vrijdag 30 juni 2023

Artificial Intelligence in Education

Vrijdag 30 juni 2023
 
Farewell Party in Meppel
Enkele jaren geleden meldde mijn gewaardeerde ex-collega Peter Elting me dat hij vandaag wegens pensionering officieel afscheid zou nemen van NHL Stenden Hogeschool.
Vanmiddag ben ik bij zijn 'farewell party' in de hogeschoolvestiging te Meppel, de vestiging waar de internationale lerarenopleidingen zijn gehuisvest op deze gezellige internationale campus, waar studenten van veel nationaliteiten een rijke leeromgeving krijgen aangeboden.

Artificial Intelligence in Education
Deze afscheidsmiddag begint met een lezing door professor Heeok Heo, werkzaam bij de 'Department of Computer Education' van de 'Sunchon National University' in Zuid-Korea.
Haar specialisme ligt op het gebied van de onderwijs- en leertheorieën in door ICT-technologie ondersteunde leeromgevingen en in lerarenopleidingen. 
Haar belangrijkste onderzoeksthema's liggen in de breedte van filosofische conceptualiseringen van leerervaringen via geavanceerde technologieën in het onderwijs tot het ontwerpen van geavanceerde leermodellen in het hoger onderwijs. 
Ze is betrokken geweest bij veel internationale samenwerkingsprojecten, en haar recente onderzoekswerk houdt verband met het ontwerpen van lerarenopleidingen, waar gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie in educatieve omgevingen. 
 

Kunstmatige intelligentie ook binnen lerarenopleidingen
In haar lezing maakt ze onderscheid tussen het leren 'met' kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) en het leren 'over' kunstmatige intelligentie.
Kunstmatige intelligentie faciliteert de interactie tussen student, docent en computer. Deze technologie kan bijdragen aan differentiatie binnen klassenverband, en faciliteert persoonlijke leerroutes van studenten. Toch blijft volgens haar de persoon van de docent van doorslaggevend belang voor het onderwijs.
Daarna vertelt ze dat het Koreaanse onderwijsbeleid zich richt op de volgende zaken: Kunstmatige intelligentie is opgenomen in het nationale onderwijscurriculum, Experts op het gebied van kunstmatige intelligentie moeten met elkaar in contact worden gebracht in en voor het hoger onderwijs, waaronder ook de lerarenopleidingen, en Voor lerarenopleidingen moeten digitale leermiddelen worden ontworpen.
Aan het eind van haar lezing reflecteert ze nog even op de actuele situatie in het onderwijs, waarbij ze onder andere noemt dat er ook in Zuid-Korea nog wel sprake is van een mismatch tussen de snel voortschrijdende technologie enerzijds, en de mate waarin de docenten in het onderwijs deze nieuwe technologie accepteren en implementeren. Ook ziet ze nog wel een kloof inzake de acceptatie van kunstmatige intelligentie door docenten enerzijds en studenten anderzijds.
Wat volgens haar het onderwijs op dit gebied in elk geval zal gaan helpen, is het continue upgraden van de hardware (computer devices) en de software (computer programma's).
Verder is er ook in Zuid-Korea nog wel een weg te gaan om het gebruik van techniek & technologie ten dienste te stellen van het behalen van de gestelde onderwijsdoelen.

Afscheidsreceptie met lof
Na deze interessante lezing van dr. Heook Heo verlaten we de 'Design Factory' van de internationale lerarenopleidingen van NHL Stenden Hogeschool, en gaan we over naar de kantine van de Meppeler hogeschoolvestiging, waar direct aansluitend de officiële afscheidsreceptie voor Peter Elting plaatsvindt. 
Daar wordt Peter buitengewoon en vooral welverdiend waarderend toegesproken door zijn afdelingsdirecteur Jantine Kuijpers, die Peter roemt om zijn enorm grote en goede bijdrage aan de huidige hogeschool en aan het onderwijs van alle rechtsvoorgangers van de huidige hogeschool.  
Ook de vestigingsmanager van NHL Stenden Hogeschool Meppel - Ton Gelmers - spreekt Peter op persoonlijke wijze toe.
Beide afscheidsspeeches benadrukken de veelzijdige en boeiende loopbaan van bijna veertig jaar ervaring in de hogeschool, en ook zijn uitzonderlijke pioniersmentaliteit en doorzettingsvermogen. Ook zijn grote betrokkenheid bij en passie voor innoverend hoger onderwijs wereldwijd worden sterk geroemd.  
Daarna wordt aan Peter in het bijzijn van de ongeveer zeventig receptiegasten door een aanwezige Turkse hoger onderwijscollega aan Peter namens een Europees hoger onderwijsconsortium een grote gedenkschaal aangeboden, waarmee ook Peter zijn kwaliteiten in het samenwerken met hoger onderwijsinstellingen wereldwijd worden geroemd.
Onderwijsmedewerkers die zich zo met hart en ziel hebben verbonden aan het pionieren in het onderwijs, en daarbij ook zulke goede resultaten boeken als in dit geval zoals bij Peter Elting, verdienen bij hun pensionering alle lof, en die lof komt Peter vandaag alleszins en ruimschoots toe.

Geen opmerkingen: