vrijdag 31 augustus 2018

Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden passeert Feinsum

Maandag 20 augustus 2018 
Maarten van der Weijden arriveert in FeinsumWat is er aan de hand?

Midden in de nacht brandt er een vuur naast de Feinsumer Feart ten zuidoosten van de Feinsumer Brêge. Muziek schalt tijdens het eerste ochtendgloren. Tegen het krieken van de dag rijden meer auto's door het dorp; de meeste gaan het dorp uit, voorbij de Feinsumer Brêge, in noordelijke richting. Zo wordt duidelijk, er is iets aan de hand, er staat iets bijzonders te gebeuren....

Verwachtingsvol
Als Durkje en ik tegenover onze woning op de Feinsumer Brêge arriveren, staan daar al enkele mensen verwachtingsvol te turen in noordwestelijke richting.
Vanaf de brug zien we over de vaart en over de akkers, ter hoogte van Alde Leie, een groot aantal tractoren staan met hun vol schijnende koplampen.
Het wordt half zeven, het wordt zeven uur en half acht.
De verwachtingsvolle toeschouwers op de Feinsumer Brêge checken regelmatig hun smartphone.


Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden
Die smartphones laten namelijk zien wat voor deze Friezen - en in toenemende mate ook de andere Nederlanders dichtbij en veraf - belangrijk is. Het gaat om de beroemde Nederlandse zwemmer Maarten van der Weijden, die op dit moment bezig is met zijn heroïsche Elfstedenzwemtocht.
Maarten van der Weijden heeft de moed om door middel van zijn sponsor-zwemtocht langs de elf Friese steden geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds, om op zijn wijze bij te dragen aan het het KWF-fonds voor onderzoek naar kanker.

Hup Maarten, Respect
Die smartphones laten zien waar Maarten op dit moment is. Op de telefoondisplays zien we dat hij in Onze Lieve Vrouwenparochie is, dat hij onderweg is naar het naburige Alde Leije. Daar wordt hij - liggend in een soort dolfijnennet - door een kraan over de sluis gehesen, om dan even later weer verder te zwemmen in de richting van Feinsum.
En dan - eindelijk - om ongeveer kwart voor acht zien we de boten de bocht door varen, door de Feinsumer Feart recht op Feinsum af. Maarten zwemt achter het voorop varende bootje.
Enkele toeschouwers zijn Maarten al tegemoet gelopen, de schapenweide in, langs de Feinsumer Feart. Als Maarten hen nadert, beginnen ze te juichen, te zingen en te applaudiseren. Als hij hen voorbij is, lopen een aantal dames met een spandoek met hem mee langs de vaart, tot aan de Feinsumer Brêge.

Maarten, kom op!
Op de Feinsumer Brêge staat inmiddels een tractor met een hoge aanhanger, met daarop ook een spandoek: Maarten, Kom op!
Hoe dichter Maarten de Feinsumer Brêge nadert, hoe meer en hoe luider hij door de toeschouwers op de brug en langs de vaart wordt aangemoedigd. Er wordt opbeurend geroepen, gezongen, geapplaudiseerd.
En dat alles alleszins welverdiend, want Maarten heeft het zwaar. Na zijn zwemtocht van inmiddels al ruim 51 uren gaat deze 'reus' met zijn inmiddels langzame slag en zichtbaar vermoeid, onder de Feinsumer Brêge door.
De toeschouwers hebben hem vanaf de westzijde van de Feinsumer Brêge naar hen toegeroepen, en juichen hem aan de oostzijde van de brug toe, om Maarten daarmee zijn welverdiend vocaal duwtje in de rug te geven.


Zomerse Elfstedenkoorts
Maarten zwemt verder, door de Feinsumer Feart, door Feinsum, op naar de volgende brug, naar de oude spoorbrug van het Dockumer Lokaeltsje, en dan weer naar de volgende brug, op naar de Dokkumer Ee. En overal staan de Friezen langs het water en op alle bruggen, om hun zwemmende Elfstedenheld aan te moedigen en om Maarten zijn welverdiende eer te bewijzen, ongeacht hoever hij zal komen.....

Geen opmerkingen: