vrijdag 30 juni 2023

Door de onlanden van de Aengwirder turfsnijders

Woensdag 28 juni 2023
 
Langs de Binnendykster Haadfeart

















Wandelen door de Aengwirder onlanden
Het heeft vannacht en vroeg in de ochtend behoorlijk geregend, na een wekenlange periode van droogte.
We zijn van plan om vandaag een korte wandeling te maken in de regio van Tjalleberd en Gersloot, maar we wachten vanmorgen eerst wel even het einde van de buien af.
De buienradar voorzegt dat het na elf uur vanmorgen droog is en Omrop Fryslân meldt bij de weersvoorspelling dat het vanmiddag droog zal blijven.
Optimistisch dat het wel wat mee zal vallen met de regen, gaan we derhalve in de tweede helft van de ochtend op pad. We gaan wandelen door de Friese streek Aengwirden.
Daartoe rijden we met de auto van Feinsum naar het Friese Tjalleberd, waar we de auto parkeren nabij de Aengwirder Tsjerke. Hier begint onze wandeling van vandaag.
Gedurende deze korte wandeling van zo'n zeven kilometer blijft er neerslag vallen in de vorm van hele lichte miezerige motregen. Echt nat word je weliswaar niet, maar helemaal droog blijf je dus ook niet. De temperatuur schommelt rond de 16 à 17 graden Celsius.

Van Tjalleberd door de lage venen naar Gersloot
Op de kruising van de Pastoriesingel/Kluft en de Aengwirderweg passeren we het kunstwerk van een turfsnijder, dat ons wijst op de veen- en turf-historie van de Aengwirder dorpen in deze streek.
Door de nieuwbouwwijk van De Kluft verlaten we Tjalleberd in noordelijke richting. 
We volgen een eindje bospad en verderop het schouwpad naar de Bûtendykster Haadfeart. Het hoge gras is hier, en verderop in het onland, nog door en door nat, dus binnen de kortste keren zijn schoenen, sokken en broekspijpen doorweekt van het regenwater, en toch deert ons dat niet tijdens het lopen.
Langs de Bûtendykster Feart komen we bij de brug over de Albert Mol's Menninge. Na het kruisen van deze asfaltweg blijven we het schouwpad langs de Bûtendykster Feart volgen.
Voordat de vaart afbuigt naar het noorden, gaan we rechtsaf verder, over het graspad tussen een sloot en een langgerekt bosperceel. 
Weer teruggekeerd op de Aengwirderweg volgen we die in de richting van Gersloot.





Terug door de hoge veren langs de Binnendykster Haadfeart
Bij de Vasthi-Hoeve van Gersloot lopen we over een speeltuinterrein naar het schouwpad langs een langgerekt bosperceel, op weg naar de Binnendykster Haadfeart. 
We zouden hier wederom het schouwpad langs deze vaart door het onland kunnen volgen, maar tot onze verrassing loopt er ook een smal bospad door het langgerekte bosperceel, dat parallel aan de vaart ligt. Dat bospad volgen we derhalve, totdat we naar het zuiden moeten afbuigen om op de Haudmare te komen.
Die asfaltweg volgen we dan tot aan de Pastoriesingel ten zuiden van Tjalleberd.
Aan de noordzijde van de Binnendykster Haadfeart kunnen we dan over het schouwpad tussen de vaart en een bosperceel verder.
Over onverharde paden tussen bos en sloot komen we even later alweer uit op de Aengwirderweg, maar nu in de bebouwde kom van Tjalleberd.
Nu hoeven we alleen nog maar het voetpad langs de Aengwirderweg te volgen, totdat we bij de Aengwirder Tsjerke de Pastoriesingel weer op kunnen, om naar onze daar geparkeerd staande auto te lopen.
Inclusief enkele korte intermezzo's hebben we deze wandeling binnen twee uren gelopen. Het motregent nog steeds, maar heel licht, dus zonder paraplu en/of regenkleding hebben we deze wandeling toch prima kunnen doen.

Geen opmerkingen: