maandag 5 juni 2023

Pinkster 2023: Feest van Verbinding

Zondagmiddag 28 mei 2023
 
17 Kloosterlingen beantwoorden hun Belofte met gezang

















Vieren van Verbinding
Na een jarenlange periode van voorbereiding gaan we op deze Eerste Pinksterdag het Feest van Verbinding vieren.
  • Ten eerste vieren we vandaag dat de Protestantse Gemeente Westerwert en de pioniersplek Nijkleaster samenvloeien tot de eerste kloostergemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland, die vanaf vandaag verder gaat als 'Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert.
  • Ten tweede zijn er vanmiddag 17 inwonende en uitwonende kleasterlingen, die zich als kloosterlingen gaan verbinden aan deze kloostergemeente en aan dit klooster.
  • En ten derde zal vanmiddag tot slot ook nog de officiële opening plaatsvinden van het nieuwe kloostercomplex Nijkleaster-Westerhûs te Hilaard.
Drie gedenkwaardige gebeurtenissen op deze vrolijk-zonnige Pinksterzondag. En dat gaan we met een groot aantal betrokkenen dankbaar en fleurig vieren.

Voorganger dominee Hinne Wagenaar
Om 13:30 uur zitten alle genodigden klaar in de kerkzaal van de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert. De groep aanwezigen bestaat - vanwege de beperkte ruimte in de Jorwerter Sint-Radboudkerk - uit een selectie van onder andere kleasterlingen, kleasterkrachten, kerkenraadsleden, bestuursleden, en officiële vertegenwoordigers van een groot aantal relaties van Nijkleaster, zoals de Protestantse Kerk in Nederland, de burgerlijke gemeente, kerkelijke gemeenten, subsidiegevers, zakelijke partners, en naaste familieleden van de kleasterlingen in spe. 
Voorafgaand aan het welkom door de kerkenraadsvoorzitster Gea van Wieren luisteren we naar de muziek van 'Veni Creator Spiritus', en daarna zingen we samen het lied 'Geweldige, gedreven wind'.
De bemoediging en de gebeden worden uitgesproken door de voorganger van deze kerkdienst, dominee Hinne Wagenaar, één van de kleasterlingen en bij aanvang van Nijkleaster de pionierspredikant van Nijkleaster. Daarna vragen we zingend om ontferming: 'Hear, ûntfermje Jo!'
Aan één van de houten balken hoog in de kerkzaal hangt een nog niet geheel geknoopt drievoudig snoer. Drie gemeenteleden van de kerkelijke gemeente komen naar voren om het onderste deel van dit drievoudig snoer ook te knopen, waarmee het samengaan van de protestantse gemeente en Nijkleaster wordt gesymboliseerd. Dat beantwoorden we met samenzang van 'Kom tot ons, o Heil'ge Geest, in ons ontsteekt Gij 't vuur van Uw liefde'. Na de bijbellezing van het Pinksterevangelie zingen we dit lied nogmaals.
Na de preek luisteren we naar muziek van Martijn van Dongen, en zingen we met zijn allen het lied 'Zij zit als een vogel'.

Voorganger dominee Wim Beekman
En dan neemt de tweede voorganger - classispredikant dominee Wim Beekman - de dienst over. 
We luisteren naar zijn inleiding bij de aanstaande verbinding van de kleasterlingen aan de nieuwe Protestantse Kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert. 
Iedere kloosterling heeft een korte tekst geschreven waarin diens persoonlijk verlangen is verwoord om kleasterling te worden. Bij het uitgaan van de kerk krijgen wij straks allen de brochure met die 17 teksten van persoonlijk verlangen.
Dominee Beekman vraagt in het verlengde daarvan vervolgens collectief aan de 17 kleasterlingen om hun belofte gezamenlijk uit te spreken, wat de groep van kleasterlingen collectief beantwoordt door samen het lied 'Take, O take me as I am' te zingen ten overstaan van alle kerkgangers van vanmiddag. Wij allen beantwoorden hun belofte door in samenzang hetzelfde lied te zingen.
Vervolgens krijgen alle 17 kleasterlingen één voor één een hanger met daarop het logo van Nijkleaster omgehangen van voorganger Beekman.
Als afsluiting van de door dominee Beekman uitgesproken gebeden sluiten wij samen zingend de gebeden af met de Friestalige versie van Het Onze Vader: 'God fan fier en hein ús Heit'. 
Na het slotlied 'God zal je hoeden, Christus je voeden, Geest van hierboven geeft zin en zicht.' luisteren we naar een toespraak van René de Reuver, die als scriba van de Generale Synode namens de Protestantse Kerk in Nederland het woord voert om zijn waardering uit te spreken voor het feit dat we hier vandaag met zijn allen getuige zijn van de stichting van de eerste Protestantse Kloostergemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Officiële opening van Klooster Nijkleaster-Westerhûs
Tussen drie en vier uur vanmiddag krijgen we aansluitend de gelegenheid om de Sint-Radboudkerk te verlaten, teneinde af te reizen naar het Klooster Nijkleaster-Westerhûs in het stille weidegebied ten zuiden van Hilaard.
Daar komen we met een aanvullende groep genodigden in groten getale bijeen om de officiële opening van het nieuwe kloostercomplex bij te wonen en feestelijk te vieren.
De beide bestuursvoorzitters Gea van Wieren en Alex Riemersma gaan ten overstaan van alle gasten voorafgaand aan de opening bij toerbeurt in gesprek met achtereenvolgens kleasterlinge Sietske Visser, kerkrentmeester Harry Kaspers, architect Kees de Haan, bouwers Piet van Zuiden & Wilke Kolthof en kleasterling Hinne Wagenaar & bouwpastor Henk Kroes over hun betrokkenheid bij de restauratie en nieuwbouw van dit eigentijdse Friese klooster. 
Daarna krijgt bouwpastor Henk Kroes een cortex-stalen gedicht-plaquette en twee Henk Kroes-bankjes cadeau aangeboden als grote dank voor zijn aandeel in de restauratie en nieuwbouw, nadat Henk Kroes overigens de kloosterklok heeft geluid als openingshandeling van het nieuwe Friese klooster Nijkleaster-Westerhûs.
En nadat we hebben getoast op deze feestelijke opening is er volop tijd om het kloostercomplex te bezichtigen en om elkaar te ontmoeten; dankbaar dat we nu al zover zijn gekomen met Nijkleaster, en vol van geloof, hoop en liefde om Nijkleaster met velen verder vorm en inhoud te geven.

Geen opmerkingen: