zondag 7 mei 2023

Hondsrugpad Traject 1.1 van Assen naar Gasteren

Dinsdag 2 mei 2023
 

Door het Balloërveld van Rolde naar Gasteren











Hondsrugroute

In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 5 – Van Assen naar Gasteren
Vandaag wandelen Durkje en ik onze vijfde wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag van de Verbindingsroute 1 Traject 1, van Assen naar Gasteren.
De totale afstand van deze wandeldag is 22,4 kilometer.
We vertrekken vanmorgen om 8:20 uur vanuit ons vakantie-appartement in Eext, bij een temperatuur van 9 graden Celsius.
Het is droog, en de rest van de dag blijft het bewolkt met slechts af en toe heel kort enige zonneschijn.
De temperatuur loopt gedurende deze wandeldag op tot 11 graden Celsius. Er waait overigens wel een frisse wind vanuit het noorden, maar voor de rest is het prima wandelweer.

Traject 1.1 Assen naar Gasteren
Met de auto rijden we eerst vanuit onze recreatie-accommodatie in Eext naar Gasteren.
We fietsen dan vervolgens de 9,3 kilometers van Gasteren naar Assen, waar we onze fietsen achterlaten in de fietsenstalling van het Asser treinstation.
Het thema van dit Traject 1 van Verbindingsroute 1 is: ‘Op kousenvoeten door het hart van Drenthe’.
Om 9:30 uur vangt onze wandelroute aan in Assen, beginnend achter het NS-station.
Over de Vredeveldseweg lopen we naar het Landgoed Valkenstijn. Van daaruit gaat het door een laan naar de Herodotuslaan aan de oostrand van Assen, de meest groene provinciehoofdstad van Nederland.  Over veldpaden gaat het dan verder naar het oosten, naar de Schieven, waarmee we op de Rolderhoofdweg komen.
Het fietspad langs de Rolderhoofdweg volgen we totdat we vlak vóór de brug over het Deurzerdiep in noordelijke richting het Familiepad Deurze op dienen te gaan.

Langs het Deurzerdiep
Op dat pad volgen we in een rechte lijn het rechts van ons meanderende Deurzerdiep, totdat we arriveren bij Het Poepenhemeltje, vermoedelijk de restanten van een kleine schans van 1672 van de bisschop van Münster Bernhard van Galen (ofwel Bommen Berend), en veel later ook de locatie van een schuilplaats voor rondtrekkende seizoensarbeiders (Duitse ‘poepen’).
Achter dit rijksmonument gaan we een houten vlonderpad op, richting Deurzerdiep.
Aan het eind van dat vlonderpad steken we via de brug het Deurzerdiep over.

Kampsheide
Dan gaan we de Kampsheide op, waar we enkele grazende Drentse heideschapen passeren.
Dit is een heidegebied met stuifduinen, begroeid met ook jeneverbessen.
In het Tumulibos daarachter gaan we het voetpad op over een tramtalud. Op dit rulle zandpad moeten we tweemaal de berm in voor een passerende tractor, die het brede zandpad van het voormalige tramtalud (van Assen naar Stadskanaal) grondig egaliseert.

Balloo
Ter hoogte van de Tumuliboslaan verlaten we het tramtalud en gaan we richting Balloo.
Vooraan in Balloo passeren we de mini-boerderijcamping van de Balloohoeve.
Over een mooi graspad met aan beide kanten haagjes wandelen we Balloo weer uit, op weg naar Rolde.

Jacobuskerk van Rolde
In Rolde aangekomen, gaan we even van de doorgaande route af; enerzijds omdat we de Jacobuskerk van Rolde willen bezoeken, en anderzijds omdat we in Rolde onze koffiepauze willen houden.
Gelukkig is de kerk open, dus we gaan naar binnen.
Het mooie van deze Jacobuskerk – die ook aan het pelgrimspad Jacobspad ligt – is dat de kerk enkele symbolen in zich heeft die verwijzen naar de heilige Jacobus, de beschermheer van de pelgrims van Santiago de Compostela.
In een vitrine in het koor van de kerk zien we bijvoorbeeld het restant van een hele oude (waarschijnlijk middeleeuwse) Sint-Jacobsschelp die hier vroeger op deze locatie is gevonden.
Daarnaast staat de afbeelding van een icoon van Jacobus. 

In de vloer in het koor van de kerk ligt een grafsteen met daarop de afbeelding van drie Sint-Jacobsschelpen.
En in één van de glas-in-lood-kerkramen van het schip van deze Jacobuskerk zien we ook een afbeelding van de Sint-Jacobsschep.
Als we in het gastenboek kijken, zien we dat de Stiensers Sikke & Korneel – die enkele jaren geleden ons huis in Stiens van ons kochten – als de ons voorgaande bezoekers gisteren in dit gastenboek hebben geschreven. We hebben dan even contact met elkaar. Zij fietsen enkele dagen en wij wandelen enkele dagen in Drenthe, en beide stellen brachten en brengen dus een bezoek aan deze eeuwenoude dorpskerk van Rolde.
Tegenover de kerk nemen we plaats in een abri aan de drukke doorgaande weg door het dorp, om daar onze koffiepauze te hebben alvorens we verder gaan met ons traject.

De Slokkert over de Noorderesch ten noorden van Rolde
Na de koffiepauze gaan we om de noord van Rolde verder.
Voordat we Rolde verlaten, brengen we nog een bezoek aan de beide hunebedden aan de noordkant van Rolde, beide op één veld, met hunebed nummer D17 aan de noordzijde.
Hunebed D18 staat aan de zuidkant van dit grafveld.
In noordelijke richting gaan we de Slokkert op, over de Noorderesch.
Rechts van ons ligt een veelkleurige akker, met allerlei kleuren tulpen.
De tulpen staan op kleurbanen op het tulpenveld, maar af en toe zit er toch nog een tulp met een afwijkende kleur tussen de bedoelde tulpenkleur. 


Het Balloërveld op
Nu gaan we richting Balloërveld, maar voordat we daar komen, passeren we de schaapskooi van Balloo.
De schaapskooi is leeg, want de schapen lopen op het heideveld verderop.
Hier en daarin in de schaapskooi liggen kleine en grote partijen schapenwol.
Naast de schaapskooi is onder een afdak een winkeltje, waarin wolartikelen worden verkocht.
Voorbij de schaapskooi gaan we de brede zandpaden van het Balloërveld op.
Dan volgt een mooie route door dit grote heideveld.
In de verte zien we de schaapherder met de schaapskudde.
De schapen begrazen dagelijks dit uitgestrekte heideveld.

Naar het Gasterensche Diep
Aan de noordkant van het Balloërveld gaan we de Visvliet op. Daar komen we door het buurtschap Balloërveld.
Voorbij de parkeerplaats Galgenriet zien we aan de stroming van een sloot dat hier op deze plek ook nog wel sprake is van een behoorlijk verval van dit waterloopje.
We volgen de Visvliet tot voorbij de brug over het Gasterensche Diep.
Vóór ons zien we Gasteren al liggen, maar in plaats van dat we het Westeinde volgen, gaan we over de brug nog even linksaf, om over een veldpad langs het Gasterensche Diep en verderop over een zandpad naar de Gagels in Gasteren te lopen.

Wandelschoenen in Gasteren
Waar de Gagels het Westeinde kruist, zien we tegen de muur van een huis een meterkastje staan dat is beschilderd met een schilderij van een heidegebied.
Aan de voet van een boom staan twee rode wandelschoenen afgebeeld op dit buitenschilderij. Een mooie decoratie op deze plek waar in elk geval de wandelaars van het Pieterpad en van het Hondsrugpad passeren.
Bij de Brink van Gasteren stappen we om 14:45 uur in onze hier geparkeerd staande auto.
Dan rijden we van Gasteren naar het NS-station in Assen, van waar we onze fietsen afhalen.
En dan gaan we tot slot vanuit Assen terug naar Eext, naar ons vakantie-appartement aan de Vijzelweg.

Geen opmerkingen: