Woensdag 6 september 2023
Stilte, bezinning en verwondering
Het Friese Sint-Odulphuspad is een wandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke.
Dit langeafstandswandelpad bestaat uit 15 prachtige wandelingen in allerlei landschappen.
Elke etappe heeft een eigen thema, met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, met een rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.
Het Sint-Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn, en schenkt je de kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het Sint-Odulphuspad stap je voor even uit de alledaagse stroom van het leven. De focus ligt op stilte, bezinning en verwondering.
Kernwaarden en thema's
De wandelgids van het Sint-Odulphuspad bevat de nodige informatie om het pad te kunnen bewandelen. In dit wandelboek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten.
Bij het boek is ook een gratis app ontwikkeld, die je informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids bieden samen de onderdelen voor de maximale beleving van het Sint-Odulphuspad.
Deze wandelroute wordt gekenmerkt door de drie kernwaarden 'stilte & rust & ruimte'; en de drie thema’s 'bezinning/spiritualiteit & landschap & cultuurhistorie'.
Deze thema’s en de kernwaarden zijn de 'dragers' van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan ook prima worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, het landschap en van de cultuurhistorie; bijvoorbeeld door het beleven van de natuur langs de paden.
Door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Fryske Greidhoeke
Onderweg kun je de gastvrijheid van de streek ervaren, of kun je een bezoek brengen aan een museum of attractie
Deze wandelroute voert je door zeven van de Friese elf steden.
De Friese 'Greidhoeke' is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en haar bijzondere initiatieven.
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag overigens de bakermat van de heilige Odulphus zijn werk, en van hieruit strekte de invloed van het voormalige Sint-Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten.
Etappe 4 van Warns naar Oudemirdum
Vandaag gaan Durkje en ik de vierde etappe van het Sint-Odulphuspad lopen, over een afstand van 18,3 kilometer, vanuit het centrum van Warns naar de dorpsrand van Oudemirdum, dat in deze gemeente Friestalig Aldemardum wordt genoemd.
Het thema van deze vierde etappe is 'Promontorium', dat 'kaap’ of ‘over water uitstekend land’ betekent. Die naam verwijst naar het Oudemirdumer Klif, het Mirnser Klif en het Rode Klif. Die kliffen zijn in de laatste IJstijd ontstaan als opgeduwde ruggen uit een mengsel van keien, grind, zand en leem. Die kliffen dienden voorheen, en ook nu nog steeds, als zeewering tegen het water van de vroegere Zuiderzee, nu het IJsselmeer .
Vanmorgen vertrekken we bij een temperatuur van 19 graden Celsius om 8:00 uur vanuit Feinsum, en dan brengen we onze auto en caravan eerst naar Aldemardum. Die laten we achter op een schaduwrijke kampeerplek van de Kampeerboerderij Groen, met het zicht op de IJsselmeerdijk.
Dan fietsen we om 9:40 uur de 10,8 kilometers van Aldemardum naar de Warns, waar we onze fietsen bij de kerk in het dorpscentrum stallen.
We hebben vandaag te maken met een behoorlijk warme zomerdag, waarbij de temperatuur tijdens de etappe oploopt tot 29 graden Celsius om 15:15 uur bij aankomst op de camping in Aldemardum.
Het is wel warm, maar een bijkomend voordeel is dat er een heerlijk verfrissend windje waait vanuit het oosten, en zeker als je dan op of bij de IJsselmeerdijk loopt, is dat een heel aangenaam weertype. En overigens, op de momenten dat we in de Gaasterlandse bossen lopen, profiteren we van de heerlijk koele schaduw van het bos. Al met al genieten we van een hele mooie na-zomerse wandeldag.
Laaxum
Om 10:15 uur staan we bij de fietsen in Warns klaar voor vertrek. Onze wandel-etappe begint vandaag bij de kerk in het centrum van Warns.
Een kwartier later wandelen we aan de zuidkant het dorp Warns uit.
Bij een boerderij hangt een mooie vlag met daarop in rood en blauw de figuren van een boerenzakdoek. In het wit van de rood-wit-blauwe vlag staat geschreven: ‘hart voor de boer’.
We volgen de weg alsmaar rechtdoor in zuidelijke richting, en wandelen twintig minuten later het dorpje Laaxum binnen, dat aan het IJsselmeer ligt.
We steken de IJsselmeerdijk over en lopen naar het kleine haventje van Laaxum (Laaksum), en proberen een kop koffie te drinken in de Zoutloods van Laaxum, maar die is helaas gesloten, en gaat pas om 12:00 uur open.
Daar wachten we niet op, dus we gaan de IJsselmeerdijk van Laaxum op, en volgen die in oostelijke richting, waarbij we rechts zicht op het IJsselmeer hebben.
Het valt ons vandaag op hoeveel wielrenners en fietsers wij vandaag ontmoeten. Dat zijn er deze dag uitzonderlijk veel, waarschijnlijk veroorzaakt door de combinatie van een mooie omgeving, het naseizoen voor senioren en het mooie weer om te fietsen.
Via Murns naar Bakhuizen
We draaien af van de IJsselmeerkust en lopen het dorp Murns (Mirns) binnen.
Vanuit Murns lopen we richting Bakhuizen.
Voordat we Bakhuizen binnen wandelen, laat deze etappe ons eerst met een grote boog westwaarts rond Bakhuizen lopen. Daarbij lopen we langs een bosrand, waarin ook bramenstruiken staan, waarvan de bramen inmiddels overrijp zijn.
Vanuit het westen lopen we Bakhuzen (Bakhuizen) binnen, en dan komen we bij de rooms-katholieke Sint-Odulphuskerk aan.
Een bordje bij de kerk maakt duidelijk dat de kerk elke dag is geopend voor het publiek, dus we gaan naar binnen.
Achter in de kerk staat een ijzeren hek, dat de voorhal afsluit van de kerkzaal, maar waarbij je wel een prima zicht hebt op het schip van de kerk en op het koor. Het is een kerk met een prachtig interieur.
In de wandelgids hadden we gelezen dat je in de Spar-supermarkt van Bakhuzen ook koffie kunt drinken, dus daar gaan we naar toe, aangezien we in Laaxum bij beide horecagelegenheden nog geen koffie konden drinken. In de koffiehoek van de Spar houden we onze koffiepauze. Bovendien bieden de vriendelijke medewerkers van de Spar ons ook de gelegenheid om door het supermarktmagazijn heen even gebruik te maken van het toilet.
Waar we Bakhuzen uit wandelen, komen we langs een versierde wagen, met daarop een heel groot en mooi model van de zinkende Titanic. Die is waarschijnlijk van een afgelopen optocht van versierde wagens, en mag hier nog een tijdje na-pronken aan de rand van het dorp. Een heel mooi initiatief, want het is een prachtig werkstuk.
Mirnser Klif en Rijster Bos
Buiten Bakhuzen krijgen we een prachtig uitzicht over het glooiende landschap in de richting van het IJsselmeer.
We dalen af van de hoger liggende gronden, en komen even later aan bij de kust van het IJsselmeer.
We zijn nu bij het Mirnser Klif.
Daar lopen we langs de IJsselmeeroever en het strandje naar het nieuwe paviljoen dat pas vier weken geleden hier is geopend. Daar drinken we koffie, en beleggen we onze lunchpauze, gezeten op de vlonder, in de schaduw van het nieuwe paviljoen. Het is hier gezellig met al die mensen die vandaag langs het meer en op het strandje genieten van dit prachtige zomerse weer.
We laten het Mirnser Klif achter ons, en steken de asfaltweg over, om dan direct het Rijster Bosch in te lopen.
We volgen de lange en brede boslaan van het Rijsterbos naar het zogenoemde Vredestempeltje in het bos.
Op de dakrand van dit Vredestempeltje staat geschreven: “Vrede, groot geschenk van God, Blijft bestendig Neerlands lot, Laat het dankbaar op U zien. Altijd twist en wraakzucht vlien.”
Aan de andere zijde van het Rijster Bosch wandelen we Rijs binnen, om het daarna ook al vrij spoedig weer uit te wandelen.
Vanuit Rijs westelijk rond Aldemardum
We lopen van Rijs over het fietspad richting Aldemardum, en buigen vlak vóór de oprit van de Kampeerboerderij Groen af, het bos weer in.
Langs campings en door bos lopen we naar een veldpad, dat ons langs een weiland voert, waar koeien en hun kalveren heerlijk in de schaduw van de bomensingel liggen en staan.
Voorbij de koeien lopen we over een akkerpad tussen twee hoog opgaande maïsakkers door.
Even later wandelen we het dorp Aldemardum binnen.
Wederom gaat het verder, nu over een betonpad door het bos, maar nu weer in de richting van het IJsselmeer. Toch gaat onze route niet tot aan het IJsselmeer, want draait op zeker moment af in noordoostelijke richting, terug richting Aldemardum.
Bij de asfaltweg aangekomen, beëindigen we deze etappe, om dan over de rijbaan langs een opgebroken fietspad in de richting van Rijs terug te lopen.
Daar komen we dan uiteindelijk bij het begin van de oprit naar onze Kampeerboerderij Groen, waar we vanmorgen onze caravan hebben gebracht.
Kampeerboerderij Groen
Op de camping aangekomen, koppelen we de caravan los van de auto, en installeren we ons op de gekozen kampeerplek.
Daarna rijden we met onze auto vanaf de camping naar Bakhuizen, waar we bij de ons inmiddels bekende Spar boodschappen halen, om daarna de fietsen af te halen vanuit Warns.
Tot slot rijden we terug naar de camping in Aldemardum, waar we de rest van de warme middag en de koele avond buiten bij de caravan verblijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten