zaterdag 20 mei 2023

Laat honderd, laat duizend bloemen bloeien

Vrijdag 12 mei 2023
 
Uitgebloeide paardenbloemen in Feinsum

















Laat honderd bloemen bloeien
De uitspraak 'laat honderd bloemen bloeien' verwijst primair naar het laten bloeien (wedijveren) van honderd ideologieën, meningen, en dergelijke. 
Het was de slogan van een kort durende liberalisatiecampagne in de Volksrepubliek China in de jaren 1956-1957. 
Met die oproep wilden de Chinese autoriteiten de burgers aanmoedigden hun mening geven, met de stille hoop en verwachting dat de burgers de toenmalige 'contrarevolutionairen' dan wel zouden bekritiseren.
Maar ja, het tegendeel gebeurde. 
Er kwam toen namelijk een storm van kritiek op het partijbestuur, waarop vanuit dat partijbestuur strikte repressie volgde. 
Einde aan de bloei.

Laat duizend bloemen bloeien
Die oproep van 'laat honderd bloemen bloeien' wordt in onze tijd ook wel veranderd in 'laat duizend bloemen bloeien'. Tegenwoordig is dit veel meer een oproep tot een pluriforme aanpak, waarbij verschillende inzichten en bijdragen tot een optimale verbetering leiden.
Het verwijst in onze tijd bijvoorbeeld meer naar zaken als: zorg voor betrokkenheid en verbondenheid in je buurt, zorg voor meer/beter samenleven, en ga ook minder langs elkaar heen leven.
Het is eveneens een oproep om te zorgen voor meer kennis van elkaars gewoonten en elkaars cultuur, en is een oproep om minder angst voor elkaar te hebben; kortom: voor meer ontmoetingen en meer en betere gesprekken met en over elkaar in onze pluriforme samenleving.

Bloei versus polarisatie
Daar moest ik even aan denken toen ik vóór ons grasveld stond met de grasmaaimachine, terwijl ik vóór mij de honderden paardenbloemen zag staan, die alle hebben gebloeid.
Slechts een enkele paardenbloem bloeit nog, maar tussen al dat mooie ronde grijze pluis zie ik ook nog betrekkelijk veel madeliefjes en boterbloemen in bloei staan.
Ondanks het feit dat het in deze tijd van polarisatie gewenst is dat wij honderden, zo niet duizenden bloemen laten bloeien, start ik toch maar de maaimachine, en maak korte metten met al wat nog bloeit en bloeide, overigens met de wetenschap en in de volle overtuiging dat ik over enkele dagen in dit grasveld wederom volop bloei zal zien van meer dan alleen de hierboven genoemde flora.
Gelukkig blijven honderden en zelfs duizenden bloemen bloeien. Als wij er niet voor zorgen, dat wordt er elders/Elders wel voor gezorgd.

Geen opmerkingen: