donderdag 21 maart 2024

Asfalteren van de Iestdyk bij Feinsum

Dinsdag 19 maart 2024
 
Vanaf de Hege Hearewei is de Iestdyk deels al geasfalteerd

















Nieuw asfalt en passeerstroken
Na een lange periode van regelmatig overleg tussen de gemeente Leeuwarden en de inwoners van het Friese Feinsum - veelal vertegenwoordigd door Dorpsbelang Feinsum - en na alle voorbereidingen van dien, is het dan uiteindelijk zover dat de wegen door en ten noorden van Feinsum grondig onderhoud gaan krijgen.
In het dorp zal de doorgaande Holdingawei en buiten het dorp zal de Iestdyk opnieuw worden geasfalteerd, en op de afgesproken plaatsen zullen extra en bredere passeerstroken worden aangelegd, om het doorgaande verkeer van beide kanten beter dan voorheen doorgang te kunnen verlenen.
Als alles volgens plan verloopt, zal dit jaar de Holdingawei worden verbeterd, maar in deze maand maart is al de Iestdyk als eerste aan de beurt.
Dat was ook wel nodig, want de Iestdyk was op sommige plekken al in deplorabele staat, en bovendien tamelijk smal voor het grotere transport van vrachtwagens, tractoren en andere landbouwmachines.

Holdingawei en Hege Hearewei na de Iestdyk
Van de Iestdyk wordt de bovenste laag asfalt verwijderd, en wordt daarop een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Dat zal ook bij de Holdingawei worden gedaan. 
Verder zal een betere verharding in de berm naast de weg worden aangebracht, en worden verharde inritten naar de aangrezende weilanden en akkers aangelegd. Bij de voormalige spoorwegovergang van de Holdingawei wordt een pleintje van straatwerk aangelegd op de huidige T-kruising met het fietspad, dat over het vroegere spoortalud loopt richting Hijum.
Als ik vandaag over de Hege Hearewei het dorp uit rijd in noordelijke richting, en daarbij de T-kruising met de Iestdyk passeer, zie ik dat het op de Hege Hearewei aansluitende wegdeel van de Iestdyk al is geasfalteerd.
Nog een aantal dagen wachten, en dan zal de verbeterde Iestdyk weer opengesteld kunnen worden voor alle doorgaande verkeer.
Later dit jaar zal dan de Holdingawei onderhanden worden genomen, en deze beide wegverbeteringen zullen dan tot slot nog worden gevolgd door de aanpak van een deel van de Hege Hearewei.

Geen opmerkingen: