zaal staan de vrijwilligers al klaar met thee en koffie en wat dies meer zij. En zo bleef het nog lang gezellig in Alliade te Stiens.

Geen opmerkingen: