zondag 31 maart 2024

Vrolijk Paasfeest vieren in Stiens

Paaszondag 31 maart 2024

Resultaten van het Paasproject 2024
De Heer is waarlijk opgestaan!
Luid galmen de eerste woorden door de kerkzaal: "De Heer is waarlijk opgestaan'.
Daarmee begint vanmorgen de ochtendkerkdienst op deze Paasmorgen in De Hege Stins van de Protestantse Gemeente te Stiens.
Wekenlang hebben we hier in de Veertigdagentijd naar toe geleefd.
Vorige week - in de Stille Week - waren er elke avond in de Stienser Sint-Vituskerk korte vieringen om je ook in de liturgie voor te bereiden op het Paasfeest. 
Vóór in de kerk staat de kleurenrijke boom, waaraan de symbolen van het Paasproject hangen van de Kindernevendienst. Ook de kinderen hebben zich enthousiast onder de bezielende leiding van de Kindernevendienst-vrijwilligers voorbereid op deze feestelijke dag.
Dan is het na Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vandaag - op Paasmorgen - de hoogste tijd om het Paasfeest te gaan vieren, want - zo kondigt onze voorganger dominee Jak Verwaal aan -: "De Heer is waarlijk opgestaan!"

Pasen vrolijk vieren
De gebedszang van Trienke Sikkes & Piet Smit, met Jaap Overeen op orgel, omlijsten de gebeden.
De andere muziek en de muzikale begeleiding in deze Paasviering wordt vanmorgen verzorgd door onze gemeenteband United. 
Ook vandaag excelleren zij weer met hun rijke variëteit aan luisterliedjes, instrumenten en meezing-liederen. 
Er bruist van alles in deze vrolijke viering. Er wordt uitbundig gezongen, gebeden en uit de Bijbel gelezen. De nieuwe Paarskaars wordt ingedragen.
We luisteren naar de prachtige vertolking van de mooie songs van United. Waar dat past, wordt meegeklapt en geapplaudiseerd. 
De Paas-preek over onder andere de 'Politeia' van Plato, het bijbelse Paasverhaal, een voor ons allen zo herkenbare persoonlijke ontboezeming van de voorganger, over wonderen en tekenen die er nog steeds zijn, en dat de apostel Paulus ons erop wijst dat het kruis en de opstanding van Jezus op zich een prediking zijn voor ons behoud, zijn enkele van de items die ons in deze verkondiging bemoedigen en inspireren.
Waar zovelen ook vol verwachting op hebben gewacht, is de dans van negen dansende meisjes van onze kerkelijke gemeente. Vrolijke muziek, en welvoorbereide en evenzo vrolijke dance-moves geven op z'n Fries mede 'Fleur & Faasje' aan deze vrolijke Paasviering: Alles is  nieuw, alles is volbracht, U bent opgestaan!
Zo'n gevarieerde kerkdienst voor en van jong & oud boeit, verbindt, verheugt en maakt vrolijk. 

Expositie met koffie
Na de kerkdienst is er - zoals elke zondag - gelegenheid om met z'n allen gezellig koffie te drinken in de ontvangsthal van ons kerkgebouw. De kerkzaal zat nagenoeg vol vanmorgen, dus ook tijdens het koffiedrinken na afloop van de kerkdienst is het een gezellige drukte van belang. 
En deze ontmoeting biedt ons ook de gelegenheid om uitgebreid kennis te nemen van de kunstwerken die door enkele gemeenteleden - ook jong & oud - zijn gemaakt in het kader van de weken die vooraf gingen aan Lijdensweek & Paasfeest. 
We kunnen een rondgang maken langs alle kunstwerken die in de hal van De Hege Stins rondom zijn opgesteld.
Tijdens die rondgang hoor ik de waarderende woorden van onze gemeenteleden, die hun waardering uitspreken voor de inzet van deze kunstzinnige mede-gemeenteleden, en voor de kunstwerken die zij in de afgelopen weken in overleg & samenwerking, danwel individueel hebben gemaakt. 
Er is getekend en geschilderd, er zijn drie-dimensionale werkstukken gemaakt.
Bij de kunstwerken liggen en hangen dichtwerken en teksten ter toelichting. 
Hier en daar staan de gemeenteleden die deze Paas-werken hebben gemaakt. Zij beantwoorden vragen over hun werk, en leggen uit hoe ze hun kunstwerk hebben gemaakt, en waarom ze dat zo hebben gemaakt.
Van één van de bewonderende gemeenteleden hoor ik dat hij graag één van de werken graag wil kopen, omdat dat werk hem zo persoonlijk heeft aangesproken en zelfs diep heeft geraakt.
Hij vertelt dat er meer gemeenteleden zijn die andere werken wel zouden willen kopen, en hij oppert het idee om een veiling te houden ter verkoop van de kunstwerken, waarvoor de opbrengst wellicht kan worden geschonken aan een goed doel.
Dat, en nog veel meer is het positieve resultaat van deze, onze blijmoedige viering van het Paasfeest in De Hege Stins van Stiens. 

Geen opmerkingen: