vrijdag 2 juni 2023

Hondsrugpad van Klazienaveen-Noord naar Weiteveen

Vrijdag 26 mei 2023
 
Bij de schaapskudde in het Natuurreservaat Bargerveen

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 10 – Van Klazienaveen-Noord naar Weiteveen
Vandaag gaan Durkje en ik van start met onze tiende wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag van Klazienaveen-Noord naar Weiteveen.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 

  • het tweede deel van de Etappe 8 Van Emmen naar Zwartemeer’, namelijk (8.2) van Klazienaveen-Noord naar Zwartemeer (ongeveer 12,3 kilometer).
  • met tot slot vanmiddag het eerste deel van de Etappe 9 ‘Van Zwartemeer/Weiteveen naar Meppen in Duitsland’ , namelijk (9.1) van Zwartemeer naar Weiteveen (ongeveer 8,5 kilometer).

De totale afstand van deze wandeldag is derhalve ongeveer 20,8 kilometer.
We vertrekken vanmorgen om 7:50 uur vanuit Feinsum, bij een temperatuur van 11 graden Celsius.
Het is droog, nauwelijks bewolkt, en aangenaam  zonnig wandelweer.
De temperatuur loopt op tot 17 graden Celsius.
Er waait een enigszins verfrissende wind vanuit het noordoosten, maar omdat we vandaag overwegend in zuidelijke richting lopen, en we de wind dan in de rug hebben, voelt het niet koud aan.

Etappe 8.2: Van Klazienaveen-Noord naar Zwartemeer
Met de auto rijden we eerst vanuit Feinsum naar Weiteveen, waar we om 9:40 uur arriveren. Daar laten we onze ene auto achter op het parkeerterrein van het Natuurreservaat Bargerveen.
Dan rijden we met onze andere auto naar de bosparkeerplaats aan de Herenstreek tussen Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen-Noord. Hier laten we deze auto achter, om in zuidelijke richting het Oosterbos binnen te wandelen.
Het thema van deze achtste etappe is: ‘Van het hoogste punt van de Hondsrug naar drassig Veenmoeras’, waarbij met het veenmoeras dan vooral het uitgestrekte Bargerveen wordt bedoeld. 
Na een bospad komen we in het open veengebied, waar direct al ook de grotere veenplassen opvallen. De brem bloeit hier vrolijk geel.

Bij de Koppelsluis
We lopen in zuidelijke richting, totdat we aankomen bij het Koning Willem-Alexander Kanaal. We gaan linksaf, en komen dan bij de grote Koppelsluis (2013).
Zojuist zijn twee pleziervaartuigen door de sluis gegaan, en verderop zien we ze onder de klapbrug door varen, het Scholtenskanaal op.
We nemen plaats op een houten bank, ter hoogte van de sluiskolk, voor onze koffiepauze.
Als we om het sluisgebouw heen lopen, raken we in gesprek met de sluiswachter.
Hij nodigt ons uit om even naar boven te lopen, boven op het sluiswachtershuisje.
Daar krijg je namelijk een mooi uitzicht over het hele sluiscomplex in beide richtingen.
De sluiswachter vertelt dat de beide sluizen in dit kanaal een totaal verval hebben van 5 meter, namelijk tweemaal 2,5 meter.
Als we vanaf de Koppelsluis langs het kanaal lopen, komt een politieauto ons achterop. Die rijdt vervolgens snel terug, om dan aan de overzijde van het kanaal een jongeman op een scooter staande te houden. Ondertussen komt ons een andere jongen tegemoet, zittend op een scooter, die met de afgezette motor ons tegemoet duwend. Hij rolt hier over een fietspad dat het bos uit komt, over het fietspad waarop hij met zijn scooter niet mag rijden. Op onze vraag of de scooter het niet meer doet, verwijst hij naar de politie-agenten verderop. Rollen op de scooter mag hier wel, maar rijden met hulp van de motor niet, vandaar zijn moeizaam voortduwen van de scooter.

Door het Oosterbos naar Zwartemeer
Verderop lopen we van het kanaal af, het zuidelijke deel van het Oosterbos in. In een rechthoekige vorm volgt dan een aantal bospaden, totdat we oostelijker weer terug komen bij het Koning Willem-Alexanderkanaal. Dat kanaal volgen we in oostelijke richting over het IJstijdpad, en als een eindje verderop het Scholtenskanaal zich voegt bij dit kanaal, komen we aan bij de klapbrug in het Scholtenskanaal, ter hoogte van de plaatselijke camping.
Met een zelfbedieningspontje trekken we ons naar de overzijde van het Scholtenskanaal.

Over De Kring gaat de route dan eerst verder tussen omvangrijke tuinbouw-kassencomplexen door, en verderop langs de oever van een grote veenplas. 
Dan gaat het in zuidelijke richting verder langs de brede vaart van de Lange Runde, tot aan de A37.
Nu kunnen we het veldpad langs de A37 - waar de gele lis al prachtig in bloei staat - volgen, totdat we door een tunneltje onder de A37 het Sportlandgoed Zwartemeer op kunnen gaan. Daar vinden we langs de recreatieplas een houten bank, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze.
Daarna steken we de Verlengde Hoogeveense Vaart over, en wandelen we langs de rand van de bebouwde kom van Zwartemeer.

Barger Oosterveen en Meerstalblok
Nu kunnen we een veldpad volgen langs de rand van Zwartemeer, naar de Dorpshuiswijk Noordzijde. Links van de vaart ligt een kwekerij, en langs de vaart groeien en bloeien vele lupinen, wellicht ooit afkomstig van het veld van de kwekerij aan de vaart.
Aan de overzijde van De Panden en de Verlengde Meerwijk gaan we tussen twee veenplassen door.
Noordelijk van deze plassen staat een open rietgedekt informatiehuisje, met informatie over de geschiedenis van dit veengebied, het Barger Oosterveen.
Als je goed om je heen kijkt, kun je zien dat het waterpeil hier in de afgelopen natte periode behoorlijk hoger heeft gestaan.
Nu kun je er echter met droge voeten prima tussendoor lopen.

Etappe 9.1: Van Zwartemeer naar Weiteveen
Het thema van de negende etappe is: ‘Grenzeloos Bourtangermoeras is feest voor natuurliefhebber’. Het eerste deel van deze etappe gaat door het uitgestrekte Bargerveen, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Bourtangermoeras. Voor natuurliefhebbers is dit natuurgebied qua landschap, flora en fauna inderdaad een feest.
Nadat Durkje en ik de Hogeweg zijn overgestoken, wandelen we het natuurgebied Meerstalblok binnen.
Ook dit is een nat veengebied, waarin - evenals in het Oosterbos - hier en daar eveneens veenpluis groeit.

Bargerveen
En dan opent zich vóór ons het prachtige veenreservaat van het Bargerveen.
Het is een grotendeels open veengebied met hier en daar veenplassen.
De veenplassen verschillen nogal qua vorm en omvang. 

Aan de verdroogde oevers kun je zien dat het water in het afgelopen winterseizoen een hoger peil heeft gehad.
De schoonheid en variatie van het landschap nodigt je als het ware uit om te blijven fotograferen.
De zachte veenpaden tussen de veenplassen door zorgen ervoor dat je met een gevoel van enige vering door het landschap wandelt.
Als we op het brede pad van de Verlengde Noordersloot komen, zien we rechts van het pad weer zo'n fikse waterpartij, waar de witte berken in het water staan.
En links van ons zien we een kudde heideschapen grazen.

Naar de schaapskooi van Weiteveen
Net voorbij de schapen buigt de route af naar het zuidoosten. 
We komen dan langs de schaapskudde. Eén van de schapen staat te drinken van het water uit een kleine veenplas.
Tussen de herkauwende heideschapen volgen we de bewegwijzering van het Hondsrugpad. 

De ooien en hun lammeren houden ons goed in de gaten als we hen passeren.
Enkele tientallen schapen en lammeren hebben een plek in de schaduw gevonden onder een breed uitwaaierende boom op het heideveld.
Ze liggen en staan dicht op elkaar.
Even later bereiken we de Schaapskooi Bargerveen van Staatsbosbeheer. 
Hier vinden we een aangenaam warm plekje uit de wind en in de zon op het terras van de horecagelegenheid. Daar drinken we een kop thee tijdens onze pauze tegenover de schaapskooi.

Veenland bij Weiteveen
Voordat we verder gaan, bekijken we één van de moderne schaapskooien van Staatsbosbeheer. De toegang is zo geconstrueerd dat je op een hoger nivo de schaapskooi betreedt, en zo dan van bovenaf de vandaag achtergebleven schapen in de schaapskooi kunt zien.
Na deze theepauze lopen we in zuidelijke richting naar de Zuidersloot van Weiteveen.
Over een veldpad lopen we parallel langs de Zuidersloot, totdat we tussen enkele woningen door de Zuidersloot over dienen te steken, om dan in zuidelijke richting het Veenland in te gaan.
Langs een boszoom en door het open veld gaat de route dan verder, zuidelijk van de bebouwing van Weiteveen, in oostelijke richting.
Voorbij het laatste huis van Weiteveen gaat de route dan weer in noordelijke richting terug naar de Zuidersloot, waar we dan arriveren bij de parkeerplaats van het Bargerveen, waar we vanmorgen onze auto hebben achtergelaten.

Overnachten in Haren
We stappen in, en rijden dan terug naar de parkeerplaats tussen Klazienaveen-Noord en Nieuw-Dordrecht, waarna we over de A37 naar de Nederlands-Duitse landsgrens rijden. In Duitsland rijden we door naar het Duitse Haren, waar we de komende nacht zullen overnachten.
Aan het begin van de avond gaan we uit eten bij een nieuwe, kleine pizzeria in het stadscentrum, en daarna keren we terug naar ons hotel in het centrum van Haren, waar we de nacht zullen doorbrengen.
Wandelend tussen het restaurant en het hotel passeren we de wel heel grote Martinuskerk aan het Martinusplatz in het stadcentrum van het Duitse Haren.
Morgen gaan we verder met deze tweedaagse wandeling op het Hondsrugpad. 

Geen opmerkingen: