zondag 11 juni 2023

Hondsrugpad Traject 2.1 van Coevorden naar Holsloot

Vrijdag 9 juni 2023
 
Op het veldpad van de Ossehaarseweg naar het Stieltjeskanaal

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 13 – Traject 1 van Verbindingsroute 2
Durkje en ik beginnen vandaag aan een wandeltweedaagse op het Hondsrugpad, waarvan morgen tegelijk ook al de laatste etappe is op dat Hondsrugpad, want na onze etappe van morgen hebben we alle etappes van het Hondsrugpad gelopen.
Vandaag wandelen Durkje en ik onze dertiende wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag van de Verbindingsroute 2 (van Coevorden naar Emmen) Traject 1, van Coevorden naar Holsloot.
De totale afstand van deze wandeldag is ongeveer 26 kilometer.
We vertrekken vanmorgen om 7:05 uur vanuit Feinsum bij een temperatuur van 14 graden Celsius.
Het belooft vandaag en morgen (en ook in de dagen erna) nogal warm te worden, met temperaturen die kunnen oplopen tot rond de dertig graden Celsius.
De temperatuur loopt gedurende deze wandeldag op tot 28 graden Celsius. Er waait overigens wel een enigszins zacht-verkoelende wind vanuit het noordoosten, maar desalniettemin wordt het vandaag een tamelijk warme - soms even hete - wandeldag.

Traject 2.1 - Van Coevorden naar Holsloot
Met de auto rijden we eerst vanuit Feinsum naar Holsloot. We hebben aan het eind van deze wandeldag - en ook morgenochtend - onze fietsen nodig, dus we hebben onze fietsen meegenomen op het fietsenrek achter de auto.
Nadat we de beide fietsen hebben afgeladen achter het Dorpshuis van Holsloot, rijden we met onze auto van Holsloot naar een parkeerplaats in de buurt van het NS-station in Emmen. Daar laten we onze auto achter, want die halen we hier morgenmiddag weer af.
Vervolgens lopen we naar het Emmer treinstation, waar we om 9:05 uur arriveren, en dan stappen we daar in de trein richting Zwolle, die om 9:15 uur vertrekt.
In Coevorden stappen we om 9:30 uur uit, en dan zijn we gereed om bij het NS-station met het eerste traject van deze voor ons laatste verbindingsroute te beginnen.
Het thema van dit Traject 1 van Verbindingsroute 2 is: ‘Floortje Dessing vindt het buitenland ook in Zandpol’. Verderop in dit verslag zal wel duidelijk worden wat daar precies mee wordt bedoeld.

Van start in Coevorden
Als we het stationsgebied verlaten, ontmoeten we een ander wandelstel. In ons gesprek dat dan met hen volgt, blijkt dat ze uit het Limburgse Gennep komen, en een meerdaagse wandeling lopen op het Pieterpad, vanuit het zuiden naar het noorden, naar uiteindelijk Pieterburen. Ze hebben vannacht overnacht in Coevorden, en gaan vandaag verder met hun volgende etappe.
Wij zijn nu al zo'n twee en een half uur onderweg, dus het lijkt ons wel een aanrader om hier in Coevorden te beginnen met een koffiepauze. Als we de Friesestraat in wandelen, komen we direct al langs de Hema met een mooi restaurant voorin de winkel, dus een prima plek voor een kop koffie. 
Na deze start met koffie lopen we om 10:00 uur door de winkelstraat naar de Markt van Coevorden. Achter het gemeentehuis langs, lopen we naar het Kasteel Coevorden, het enige kasteel dat de provincie Drenthe rijk is, onderdeel van het door Menno van Coehoorn ontworpen bastion.
Ten noorden van het kasteel volgen we de Gracht van de vesting Coevorden, waarbij we ook de watertoren passeren.
We blijven het wandelpad door het park langs de stadsgracht volgen.
Verderop - voorbij de Oranjebank -  steken we via de Jan Kuipersbrug het Stieltjeskanaal over.
Daarna blijven we de Burgemeester Feithsingel en de Europaweg volgen, om verderop door een groene zoom ten westen van de N382 naar de Coevorder wijk Ossehaar te lopen.

Naar Stieltjeskanaal
Aan de andere zijde van de N382 blijven we geruime tijd de Ossehaarseweg volgen, de stad uit. 
Ten noorden van Ossehaar moeten we dan een veldpad volgen in de richting van het Stieltjeskanaal. 
Waarschijnlijk om wandelaars te ontmoedigen dit overwoekerde veldpad te gaan bewandelen, heeft iemand een grote landbouwmachine net voorbij de dam midden op het pad gezet waar je vanaf de Ossehaarseweg het veldpad op kunt gaan, maar omdat onze routegids toch duidelijk aangeeft dat achter die grote machine ons pad schuil gaat, gaan we óm de machine heen, om dat veldpad op te gaan. Een heel eind verderop is een grote takkenbult op het veldpad gedumpt om de doorgang aan de andere zijde van het veldpad te belemmeren, maar je kunt langs een akkerrand prima aan de andere kant de route op het veldpad vervolgen, dus dat doen we. En zo komen we toch uiteindelijk toch wel op de plek waar we uit moeten komen, namelijk bij het Stieltjeskanaal.
Dan volgen we het Stieltjeskanaal in westelijke richting, wederom onder de N382 door.
Dan komen we weer terug in de bebouwde kom van Coevorden.
Via de kanaalbrug Het Vonder steken we het Stieltjeskanaal over, en dan gaat het aan de andere kant van het kanaal weer terug naar de N382, direct de stad weer uit.

Wandelen langs het Drostendiep
Tussen de N382 en het Drostendiep lopen we over een graspad onder aan het talud van de N382 naar het Gemaal Drostendiep. Bij een groepje bomen ligt een dikke deken van wit pluis over het gras.
Op de Achterloo richting Dalen passeren we een uitermate vervallen boerenschuur, waarvan het dak doorbuigt, waarop van wat vroeger ooit eens golfplaten waren ook al niet veel meer over is.
Daarnaast staat een schuur die nog volop in gebruik is als loopstal.
Van de Achterloo gaan we de Reindersdijk op, tot aan de ingang van het recreatiepark De Huttenheugte.
Daar kunnen we bij de vistrap een prachtig voetpad op dat ons langs de rechter- en linkeroever van het Drostediep voert. In het Drostendiep zwemt een meerkoetenpaar met enkele kuikens.
Even later buigen we al weer van het Drostendiep af.
Dan lopen we in een rechte lijn af op het GreenArtSpot Driftplein. Dit 'plein' is een sculptuur, bestaande uit drie driehoekige houten geraamtes van imaginaire gebouwen, die samen de illusie van een pleintje vormen. De drie skeletten symboliseren de volgende drie Drentse typologieën van bebouwing, die men in de omgeving aantreft: hallenhuisboerderij, vakantiewoning en industriehal. Het thema 'van klein-agrarisch naar groot agrarisch en van klein toerisme naar groot toerisme’ is afleesbaar in de vorm en vormgrootte van de geraamtes.

De dood langs de weg
Over de Drift lopen we nu naar de voormalige Joodse begraafplaats. Twee Pieterpad-wandelaars zijn hier tegelijk met ons. Zij pauzeren op de picknickbank langs de weg.
De Joodse begraafplaats ligt hier midden in het open veld, en is aan het eind van een met bomen omzoomd veldje afgesloten met een ijzeren hekwerk, met in de ijzeren hekwerkdeuren Jodensterren.
Op een zwerfkei liggen de voor Joodse begraafplaatsen zo kenmerkende steentjes, en tegen de kei is een informatiepaneel aangebracht met informatie over deze begraafplaats van de vóór de Tweede Wereldoorlog in deze regio wonende Joodse gemeenschap.  
Aan het eind van de Drift gaan we de Oude Dalerveensestraat op. Daar worden we gewaarschuwd voor het mogelijke gevaar van een aanvallende buizerd; een bekend fenomeen in de broedtijd.
Links staat midden op deze lange weg een leegstaande auto in de berm. Verderop zien we een jongeman met een draagbare antenne en meetapparatuur lopen in de berm rechts van ons. Op onze vraag naar zijn zoeken, vertelt hij dat de ontvangstapparatuur hier vlakbij een zendertje heeft opgespoord van een geringde vogel, die dat zendertje voorheen heeft gekregen voor wetenschappelijk onderzoek. In het hoge gras van de wegberm zoekt hij met zijn antenne nu naarstig naar dat zendertje, in de hoop dat de vogel nog bij de zender aangetroffen wordt, om nader te onderzoeken hoe het met de vogels is afgelopen. Wellicht is de vogel gepakt door een buizerd, of heeft die misschien een aanrijding met een auto niet overleefd. Hij vertelt dat hij - horende naar de ontvanger - heel dicht in de buurt van de zender moet zijn. We wensen hem succes met zijn zoeken en vinden, en gaan verder.

Dalerveen en Noorderbos
Een heel eind verder wandelen we de bebouwde kom van Dalerveen binnen.
Aan het eind van de Oude Dalerveensestraat staat de Stidalschool, de basisschool van Dalerveen. Ter gelegenheid van de in 2015 'uitgevlogen' leerlingen van groep acht hangt er een decoratie van vogelhuisje aan de gevel van de school.
Op het kruispunt van de Hoofdstraat en de Lichtenburg zien we een houten picknicktafel, die we graag gebruiken voor onze lunchpauze. Het is ongeveer 13:00 uur, dus we hebben zonder te pauzeren inmiddels drie uren gelopen, dus de hoogste tijd voor een goede pauze.
Om 13:23 uur verlaten we over de Lichtenburg de bebouwde kom van Dalerveen.
In de bocht van de asfaltweg gaan we op de Noorderakkers rechtdoor, het Noorderbos in.
Wat ons opvalt is dat het bospad van dit nog niet eens zo oude ruilverkavelingsbos is bedekt met houtsnippers, waarin wel heel veel afval zit, zoals stukjes hardplastic, zacht plastic en eindjes ommanteld electriciteitsdraad. Het lijkt er dus op dat men hier het bospad heeft verhard met deeltjes van bouwafval. Omdat het versnipperde hout (nog) grof is, loopt het ook niet echt comfortabel door dit Noorderbos.

Floortje Dessings BuitenLand van Zandpol
Als we de Boekweitakkers oversteken, gaan we verder over een voor fietsverkeer afgesloten fietspad. De beschadigde delen van dit geasfalteerde fietspad zijn hier en daar bestraat met klinkers, en omdat het straatwerk verderop waarschijnlijk nog niet gereed is, is het pad afgesloten voor fietsers. Wandelaars mogen echter wel van dit fietspad door het Dalerveensche Veen gebruik maken, dus dat doen we.
Waar het fietspad een voormalig tramtalud kruist, volgen wij dit tramtalud in zuidelijke richting. Daarmee komen we op een gegeven moment aan op het kampeerterrein van Camping BuitenLand. 
Het was de televisie-reisjournaliste Floortje Dessing, die samen met enkele vrienden dit indertijd vervallen kampeerterrein in en vanaf 2017 herschiep tot wat het nu is: een hippe buitenplaats met een aantal kunstzinnig ontworpen en zelfgebouwde onderkomens, met daar omheen een aantal 'gewone' kampeervelden in het bos. 
We passeren bijvoorbeeld een zogenoemde Bugtub, een hottub in een oude VW-Kever, warm te stoken met een houtkachel aan de achterkant van Kever. 
Verderop is onder de bomen een openluchtkapsalon gecreëerd, waar je je haar kunt laten knippen door een af en toe hier verblijvende barbier.
Naast de camping ligt in een open plek in het bos het uitgestrekte Natuurbad De Zandpol, waarvan vandaag met deze bijna tropische temperatuur dankbaar gebruik wordt gemaakt door campinggasten van Camping BuitenLand, en andere toeristen en bewoners uit deze streek, waaronder veel jeugd.

Via Marokko naar Den Hool
Over de Nieuweweg lopen we naar Nieuw-Amsterdam - Veenoord.
Op de hoek met de Verlengde Landschapsweg ontmoeten we twee fietsers, die de weg een beetje kwijt zijn geraakt, omdat een eindje terug dat fietspad was afgesloten, dat wij bewandelden, en dat zij eigenlijk hadden willen fietsen. Ze oriënteren zich hier nu op hoe nu verder te gaan. 
Waar de Boekweitweg de Landschapsweg kruist, gaan we het fiets- en wandelpad op van Bos Veenoord.
We kruisen even later een spoorlijn en na een volgend bospad komen we op de Marokko, de doorgaande weg naar Den Hool.
In Den Hool kijken we even op het terrein van het Boheems Paradijs, waar we voor de komende nacht eigenlijk een zigeuner-woonwagen wilden huren, om hier te overnachten tussen de wandeldagen van vandaag en morgen. Omdat dit weekend een besloten gezelschap het hele kampeerterrein heeft geboekt, bleek dat niet mogelijk te zijn, maar het is natuurlijk wel leuk om de grote verzameling zigeuner-woonwagens en oldtimer-caravans van dit bijzondere kampeerterrein even te bekijken.
In Den Hool passeren we een loopstal, van waaruit de koeien een prachtig zicht hebben op alle verkeer dat hier door het dorp gaat.

Overnachten tussen Nieuw-Amsterdam - Veenoord en Emmen
Aan de overzijde van het Oude Diep slaan we rechtsaf, en dan volgt nog een heel warm (heet) traject over asfalt naar de Schoolstraat, waar het Dorpshuis staat, waar we vanmorgen onze fietsen hebben gebracht.
Achter Dorpshuis De Linden laden we onze rugzakken op de fietsen, en dan fietsen we van Den Hool langs de Verlengde Hoogeveense Vaart naar Nieuw-Amsterdam - Veenoord. 
In het dorp langs de vaart halen we alvast de boodschappen voor morgen. Die nemen we mee in de fietstassen als we even later langs de vaart en over de Dikke Wijk Westzijde onder de A37 door gaan, om vervolgens langs de Verlengde Herendijk naar Van der Valk Hotel Emmen te rijden. Daar checken we in en stallen we onze fietsen in de fietsenkelder onder het hotel. 
Vanaf ongeveer 17:30 uur rest ons dan een ontspannen vakantiegevoel. Heerlijk douchen, even rusten, en vanavond lekker dineren op het nog steeds warme buitenterras van ons hotel. Het wordt een aangenaam verpozen op deze zo zomerse avond tussen Nieuw-Amsterdam - Veenoord en Emmen.

Geen opmerkingen: