woensdag 28 juni 2023

Maarten van der Weijden zwemt voor de derde maal door Feinsum

Woensdag 21 juni 2023
 
Aankomst in Feinsum bij de Feinsumer Brêge in de Feinsumer Feart



















Voormalig kankerpatiënt wordt sportman
Maarten van der Weijden kreeg 22 jaar geleden - in 2001 - de diagnose kanker (namelijk: acute lymfatische leukemie). Hij had echter het geluk daarvan te herstellen. 
Maarten zijn visie op het hebben van kanker is dat je dan domme pech hebt, en dat het geen kwestie is van 'vechten' om ervan te (kunnen) herstellen.
Maarten won in 2008 het olympisch goud bij de tien kilometer open water zwemmen.
Inmiddels heeft hij zijn eigen stichting, de zogenoemde 'Maarten van der Weijden Foundation'. In minder dan een jaar heeft deze stichting ruim elf miljoen euro ingezameld voor kankeronderzoek. 
Daartoe zwom Maarten van der Weijden de Elfstedentocht in 2018 èn in 2019. In 2018 bleek hij in het Friese Burdaard na 163 kilometer echter niet verder te kunnen, en hij gaf zijn poging op,  maar in 2019 heeft hij het nog eens geprobeerd, en heeft toen de volledige tocht van 195 km wel uitgezwommen.

Elfsteden Triathlon 2023
Inmiddels heeft Maarten van der Weijden zijn nieuwe uitdaging voor 2023 voorbereid. Dit jaar wil hij in navolging van de Fries Stefan van der Pal de hele Elfstedentocht aaneensluitend drie maal afleggen, dus als Elfsteden-triathlon. Daar waar Stefan van der Pal vorig jaar (2022) de hele tocht eerst zwom, daarna fietste en daarna hardliep, gaat Maarten ook eerst zwemmen, daarna ook fietsen, maar dan niet rennen, maar wandelen; al met al dus ook wel een hele prestatie, zeker als hem dat lukt.
Deze sponsor-zwem-Elfstedentocht 2023 begon Maarten in Leeuwarden, en vanmorgen vroeg zien we dat hij al in de Friese Bildthoek zwemt. Nog even, en dan zal hij ook langs ons huis, door Feinsum zwemmen. We houden derhalve vanmorgen zijn voortgang richting Feinsum online goed in de gaten, om er wel even bij te zijn als Maarten door de Feinsumer Feart zwemt.

Passage door Feinsum
Op de online live-beelden zien we dat Maarten om kwart over negen vanmorgen de Slachdijkstermolen passeert, tegenover ons huis.
Omdat hij dan op het rechte stuk door de Feinsumer Feart naar Feinsum zwemt, gaan Durkje en ik naar de Feinsumer Brêge, waarop dan al zo'n dertig belangstellenden zich hebben verzameld om Maarten aan te moedigen. Daaronder zijn ook enkele reporters van Omrop Fryslân, die dit sportieve gebeuren live uitzenden op Omrop Fryslân Radio.
Om half tien zwemt hij dan door de Feinsumer Feart onder de Feinsumerbrug door, daarbij aangemoedigd door het enthousiaste publiek op de brug. 
Het is na 2018 en 2019 nu al de derde keer dat we Maarten van der Heijden hier door Feinsum zien zwemmen.
Als hij onder de brug zwemt, loopt het publiek naar de andere brugleuning, om hem even later dan Feinsum in te zien zwemmen, waarna hij door de Feinsumer Feart en daarna door de Aldtsjerker Feart naar de Dokkumer Ee zwemt, op weg naar Dokkum. 

Geen opmerkingen: