woensdag 12 juli 2023

Afscheid van het Friesland College na dertig jaar trouwe dienst

Dinsdag 11 juli 2023
 
Openingstoespraak van Durkje in de Kurioskerk van Leeuwarden

















Einde van werken in het Friesland College
Na een lange loopbaan in het onderwijs neemt Durkje vandaag afscheid van haar werk in het onderwijs en van het Friesland College (FC), om in deze maand juli 2023 met prepensioen te gaan.
Begonnen in het basisonderwijs in Harlingen in 1980, en daarna in de tachtiger jaren werkzaam geweest in het basisonderwijs en in het lager beroepsonderwijs in Delfzijl, startte Durkje in 1993 door in het onderwijs voor anderstaligen bij wat toen nog Het Baken B.V. was in Leeuwarden en omstreken.
Het Baken als Centrum voor Anderstaligen voor Nederlands als Tweede Taal (NT2) ging precies dertig jaar geleden op in het Friesland College, en sindsdien is Durkje in allerlei scholen en afdelingen van het Friesland College ononderbroken werkzaam geweest.
Met ingang van het komende schooljaar gaan zowel het Friesland College als de Friese Poort op in het nieuwe Regionale OpleidingsCentrum (ROC), dat inmiddels de naam Firda kreeg. En dat moment grijpt Durkje aan om een punt achter haar onderwijsloopbaan te zetten, waarmee ze één van de collega's is die alle dertig jaren van het Friesland College in dienst is geweest van dit Friese college voor middelbaar beroepsonderwijs.

Afscheid van oud-collega's en collega's in twee delen
Durkje haar afscheid van school en werk vindt vanmiddag plaats in de grote zaal van de Kurioskerk te Leeuwarden, tegenover de hoofdvestiging van het Friesland College. 
Het programma bestaat in grote lijnen uit twee onderdelen. Voor het eerste deel zijn met name haar oud-collega's uitgenodigd, die de school bijvoorbeeld onlangs of soms al tot al vele jaren geleden hebben verlaten, en die doelgroep wordt in dit eerste middagprogramma aangevuld met een groep van Durkje haar huidige, naaste collega's. Met die groep van zo'n 75 onderwijscollega's gaan we vanmiddag aan de slag. 
Later vanmiddag zullen tijdens de afscheidsreceptie nog enkele tientallen andere collega's aansluiten, waardoor we dan in het tweede deel van de middag met ruim honderd onderwijscollega's bijeen zijn.

Durkje haar kernboodschap voor Firda
Voormalig FC-collega Marcel van der Horst - tegenwoordig zzp-er als kunstenaar-innovatiebegeleider - is vanmiddag de dagvoorzitter, om ons met een bepaalde werkvorm door het inhoudelijk middagprogramma te leiden.
Om die werkvorm met een voorbeeld inhoud te geven, vangt Durkje aan met haar openingstoespraak, waarin zij aan de hand van haar mooiste professionele herinnering aan dertig jaar werken bij het Friesland College een kernboodschap formuleert, die zij vanmiddag vanuit het Friesland College graag wil doorgeven aan het College van Bestuur van Firda. Durkje haar kernboodschap luidt: 

Liesbeth Vos haar kernboodschap voor Firda
Na Durkje haar startspeech is het woord aan Liesbeth Vos, die jarenlang voorzitter was van het College van Bestuur van het Friesland College. 
Ook Liesbeth begint met een dierbare professionele herinnering, aan de hand van de beschrijving van een bijzondere ervaring van jaren geleden met één van al die unieke studenten van het Friesland College, in dit geval een studente van een creatieve MBO-opleiding van de afdeling D'Drive. 
We luisteren naar een boeiend verhaal, dat uiteindelijk uitmondt in de kernboodschap die Liesbeth vanmiddag met passie aan het huidige College van Bestuur wil meegeven, namelijk dat zij graag ziet dat de fusieschool in de toekomst een sociaal veilig onderwijsinstituut zal zijn voor het brede spectrum tussen de uitersten van karakters en gedragingen van allen die samen deze nieuwe school voor middelbaar beroepsonderwijs zullen vormen, want - aldus Liesbeth Vos - "als Firda daartoe in staat zal zijn, dan komt het wel goed met Firda".

Werkvorm onder leiding van Marcel van de Horst 
Nu alle aanwezigen ter introductie twee professionele herinneringen hebben horen vertolken in een kernboodschap, is het woord aan Marcel van der Horst, om alle gasten in de subgroepen aan de tafels aan het werk te zetten om ieder voor zich een waardevolle herinnering aan het Friesland College op te halen, daarover aan elkaar te vertellen, en dat dan zo mogelijk te transformeren in een evenzo waardevolle kernboodschap voor Firda. 
Dat doen we vervolgens met behulp van de Talking Stick op tafel. Degene die de Talking Stick ter hand neemt, krijgt maximaal vijf minuten de gelegenheid om dat aan de andere groepsleden te vertellen. Dan ontstaat in de 12 subgroepen een bijzonder gesprek, waarin men bevlogen vertelt over, en vol aandacht luistert naar wat het Friesland College heeft betekend voor de collega's hier aan tafel. 
In een plenaire interventie vraagt Marcel vervolgens aan alle groepen om te proberen die herinneringen en kernboodschappen zo mogelijk te clusteren, teneinde er één of meer kernboodschappen uit te formuleren, die vervolgens aan de hand van fotokaartjes met tekstkaartjes door elke groep afzonderlijk worden geplakt op staande panelen, waarop een Jacobsschelp (symbool voor Durkje haar pelgrim-zijn) groot is afgebeeld. Zo worden alle herinneringen-kernboodschappen voorin de zaal verzameld.  

Aanbieding aan het College van Bestuur van Firda
Als alle Jacobsschelpen met kernboodschappen zijn verzameld, nodigt Durkje haar FC-bestuurder Carlo Segers uit om naar voren te komen, om dan aan de hand van een korte toespraak toe te lichten wat we met zijn allen hebben gedaan ter advisering aan het nieuwe, driehoofdige College van Bestuur van Firda.
Namens alle aanwezigen in de zaal biedt Durkje dan alle panelen met al die kernboodschappen aan, aan Carlo Segers, als representant van het nieuwe College van Bestuur van Firda. 
In zijn reactie op deze aanbieding van alle aanbevelingen bedankt Carlo alle oud-collega's en huidige collega in de zaal voor hun gewaardeerde inbreng voor visie en beleid van de fusieschool Firda, en vertelt Carlo dat hij al deze kernboodschappen mee zal nemen naar Firda, om er na de zomervakantie in klein comité - met onder andere Durkje als aandrager en met de practor van Firda - mee aan de slag te gaan, om te bespreken en af te spreken hoe de waardevolle resultaten van deze middag handen en voeten kunnen en zullen krijgen binnen de onderwijsgemeenschap die het nieuwe Firda vorm en inhoud zal geven.

Afscheidsreceptie met speeches
Dan is het even pauze, want nu maken we de overstap van het inhoudelijke programma naar de afscheidsreceptie voor Durkje, die aansluitend hier in deze zaal zal gaan plaatsvinden.
Dit deel van het afscheidsmiddagprogramma staat onder leiding van directeur Rachel van Vugt, die achtereenvolgens de drie sprekers van het receptie-programma zal introduceren.
Eerste spreekster is Sabine Houwen, inmiddels ex-collega, met wie Durkje jarenlang in een tandem-directieconstructie heeft samenwerkt in het managen van achtereenvolgens twee verschillende scholen van het Friesland College.  
Sabine benadrukt onder andere de waarde van de onderlinge samenwerking als directieteam, waarin zij beiden uiteenliepen op bijvoorbeeld het gebied van karakter, achtergrond, insteek en aanpak. En juist daarin school de kracht van hun samenwerking als directieteam van beide scholen, aldus Sabine.
Daarna krijgt Carlo Segers wederom het woord, om in zijn afscheidstoespraak terug te blikken op de eerste en tweede periode waarin hij verbonden was en nu is bij het Friesland College. Hij vertelt dat in de jaren dat Durkje en hij al dan niet hebben samengewerkt binnen het Friesland College Durkje in bijna alle mogelijke functies binnen het MBO-college wel eens heeft gefunctioneerd; om bijvoorbeeld maar te noemen: docent, teamleider, directeur, projectleider, adviseur en (senior) beleidsmedewerker. Dat kenmerkt Durkje haar meebewegen in en haar ware passie en liefde voor steeds doorontwikkelend beroepsonderwijs. 
Dan komt Rachel van Vugt aan het woord, de directeur van de FC-afdeling Adviserende Faciliterende Diensten. Zij spreekt haar grote waardering uit voor het vele en goede dat Durkje in al die tientallen jaren voor het Friesland College heeft betekent, waarbij voor Durkje het 'samen' werken vooral voorop stond, en ze als het ware een voorbeeld is van een medewerker die je niet uitdrukkelijk leiding hoeft te geven, omdat Durkje zelf wel leiding geeft op plekken daar waar dat binnen het Friesland College gewenst is.
En dan neemt Durkje nog eenmaal het woord, teneinde deze toesprakenserie af te sluiten, en het meer informele deel van de receptie te openen. Ze benadrukt onder andere in andere bewoordingen nogmaals haar kernboodschap van eerder vanmiddag, om ook in Firda te blijven werken aan goed onderwijs, en het al werkende ook goed met elkaar te hebben als studenten en collega's.
En dan wordt het officiële programma beëindigd, en hebben de ruim honderd receptiegangers nog ruimschoots de tijd om tot het avonduur in een informele setting onder het genot van hapjes en drankjes te praten over verleden, heden en toekomst. Het blijft nog lang gezellig in de Kurioskerk. 
"Het was een bijzonder afscheid", zo hoor ik aan het eind van de middag van menig onderwijscollega van Durkje. 


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een bijzonder en passend afscheid was het. Precies passend bij wie Durkje is.
Het ga je goed!
Fenke

Wiep Koehoorn zei

Dag Fenke,
Hartelijk dank voor je vriendelijke reactie.
Inderdaad passend bij Durkje, en ook heel fijn om elkaar in zo'n positieve setting te ontmoeten.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
14 juli 2023